گروهی از دادخواهان کشتهشدگان فاجعه سرنگونی هواپیمای مسافری اوکراین توسط سپاه پاسداران، علیه برندا لوکی کمیسر پیشین پلیس کانادا بهدلیل تصمیم او مبنی بر جلوگیری از تحقیقات جنایی مرتبط شکایت کردند.
به گزارش رسانههای کانادا به نقل از وکیل خانوادههای قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲، اکنون انتظار میرود نظام قضایی کانادا یک «ناظر امنیت ملی» را برای بررسی عملکرد و تخلف احتمالی برندا لوکی و نیروی تحت امر او تعیین کند.
در حالی که پلیس کانادا سرنگونی هواپیما با موشکهای سپاه را یک «تراژدی ملی» نامید، براندا لوکی در سال ۲۰۲۱ به خانواده قربانیان گفت اوکراین باید برای تحقیقات جنایی درخواست بدهد، چرا که هواپیمای منهدمشده متعلق به این کشور بوده، نه ایران.
جواد سلیمانی که همسرش الناز نبیی را در این پرواز از دست داده و خرداد امسال شکایتی را به کمیسیون رسیدگی به شکایات پلیس ارسال کرد، روز دوشنبه ۱۹ شهریور در مصاحبه با تلویزیون دولتی کانادا، استدلال براندا لاکی را «غیرمنطقی، ناقص و تبعیضآمیز» خواند.
او گفت: «بسیاری از خانوادهها معتقدند که اگر فقط یک کانادایی سفیدپوست در پرواز سرنگونشده پیاس ۷۵۲ حضور داشت، واکنش "پلیس سوارهنظام سلطنتی کانادا" کاملا متفاوت بود.»
جواد سلیمانی در این مصاحبه با اشاره به مذاکرات طولانی خود با پلیس کانادا و ارتباط با طرف اوکراینی افزود، دولت اوکراین بعد از آغاز جنگ با روسیه، تحقیقات در این زمینه را بهطور کامل متوقف کرده و آنچه اهمیت دارد این است که دولت کانادا باید بهعلت حضور دهها شهروندش در این پرواز، رهبری تحقیقات را برعهده بگیرد.»
شاهین مقدم، مهرزاد زارعی و پریسا عباسزاده از دیگر اعضای خانوادههای دادخواه قربانیان پرواز پیاس ۷۵۲ نیز بهطور جداگانه با طرح شکایتی مشابه اعلام کردهاند که «دولت اوکراین صلاحیت اجرای عدالت برای ۵۵ شهروند کانادایی را ندارد.»
پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین بامداد ۱۸ دی ۱۳۹۸، کمتر از سه دقیقه پس از برخاستن از فرودگاه بینالمللی تهران هدف دو موشک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی پس از سه روز انکار، سرانجام شلیک موشک به هواپیما را پذیرفتند، اما آن را به «خطای انسانی» نسبت دادند.
کانادا، سوئد، اوکراین، و بریتانیا ۱۴ تیر ۱۴۰۲ از دیوان بینالمللی دادگستری خواستند دادگاه رسیدگی به پرونده جمهوری اسلامی در سرنگونی هواپیمای اوکراینی را آغاز کند. این کشورها، حکومت ایران را به نقض کنوانسیون مونترال و سرنگونی عمدی هواپیمای مسافری اوکراین متهم کردند.