لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۵

حکم «اعدام» برای یک معترض ۱۸ ساله؛ عرشیا تکدستان به «محاربه و افساد» متهم است


عرشیا تکدستان، معترض ۱۸ ساله محکوم به اعدام
عرشیا تکدستان، معترض ۱۸ ساله محکوم به اعدام

دادگاه انقلاب اسلامی استان مازندران عرشیا تکدستان، نوجوان معترض ۱۸ ساله، را با اتهامات «محاربه و افساد فی‌الأرض» از طریق «لیدری» اعتراضات، به «اعدام محکوم کرد.

به گزارش خبرگزاری‌ها در ایران در روز پنج‌شنبه ۱۵ دی، انتساب اتهامات «محاربه و افساد فی‌الارض» در شعبه یکم دادگاه انقلاب اسلامی ساری به عرشیا تکدستان با ادعای «لیدر» بودن او در «هدایت» اعتراضات نوشهر، «تخریب و ایجاد حریق در اموال عمومی»، و همچنین «تحریک شهروندان برای اجتماع» بوده است.

در این پرونده به «اعترافات متهم و همدستانش» استناد شده است، اما یک منبع نزدیک به آقای تکدستان پیشتر گفته است اعترافات تحت «آزار و اذیت و فشار» بوده است.

همچنین در پرونده این معترض بازداشت‌شده که متولد سال ۱۳۸۳ است، ادعا شده که او به دوستانش پیام‌هایی با مضامین «در چالوس و نوشهر غوغا به پا کردیم» و «مأمور ناجا را در تجمعات زدم» ارسال کرده است.

یک منبع نزدیک به خانواده تکدستان به هرانا گفته است، «تمامی اعترافاتی که در دوران بازجویی از عرشیا اخذ شده، تحت آزار و اذیت و فشار» بوده و تنها سندی که حکم اعدام بر اساس آن برای این نوجوان صادر شده، «گزارش اداره اطلاعات سپاه شهرستان نوشهر» و ارسال پیام به یک رسانه خارج از کشور از سوی او بوده است.

نهادهای حقوق بشری بین‌المللی بارها نسبت به اخذ اعترافات اجباری از بازداشت‌شدگان، به ویژه در جریان این دور از اعتراضات سراسری ایران، تحت فشار و شکنجه هشدار داده‌اند.

کمیته پی‌گیری بازداشت‌شدگان اعتراضات گزارش داده است که از ۲۶ شهریور تاکنون دست‌کم ۱۵ تن از معترضان در بازداشت بر اثر شکنجه و فشار برای گرفتن اعتراف و یا عدم رسیدگی درمانی کشته شده‌اند.

در پی آتش گرفتن یک کیوسک راهنمایی و رانندگی در نوشهر در روز ۳۰ شهریور، شماری از جوانان معترض این شهر از جمله عرشیا تکدستان و مهدی محمدی‌فرد بازداشت شدند.

این در حالی است که رالف لنکرت، نماینده پارلمان آلمان، اعلام کرده است که کفالت سیاسی عرشیا تکدستان را بر عهده می‌گیرد.

پیشتر، سازمان حقوق بشر ایران نام ۱۰۰ معترض را که در خطر صدور یا اجرای احکام اعدام قرار دارند، منتشر کرده است.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی شمار قابل توجهی از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ایران را با اتهاماتی از جمله «بغی، محاربه، و افساد فی‌الارض» مواجه کرده و احتمال صدور حکم اعدام برای آنها وجود دارد.

اعدام شتاب‌زده محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد، دو تن از معترضان در تهران و مشهد، موجی از واکنش‌های گسترده داخلی و خارجی در پی داشته و نهادهای حقوق بشری بین‌المللی از صدور و اجرای احکام اعدام در ایران برای معترضان ابراز نگرانی کرده‌اند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG