تحقیقات رویترز نشان میدهد بایننس، بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان، بهرغم تحریمهای آمریکا و ممنوعیت تجارت در ایران، سالها به پردازش معاملات مشتریان خود در ایران ادامه داده است.
ایالات متحده در سال ٢٠١٨ تحریمهایی را که سه سال پیشتر به عنوان بخشی از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهان به حالت تعلیق درآمده بود، دوباره اعمال کرد. در نوامبر همان سال، بایننس به معاملهگران در ایران اطلاع داد دیگر به آنها خدماتی نخواهد داد و به آنها گفت حسابهای خود را نقد کنند.
اما هفت تاجر به خبرگزاری رویترز گفتهاند این ممنوعیت را نادیده گرفتند. آنها تا سپتامبر سال گذشته به استفاده از حسابهای بایننس خود ادامه دادند و تنها پس از اینکه صرافی ضوابط چکهای ضدپولشویی را تشدید کرد، دسترسی خود را از دست دادند. تا آن زمان مشتریان میتوانستند فقط با یک آدرس ایمیل ثبتنام کنند.
حسابهای لینکدین ١١ ایرانی دیگر حاکی از آن است که آنها نیز حتی پس از بازگشت تحریمها در سال ٢٠١٨ همچنان به مبادله ارز دیجیتال از طریق بایننس ادامه دادند.
بر اساس برخی از ایمیلهای رد و بدل شده میان کارمندان بایننس، محبوبیت این صرافی در میان ایرانیان به حدی بوده که آنها درباره شمار فزاینده مشتریان ایرانی برای یکدیگر لطیفه فرستادهاند.
صرافی بایننس و همچنین نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد از پاسخ به پرسشهای خبرگزاری رویترز در این ارتباط خودداری کردهاند.
هفت وکیل و کارشناس تحریم به رویترز گفتهاند تجارت ایرانیان در این صرافی ممکن است مورد توجه تنظیمکنندههای ایالات متحده قرار بگیرد.
بایننس که شرکت هلدینگ آن در جزایر «کیمن» مستقر است، میگوید یک دفتر مرکزی واحد ندارد.
به گفته وکلا و کارشناسان، ساختار این صرافی به گونهای است که آن را از تحریمهای مستقیم آمریکا مبنی بر ممنوعیت شرکتهای آمریکایی از تجارت در ایران محافظت میکند. اما بایننس ممکن است مشمول تحریمهای ثانویه شود که هدف از آنها ممانعت شرکتهای خارجی از انجام معاملات با نهادهای تحت تحریم یا کمک به ایرانیان برای دور زدن تحریمهای تجاری آمریکا است.
یک سخنگوی وزارت خزانهداری ایالات متحده نیز از پاسخ به پرسش رویترز در ارتباط با استفاده معاملهگران ایرانی از بایننس خودداری کرده است.
صرافی بایننس در صنعت ۹۵۰ میلیارد دلاری ارزهای دیجیتال یکهتازی میکند و به ١٢٠ میلیون کاربر خود مجموعهای از سکههای دیجیتال، مشتقات، و رمز غیرقابل معاوضه ارائه میدهد و ماهانه معاملاتی به ارزش میلیاردها دلار پردازش میکند.