وزارت خارجه چین روز پنجشنبه اعلام کرد که شرکتهای ایرانی و چینی قرار است در چارچوب توافق جامع اتمی سال ۱۳۹۴، در چند روز آینده نخستین قرارداد تجاری برای بازطراحی یکی از تاسیسات هستهای ایران را امضا کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کاربری تاسیاست آب سنگین اراک یکی از چالشهای عمده ایران و قدرتهای جهانی برای رسیدن به توافق نهایی بود. پلوتونیم تولیدی رآکتور اراک میتوانست در ساخت سلاح هستهای به کار گرفته شود.
در طراحی مجدد این تاسیسات – که یکی از بخشهای مهم توافق موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای هر دو طرف است – رآکتور آب سنگین در آن دیگر پلوتونیم قابل استفاده در بمب اتمی تولید نخواهد کرد.
به گفته لو کانگ سخنگوی وزارت خارجه چین، قراردادهای مرتبط با بازطراحی تاسیسات اراک روز یکشنبه در وین پایتخت اتریش و بر اساس توافقهای اولیهای که پیشتر در پکن حاصل شده بود، امضا خواهد شد.
ایران میگوید رآکتور ۴۰ مگاواتی اراک به منظور تولید ایزوتوپ برای مصارف پزشکی، از جمله در درمان سرطان، ساخته شده و هر گونه ارتباط این تاسیاست با یک برنامه احتمالی نظامی را رد کرده است.
این خبر یک روز پس از آن اعلام شد که رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا تهران را متهم به دامن زدن به جنگ و درگیری در منطقه کرد و از بررسی همه جانبه برجام در دولت پرزیدنت ترامپ خبر داد.
به نوشته رویترز، سخنگوی وزارت خارجه چین بدون اشاره مستقیم به اظهارات عصر چهارشنبه آقای تیلرسون گفت، پکن امیدوار است همه طرفها بتوانند ضامن اجرای توافق جامع هستهای به نحو مناسب باشند.
چین، همراه با ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه و آلمان، سالها در قالب گروه ۱+۵ طرف مذاکراه با ایران بر سر پرونده هستهای تهران بود که در نهایت در تیر ماه ۱۳۹۴ در وین توافق نهایی حاصل شد.