لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۹

حمایت از عضویت سوئد در ناتو؛ کانادا صادرات جنگ‌افزاری به ترکیه را از سر می‌گیرد


نخست وزیر سوئد، دبیرکل ناتو و رئیس جمهوری ترکیه در نشست ناتو در لیتوانی - ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۳
نخست وزیر سوئد، دبیرکل ناتو و رئیس جمهوری ترکیه در نشست ناتو در لیتوانی - ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۳

دو منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که کانادا و ترکیه به توافقی برای از سرگیری صادرات قطعات پهپادی ساخت کانادا، در ازای شفافیت بیشتر در مورد کاربری آن دست یافته‌اند؛ توافقی که در پی تایید نهایی عضویت سوئد در ناتو از سوی آنکارا به اجرا در خواهد آمد.

ترکیه در هفته‌ای که گذشت، پس از ۲۰ ماه تاخیر، با سرعت عضویت سوئد را در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، از جمله تصویب در پارلمان و امضای ریاست جمهوری، رسما تصویب کرد تا مجارستان تنها متحدی باقی بماند که هنوز این عضویت را تایید نکرده است.

رویترز روز جمعه در گزارشی از قول دو منبع آگاه که خواستند هویتاشان فاش نشود نوشت، انتظار می‌رود که ترکیه اسناد نهایی را در اسرع وقت به ایالات متحده ارسال کند تا راه کانادا برای «برچیدن فوری کنترل‌های صادراتی» که در سال ۲۰۲۰ اتخاذ کرده بود، باز شود.

این خبرگزاری همچنین در گزارش خود از قول یکی از افراد آشنا با این روند نوشته است، توافق کانادا و ترکیه اوایل ماه جاری میلادی، ژانویه، و پس از ماه‌ها مذاکره به دست آمده و طرفین توافق کردند که این طرح پس از تصویب کامل عضویت سوئد در ناتو اجرایی شود.

کانادا در سال ۲۰۲۰ میلادی فروش فناوری پهپادی به ترکیه را، پس از اینکه «تجهیزات نوری» این کشور در پهپاد‌های ساخت ترکیه توسط جمهوری آذربایجان در نبرد با نیروهای ارمنی در قره‌باغ کوهستانی مورد استفاده قرار گرفت، به حالت تعلیق درآورد.

شارلوت مک‌لئود، سخنگوی وزارت خارجه کانادا، به خبرگزاری رویترز گفته است در حالی که کنترل‌های صادراتی در حال حاضر پابرجاست، اما اتاوا با توجه به وضعیت ترکیه به عنوان یک متحد ناتو قصد دارد که مشکل را با آنکارا حل کند.

به دنبال تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، دو کشور سوئد و فنلاند در شمال اروپا خواستار پیوستن به ناتو شدند. ناتو سال گذشته با پیوستن فنلاند موافقت کرد، اما عضویت سوئد به دلیل مخالفت ترکیه و مجارستان تاکنون به تاخیر افتاده است.

در شرایطی که روند طولانی عضویت سوئد در ناتو باعث ناامیدی برخی از اعضای این پیمان شده بود، آنکارا اما با «رویکرد سوداگرانه» خود موفق شد امتیازاتی را از سوئد و سایر متحدان در مورد «صادرات جنگ افزاری» و «اقدامات ضد‌تروریسم» کسب کند.

جف فلیک، سفیر ایالات متحده در آنکارا، پیشتر در روز پنجشنبه پنجم بهمن، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری رویترز پیش‌بینی کرد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، طی روزهای آینده عضویت سوئد در ناتو را امضا کند.

به گفته او، پس از آن و دریافت رسمی آن از سوی واشنگتن، وزارت امور خارجه آمریکا فورا اطلاعیه‌ای درباره قرارداد فروش جنگنده‌های اف-۱۶ به ترکیه به ارزش ۲۰ میلیارد دلار به کنگره ایالات متحده ارسال خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG