واکنشها به درگذشت بکتاش آبتین، زندانی سیاسی و عضو کانون نویسندگان ایران، با گذشت چند روز همچنان ادامه دارد و این بار زندانیان سیاسی زندانهای «تهران بزرگ» و «رجاییشهر» در بیانیههایی با انتقاد از «بیتوجهی» نهادهای بینالمللی، اعلام کردهاند که جمهوری اسلامی را مسئول مرگ آقای آبتین میدانند.
مهدی کاظمی، با نام هنری بکتاش آبتین، شاعر، نویسنده، و فیلمساز زندانی بود که در پی دو بار ابتلا به کرونا در زندان، به دلیل محرومیت از حق درمان بهموقع و کافی، روز شنبه ۱۸ دی جان باخت.
- بر اساس گزارشها، گروهی از زندانیان سیاسی زندان «تهران بزرگ» در بیانیهای «کشتن زندانیان سیاسی به روشها و ابزارهای مختلف» را در چند سال اخیر «یک روند تکراری» در «حکومت ضدبشری جمهوری اسلامی» به منظور «تزریق ارعاب و ترس به جامعه» توصیف کردهاند.
امضاکنندگان این بیانیه، تأکید کردهاند: «بیتوجهی نهادهای حقوق بشری و بینالمللی نسبت به این موضوع سبب شده دستگاه سرکوب و کشتار جمهوری اسلامی دیگر هیچ نگرانی و ترسی بابت پیامدهای بینالمللی جنایتهای خود نداشته باشد و با همکاری دستگاه تبلیغاتی خود از جهتی این جنایت را توجیه و از جهت دیگر به تزریق ارعاب و ترس مبادرت کند.»
لوکوموتیو قتلهای زنجیرهای در ایستگاه اوین یکی دیگر از نویسندگان را در بند و زنجیر به کام مرگ کشانیدبیانیه گروهی از زندانیان سیاسی در زندان «رجاییشهر»
در این بیانیه که به امضای زندانیان سیاسی «محمد ابوالحسنی، میلاد ارسنجانی، محمد ترکمانی، مهران دلفان آذری، حجتالله رافعی، شهاب سلطانیان، رضا صلواتی، اکبر فراجی، حسین قشقایی و شهاب نصراللهی» رسیده است، خواسته شده که نهادهای حقوق بشری برای «محکومیت بینالمللی حکومت ضدبشری جمهوری اسلامی بابت این جنایات»، اقدامی عملی انجام دهند.
- همچنین، گروهی از زندانیان سیاسی در زندان «رجاییشهر»، در بیانیهای جان باختن بکتاش آبتین را ناشی از بیتوجهی مقامات زندان و در ادامه «قتلهای زنجیرهای» جمهوری اسلامی دانستند.
در بیانیه آنها با تأکید بر این که جمهوری اسلامی «مسئول مرگ» بکتاش آبتین است، افزوده شده: «لوکوموتیو قتلهای زنجیرهای در ایستگاه اوین یکی دیگر از نویسندگان را در بند و زنجیر به کام مرگ کشانید.»
در این بیانیه که به امضای «سعید اقبالی، مطلب احمدیان، احد برزگر، ایرج حاتمی، حمزه سواری، حسن صادقی، پیروز منصوری، عبدالرسول مرتضوی، علی موسینژاد فرکوش، مهدی مکیننواز، فرهاد میثمی و نصرالله لشنی» رسیده، تصریح شده است: «میدانیم و باورمندیم که تنها با حضور مسئولانه در کارزارهای دادخواهی و به چالش کشیدن حاکمیت در رابطه با جنایاتی از این دست میتوان مانع از تکرار چنین فجایعی شد.»
بر اساس گزارشهای غیررسمی، نافرمانی مدنی شماری از زندانیان سیاسی اوین پس از جان باختن بکتاش آبتین همچنان ادامه دارد و چند تن از آنها به حفاظت زندان فراخوانده شدهاند.
ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، هرانا، میگوید در روزهای گذشته پس از مرگ بکتاش آبتین در بیمارستان ساسان در روز ۱۸ دی، گروهی از زندانیان سیاسی بند ۸ اوین در اعتراض به «عدم رسیدگی بهموقع پزشکی» در هواخوری تحصن اعتراضی برگزار کردند.
سازمان ملل متحد و گزارشگران ویژه این سازمان بارها در گزارشهای خود موارد متعددی از شکنجه و بدرفتاری در زندانهای ایران را مستند کردهاند. مقامهای جمهوری اسلامی همواره این گزارشها را «مغرضانه»، «دروغ» و «با اهداف سیاسی» مینامند، اما طی یک دهه اخیر به هیچیک از گزارشگران ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران اجازه سفر به ایران را ندادهاند تا آنان بتوانند وضعیت زندانها را از نزدیک بررسی کنند.