جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، چهارشنبه ۳ آبان، با تغییر لحنی آشکار، نسبت به وضعیت غیرنظامیان فلسطینی که زندگی آنها تحت تأثیر درگیری میان حماس و اسرائیل قرار گرفته است، ابراز نگرانی کرد.
به گزارش صدای آمریکا، آقای بایدن گفت که همچنان نگران حملات شهرکنشینان افراطی علیه فلسطینیها در کرانه باختری است و این حملات را به «ریختن بنزین روی آتش» توصیف کرد.
او این سخنان را در ابتدای کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با آنتونی آلبانیز، نخستوزیر استرالیا، در کاخ سفید اظهار داشت که به آمریکا سفر کرده است.
رئیسجمهوری آمریکا با اشاره به توافقنامه اسلو در سال ۱۹۹۳ گفت: «این یک معامله بود، توافق انجام شد، و آنها به فلسطینیها در جاهایی که حق دارند باشند، حمله میکنند.» جو بایدن در ادامه خواستار پاسخگویی اسرائیل و توقف حملات به فلسطینیها در کرانه باختری شد.
به گفته وزارت بهداشت سرزمینهای فلسطینی که توسط تشکیلات خودگردان فلسطینی اداره میشود، از هنگام آغاز حمله حماس به خاک اسرائیل در هفتم اکتبر (۱۵ مهر)، بیش از یکصد فلسطینی در کرانه باختری در اقدامات تلافی جویانه شهرکنشینان اسرائیلی و در حملات نظامی کشته شدند.
به گفته مقامات اسرائیلی در حملات حماس به جنوب این کشور دستکم ۱۴۰۰ تن کشته شدند و شبهنظامیان این گروه فلسطینی حدود ۲۰۰ نفر را به گروگان گرفتند.
آمریکا، اتحادیه اروپا، و ژاپن گروه شبهنظامی حماس را، که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد، به عنوان یک گروه تروریستی شناسایی کردهاند.
آقای بایدن در سخنان خود به نقش ارتش اسرائیل در خشونتهای کرانه باختری اشارهای نکرد.
پس از حملات حماس، ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، شهرکنشین راستگرای افراطی با سابقه تحریکات ضد عرب، سلاحهایی را بین شهرکنشینان اسرائیلی توزیع کرد که بسیاری از آنها پیشتر مسلح شده بودند.
حماس، گروه شبهنظامی که نوار غزه را کنترل میکند، اشغال چندین دهه کرانه باختری توسط اسرائیل را از جمله انگیزههای خود برای حمله به غیرنظامیان و سربازان اسرائیلی میداند.
به گفته وزارت بهداشت تحت کنترل حماس، حملات هوایی تلافی جویانه اسرائیل از هفتم اکتبر تاکنون بیش از پنج هزار تن را در غزه کشته و بیش از یک میلیون نفر را آواره کرده است.
جو بایدن نسبت به آمار کشتهشدگان در غزه ابراز تردید کرد و کفت شک دارد که «فلسطینیها حقیقت را میگویند.» یک مقام ارشد دولت ایالات متحده به صدای آمریکا گفت که رئیسجمهور نسبت به ارقام ارائه شده توسط حماس با توجه به توانایی محدود سازمانهای بینالمللی برای راستی آزمایی آنها و سابقه این گروه برای «افزایش تعداد کشتهها» مشکوک است.
رابرت مککاو، که اداره امور دولتی در شورای روابط آمریکایی اسلامی را بر عهده دارد، ابراز تردید جو بایدن درباره آمار کشتهشدگان را زیر سوأل برد. او به صدای آمریکا گفت: «اگر فقط هزار کودک کشته شده باشند، رئیسجمهور آمریکا احساس بهتری خواهد داشت؟ »
با این حال، سخنان اخیر جو بایدن، برجستهترین و دلسوزانهترین اظهارات او نسبت به فلسطینیها از هنگام آغاز جنگ اخیر بود. او چشماندازی پس از جنگ را ترسیم کرد که در آن حماس، سازمانی که واشنگتن در سال ۱۹۹۷ آن را به عنوان یک گروه تروریستی خارجی معرفی کرد، برچیده میشود و منطقه در مسیر راه حل دو کشور (دو دولت) قرار میگیرد.
آقای بایدن همچنین بر نیاز همسایگان عرب اسرائیل به توافق دیپلماتیک با اسرائیل بدون کنار زدن آرمان فلسطین تأکید کرد و گفت که پیشرفت به سمت «ائتلاف منطقهای اسرائیل» انگیزه حمله حماس بود.