ترکیه روز پنجشنبه، پنجم بهمن، رسماً از نهایی شدن عضویت سوئد در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) خبر داد. اولف کریسترسون، نخستوزیر سوئد در رسانه اجتماعی ایکس گفت با تصمیم ترکیه یک گام اساسی در مسیر عضویت سوئد در ناتو برداشته شد.
پارلمان ترکیه روز سهشنبه در رای گیری با الحاق سوئد موافقت کرد و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، روز پنجشنبه آن را تایید کرد. به گزارش رویترز، اتخاذ موضع سختگیرانهتر توسط سوئد برای جلب رضایت آنکارا با پیوستن این کشور به ناتو اساسی بود.
اردوغان، نیز پیشتر این تصویب را به تمایل ترکیه برای خرید هواپیماهای جنگنده از ایالات متحده مرتبط دانسته بود.
مجارستان اکنون تنها متحد ناتو است که الحاق سوئد را تایید نکرده است. نخستوزیر سوئد روز پنجشنبه اعلام کرد که هفته آینده با ویکتور اوربان، همتای مجارستانی خود در بروکسل ملاقات میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، محور اصلی مذاکرات این دو، عضویت سوئد در ناتو است و استکلهم تلاش میکند تا موانع باقیمانده را برطرف کند.
ترکیه عضو ناتو عضویت سوئد را برای بیش از یک سال به تعویق انداخته بود و این کشور را به ملایمت بیش از حد در قبال گروههایی که آنکارا آنها را تهدید امنیتی میداند، متهم میکرد. ترکیه اصرار داشت که استکهلم اقدامات مشخصی برای مقابله این گروهها اتخاذ کند.
ترکیه همچنین از تظاهراتهای حامیان حزب غیرقانونی کارگران کردستان یا پ.ک.ک در سوئد و همچنین موارد قرآن سوزی که واکنش خشمگینانه کشورهای مسلمان را در پی داشت، خشمگین شده بود.
اردوغان تصویب عضویت سوئد در ناتو را با موافقت کنگره آمریکا با درخواست ترکیه برای خرید ۴۰ جت جنگنده اف-۱۶ و تجهیزات برای نوسازی ناوگان موجود ترکیه مرتبط دانسته است. او همچنین از کانادا و دیگر متحدان ناتو خواسته است که تحریمهای تسلیحاتی ترکیه را لغو کنند.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز چهارشنبه چهارم بهمن، با ارسال نامهای به رهبران کمیتههای روابط خارجی مجالس نمایندگان و سنا، آنها را از قصد خود مبنی بر آغاز فرایند رسمی فروش جنگندههای اف-۱۶ به آنکارا پس از تایید نهایی عضویت سوئد در ناتو از سوی ترکیه مطلع کرد.
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که بایدن در نامهاش خواستار تایید «بدون وقفه» فروش جنگندههای اف-۱۶ به ترکیه شده است.
رویترز همچنین به نقل از چهار منبع آگاه گزارش داد کاخ سفید اوایل روز چهارشنبه با ارسال نامهای به اعضای کنگره، خواستار حمایت آنها از قرارداد فروش جنگندههای اف-۱۶ و کیتهای نوسازی شرکت «لاکهید مارتین» به آنکارا شده است.