لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۹

گزارش تحقیقی: دست‌کم ۱۵ معترض در بازداشت کشته شده‌اند؛ فشار و «شکنجه» برای گرفتن اعتراف


اعتراضات سراسری ایران، آرشیو
اعتراضات سراسری ایران، آرشیو

بر اساس مستندات یک گزارش تحقیقی، تاکنون دست‌کم ۱۵ تن در پی نقض حقوق بازداشت‌شدگان، عدم دسترسی به درمان، و اعمال شکنجه و فشار بر معترضان زندانی برای گرفتن اعتراف از آغاز این دور از اعتراضات سراسری ایران کشته شده‌اند.

کمیته پی‌گیری بازداشت‌شدگان در روز چهارشنبه ۱۴ دی اعلام کرد از آغاز اعتراضات سراسری ایران که از ۲۶ شهریور پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد نیروی انتظامی در جریان است، دست‌کم پانزده تن تحت بازداشت «بر اثر شکنجه برای اعتراف‌گیری و یا در نتیجه جلوگیری از دریافت درمان موثر بعد از زخمی شدن با گلوله به قتل» رسیده‌اند.

در این گزارش به نام‌های «امین فاتحی، یوسف رئیسی، محمد لطف‌الهی، حامد سلحشور، شادمان احمدی، شهریار عادلی، احمد گودرزی، امیرجواد اسعدزاده، هیمن آمان، اسماعیل دزوار، امید حسنی، محمد حاجی رسول‌پور، ایلیاد رحمانی‌پور، میلاد خوشکام، سامان قادرپور، و مهدی زارع اشکذری» به عنوان افرادی که در بازداشت بر اثر فشار و شکنجه کشته شده‌اند، اشاره شده و شرح مختصری از آزار و شکنجه هر یک از این افراد به ثبت رسیده است.

کمیته پی‌گیری بازداشت‌شدگان تخمین زده است که «حداقل ۲۰ هزار نفر در سه ماه و نیم گذشته در سراسر ایران» بازداشت شده‌اند و تأکید کرده که «گزارش‌های متعددی از شکنجه‌های جسمی و روحی بازداشت‌شدگان در زندان‌های سراسر کشور دریافت کرده» است.

همچنین شمار دیگری از معترضان از جمله «آیدا رستمی، دنیا فرهادی، کورش پاژخ، مصطفی مباشر، عاطفه نعامی، رضا شرفی، حسن ناصری‌خور، امین خانلو، مرتضی سلطانیان، محمد عبداللهی، عماد حیدری، و مهدی کابلی کفشگیری» با «مرگ‌های مشکوک و غیرقابل توضیح» در حین «بازداشت» و یا «در خیابان» جان باخته‌اند.

بنا بر گزارش‌های حقوق بشری، در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ایران از ۲۶ شهریور تاکنون دست‌کم ۵۱۶ تن از جمله ۷۰ کودک جان باخته‌اند.

علاوه بر این، قوه قضاییه جمهوری اسلامی شمار قابل توجهی از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ایران را با اتهاماتی از جمله «بغی، محاربه، و افساد فی‌الارض» مواجه کرده است.

جمهوری اسلامی از فعالیت رسانه‌های آزاد و نهادهای حقوق بشری مستقل در ایران جلوگیری می‌کند و منابع رسمی نیز آمار دقیقی از شمار بازداشت‌شدگان، جان‌باختگان و سایر قربانیان نقض حقوق بشر در ایران منتشر نمی‌کنند؛ بر همین اساس، امکان ارائه اطلاعات و آمار دقیق درباره آنها وجود ندارد.

قطعنامه تشکیل کمیته حقیقت‌یاب برای ایران در سی‌وپنجمین نشست ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل که سوم آذر تصویب شد، اما جمهوری اسلامی که به نقض حقوق بشر متهم است اعلام کرده که با این کمیته سازمان ملل همکاری نمی‌کند.

XS
SM
MD
LG