رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز پنجشنبه چهارم آبان خواستار ایجاد کریدورهای بشردوستانه در غزه و توقف بمباران این باریکه پرجمعیت به منظور ممکن ساختن تحویل کمکهای بینالمللی به فلسطینیان میشوند.
درحالی که رهبران اتحادیه اروپا بهشدت حمله حماس به اسرائیل را محکوم کردهاند، تاکید بر حق اسرائیل مبنی بر دفاع از خود از یک طرف و نگرانیها درباره غیرنظامیان ساکن غزه، از طرف دیگر، موجب بروز اختلافنظرهایی میان آنها شده است.
آمریکا، اتحادیه اروپا، و ژاپن گروه شبهنظامی حماس را، که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد، به عنوان یک گروه تروریستی شناسایی کردهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پیشنویس متن بیانیه نهایی رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا «نگرانی شدید درباره وضعیت انسانی روبهوخامت در غزه» را در بر دارد.
بیانیه مزبور خواستار «دسترسی مستمر، سریع، ایمن، و بدون مانع» نیازمندان ساکن غزه به کمکهای بشردوستانه از تمامی طرق ممکن از جمله کریدورهای بشردوستانه و ایجاد وقفه در درگیریها است.
نشست روز پنجشنبه رهبران اروپا نخستین اجلاس حضوری آنها پس از حمله ۱۵ مهر ستیزهجویان فلسطینی به اسرائیل است که بمباران و محاصره کامل نوار غزه از سوی اسرائیل را در پی داشته است.
رویترز به نقل از چند دیپلمات گزارش داده که کشورهایی همچون فرانسه، هلند، اسپانیا، پرتغال، و ایرلند دعوت سازمان ملل به توقف درگیریها بنا به دلایل بشردوستانه را تایید کردهاند. اما آلمان، جمهوری چک، و اتریش گفتهاند چنین اقدامی ممکن است توانایی اسرائیل برای دفاع از خود را کاهش و به حماس فرصت تجدید قوا دهد.
طبق این بیانیه، «اتحادیه اروپا به منظور محافظت از غیرنظامیان، ارائه کمک و تسهیل دسترسی به غذا، آب، مراقبتهای بهداشتی، سوخت و سرپناه، از نزدیک با شرکای خود در منطقه همکاری و اطمینان حاصل خواهد کرد این کمکها مورد سوء استفاده سازمانهای تروریستی قرار نگیرند.»
رویترز گزارش داده پیشنویس مزبور از مقبولیت گستردهای میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا برخوردار است. اما هنوز مشخص نیست که آیا رهبران این کشورها خواستار ایجاد تغییری در متن نهایی آن خواهند شد یا نه.
- حمایت مستمر از اوکراین
اگرچه اتحادیه اروپا تاثیر بسیار زیادی بر درگیریها ندارد، مقامات این اتحادیه نگران هستند تشدید درگیریها موجب افزایش تنشها میان اجتماعات مختلف، حملات احتمالی ستیزهجویان اسلامگرا، و سرازیر شدن موج جدیدی از پناهجویان به قاره اروپا شود.
این در حالی است که اتحادیه اروپا هماینک با بحران ناشی از لشکرکشی روسیه به اوکراین دست و پنجه نرم میکند.
رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست روز پنجشنبه خود بر حمایت مستمر از اوکراین تاکید میکنند و ولودیمیر زلنسکی از طریق ویدیویی در این نشست سخنرانی خواهد کرد.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا از زمان تهاجم روسیه به اوکراین، میلیاردها یورو کمک در اختیار این کشور قرار دادهاند.
برخی از مقامات و دیپلماتها نگران هستند افزایش درگیریها در خاورمیانه، موجب کاهش توجه و کمکها به اوکراین شود.
- عملیات زمینی ارتش اسرائیل در غزه
ارتش اسرائیل روز پنجشنبه از انجام یک عملیات زمینی در نوار غزه خبر داد.
وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرد تانکها و پیادهنظام این کشور پیش از بازگشت به خاک اسرائیل، «بسیاری از سلولها، زیرساختها، و پایگاههای پرتاب موشکهای ضدتانک تروریستها را هدف حمله قرار دادند.»
مقامات اسرائیل متعهد شدهاند پس از پایان این دور درگیریها، حماس دیگر توانایی انجام حملاتی از قبیل آنچه را که در ۱۵ مهر انجام داد، نخواهد داشت.
ارتش اسرائیل ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره خود را فراخوانده و در آستانه تهاجم زمینی قریبالوقوع خود به غزه سربازانش را در نزدیکی این باریکه پرجمعیت مستقر کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز چهارشنبه در نطقی تلویزیونی گفت کشورش «در حال آمادهشدن برای یک تهاجم زمینی است.» او افزود: «درباره زمان، نحوه، و تعداد آنها اظهارنظر نمیکنم.»
اسرائیل از ساکنان شمال غزه درخواست کرده به منظور به حداقل رساندن تلفات غیرنظامیان، به جنوب این باریکه نقل مکان کنند.
ایالات متحده آمریکا ضمن تاکید بر حق اسرائیل برای دفاع از خود و لزوم آزادی تمامی گروگانها، مکررا محافظت از جان غیرنظامیان فلسطینی ساکن غزه و تحویل کمکهای بشردوستانه به آنها را یادآور شده است.