خبرگزاری ایلنا روز چهارشنبه سیزدهم اردیبهشت، از ادامه اعتراض کارگران پروژهای و پیمانکاری در عسلویه و کنگان برای پیگیری مطالبات صنفیشان خبر داد.
کارگران پروژهای و پیمانکاری از چندین روز قبل با مطالبات صنفی، از جمله افزایش ۷۹ درصدی دستمزد، سیستم بیست روز کار و ده روز مرخصی، رفع تبعیض، آزادی تشکلیابی و بهبود شرایط بهداشتی اقامتگاهها و غذا اعتصاب کردهاند.
به گفته شماری از تشکلهای کارگری و صنفی، در حال حاضر، این کارگران در بیش از ۱۱۰ واحد در چند استان ایران، پس از دست زدن به اعتصاب، محلهای کار را ترک و به خانه های خود بازگشتهاند.
در این حال، ایلنا اشاره کرد که «ادعای مدیرعامل منطقه ویژه پارسجنوبی برای جایگزین کردن کارگران معترض با کارگران جدید به سرانجام نرسیده است» و افزود: «همانگونه که فعالان کارگری بارها اعلام کردهاند یافتن چهار هزار کارگر متخصص که بتوانند کارهای روتین کارگران پروژهای ماهر را انجام دهند، کار سادهای نیست و به عبارتی شاید اصلاً شدنی نباشد.»
پیشتر سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس، اعلام کرده بود که «حدود هزار کارگر با افراد جدید جایگزین شدند و روز شنبه نهم اردیبهشت، نیز سه هزار نیروی جدید جایگزین کارگرانی میشوند که کار خود را ترک کردند و در مهلت تعیینشده بر سر کار خود بازنگشتند.»
ایلنا به نقل از شماری از کارگران پروژهای پارسجنوبی نوشت: «تا زمان رفع تبعیض و برقراری عدالت مزدی به مطالبهگری ادامه میدهیم.»
در همین حال، خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، روز چهارشنبه از احضار و بازداشت تعدادی از پیمانکاران پروژههای توسعه پارسجنوبی توسط ماموران امنیتی خبر داد.
فارس افراد بازداشتشده را «متخلف» نامید و علت بازداشت آنان را همراهی با اعتصابهای کارگری عنوان کرد.
این خبرگزاری بدون توضیح درباره نوع این «همراهی»، به اسامی، تعداد، و اتهام بازداشتشدگان اشاره نکرد و نوشت که روند احضارها و بازداشتها طی روزهای آینده نیز ادامه خواهد یافت.
طی هفتههای اخیر، تجمعات و اعتصابات کارگران در شهرهای مختلف ایران به ویژه در اعتراض به وضعیت نامناسب معیشتی و فاصله دستمزدها با خط فقر افزایش یافته است.
در پی افزایش اعتراضها و اعتصابها، موج احضار و بازداشت کارگران و فعالان صنفی نیز شدت گرفته است.
فشارهای امنیتی و بازداشت کارگران و فعالان صنفی در شرایطی ادامه دارد که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنان اخیر خود به مناسبت «روز جهانی کارگر» برخی از مشکلات کارگران را بهجا دانست، اما به برخوردهای امنیتی با فعالان کارگری هیچ اشارهای نکرد.
گزارشگران سازمان ملل متحد و نهادهای مدافع حقوق بشر این قبیل بازداشتها را «خودسرانه» میدانند و بارها از مقامهای جمهوری اسلامی خواستار احترام به حق برگزاری تجمعات مسالمتآمیز برای مردم ایران شدهاند.
علاوه بر این، سندیکاها، اتحادیهها و فدراسیونهای کارگری و صنفی نیز بارها با حمایت از مطالبات کارگران، سیاست جمهوری اسلامی در قبال کارگران و مزدیگیران را محکوم کردهاند.