لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۹

فضاپیمای «بوئینگ» با آدمک‌ مصنوعی به سوی ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب شد


فضاپیمای «استارلاینر» ساخت شرکت «بوئینگ» پس از چالش‌های بسیار و سال‌ها تأخیر به دلیل نقص فنی، سرانجام پنجشنبه با موفقیت به سوی ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب شد.

در این پرواز آزمایشی فقط یک آدمک مصنوعی در کپسول بود و در صورتی که فضاپیما روز جمعه با موفقیت به مقصد برسد، دو یا سه فضانورد ناسا تا پایان سال جاری یا اوایل سال آینده می‌توانند با استارلاینر پرواز کنند.

دو تجربه آزمایشی گذشته فضاپیمای بوئینگ شکست خورده بود و پرواز پنجشنبه از اهمیت زیادی برای این شرکت و سازمان ملی هوایی و فضانوردی آمریکا «ناسا» برخوردار بود.

این بار استارلاینر موفق به صعود به مدار درست شد و مسیر خود را با سرعت مناسبی طی می‌کند. با این حال مهمترین بخش عملیات، رسیدن به ایستگاه فضایی بین‌المللی و اتصال به این مرکز است.


نخستین پرواز آزمایشی در سال ۲۰۱۹ با اشتباهات نرم‌افزاری شدیدی همراه بود که باعث شد تا کپسول در مدار نادرستی قرار بگیرد و در نهایت از ایستگاه فضایی بین‌المللی عبور کرد.

این فضاپیما در آستانه نابودی بود ولی دانشمندان موفق شدند تا با استفاده از دستورالعمل‌های اضطراری، مأموریت را کوتاه کرده و آن را به زمین بازگردانند.

بوئینگ پس از ایجاد تغییرات گسترده در بدنه استارلاینر، به رفع ایرادهای نرم‌افزاری پرداخت ‌تا کپسول دیگری را در سال ۲۰۲۱ به ایستگاه فضایی بین‌المللی بفرستد ولی پرتاب در آخرین لحظات به دلیل مشکلات فنی لغو شد.

طولانی شدن فرآیند آزمایشی، حدود ششصد میلیون دلار برای بوئینگ هزینه داشته است.

این شرکت تأکید کرده است که تا زمانی که از ایمنی استارلاینر مطمئن نباشد، فضانوردان ناسا را با این کپسول به ایستگاه فضایی بین‌المللی نخواهد فرستاد.

بوئینگ تلاش می‌کند تا عقب‌ماندگی خود را نسبت به شرکت «اسپیس‌اکس» ایلان ماسک جبران کند که از دو سال پیش در حال انتقال خدمه و محموله‌های ناسا به ایستگاه فضایی بین‌المللی است.

به گفته بیل نلسون، مدیر ناسا، این سازمان برنامه‌های اکتشافی آینده خود را با همکاری شرکت‌های خصوصی اسپیس‌اکس و بوئینگ ادامه خواهد داد و به همین دلیل موفقیت استارلاینر از اهمیت زیادی برخوردار است.

کپسول خودکار بوئینگ که از نظر ظاهری نیز نسبت به فضاپیمای دراگون اسپیس‌اکس متفاوت است، قادر است تا به مرکز فضایی متصل شود، و قابلیت کنترل از راه دور را نیز دارد.

استارلاینر یک هفته در مرکز فضایی بین‌المللی خواهد بود و سپس در نقطه‌ای در صحرای نیومکزیکو فرود می‌آید.

XS
SM
MD
LG