در حالی که آرمیتا گراوند در بیمارستان فجر بستری شده است و بر اساس گزارشها نیروهای حکومتی در اطراف این بیمارستان مستقر شدهاند، برخی منابع خبری از بازداشت مادر این نوجوان که در کما است خبر دادهاند.
وبسایت «ههنگاو» روز پنجشنبه ۱۳ مهر گزارش داد که شهین احمدی، مادر آرمیتا گراوند، توسط ماموران جمهوری اسلامی بازداشت شد.
روز چهارشنبه یک منبع مطلع به صدای آمریکا گفته بود که دوستان و خانواده آرمیتا گراوند تهدید شدهاند که با هیچ رسانهای مصاحبه نکنند، مگر این که از سوی مقامات به آنها اجازه داده شود.
به گفته این منبع، فضای «شدیدا امنیتی» در خیابانهای منتهی به بیمارستان فجر نیروی هوایی حاکم است و نیروهای پرتعداد لباس شخصی در آن جا مستقر شدهاند.
با وجود تلاش جمهوری اسلامی برای جلوگیری از اطلاعرسانی و ارائه روایت کنترل شده حکومتی، به کما رفتن آرمیتا گراوند بر اثر برخورد مأموران حجاببان در مترو تهران، به مهمترین خبر رسانههای مستقل و شبکههای اجتماعی تبدیل شده و بازتاب گسترده داشته است.
- واکنش وزیر امور خارجه کانادا: وضعیت زنان در ایران نباید چنین باشد
در تازهترین واکنشها، وزیر امور خارجه کانادا در پیامرسان «ایکس» نوشت: «رژیم ایران همچنان خود را به عنوان یک حکومت ظالم و خودکامه و بدون توجه به شهروندانش نشان میدهد.»
ملانی جولی تأکید کرد: «آنچه بر سر آرمیتا گراوند آمده، نباید وضعیت موجود برای زنان در ایران باشد. حقوق بشر ملت ایران باید رعایت شود.»
- تأکید نرگس محمدی بر تلاش حکومت برای جلوگیری از آشکار شدن حقیقت
نرگس محمدی، مدافع حقوق بشر زندانی در اوین روز پنجشنبه طی پیامی به زبان انگلیسی که توسط ادمین در حساب اینستاگرام او منتشر شده، تأکید کرده که رفتار حکومت جمهوری اسلامی نشاندهنده «تلاش گسترده برای جلوگیری از آشکار شدن حقیقت درباره آرمیتا گراوند است.»
این نامزد ایرانی جایزه صلح نوبل، با اشاره به بازداشت یک خبرنگار، مصاحبه مبهم و غیرشفاف رسانه حکومتی ایرنا با والدین آرمیتا، گزارشها از فشار بر نزدیکان این دختر نوجوان، و محاصره بیمارستان محل بستری او توسط نیروهای اطلاعات، نسبت به وضعیت آرمیتا گراوند ابراز نگرانی کرده است.
نرگس محمدی رفتار جمهوری اسلامی در مواجهه با این واقعه را «غیرشفاف، متناقض، بهشدت امنیتی و تحت کنترل» توصیف کرده و افزوده است: «رفتار حکومت نشان از تلاش برای جلوگیری از آشکار شدن حقیقت درباره آرمیتا دارد..
این زندانی سیاسی از همگان در سراسر جهان خواسته که در برابر نقض حقوق بشر سکوت نکنند.
آرمیتا گراوند ۱۶ ساله، در حالی که صبح یکشنبه ۹ مهر همراه دوستانش بدون بر سر داشتن حجاب اجباری به مدرسه میرفت، در ایستگاه «میدان شهدا» وارد خط چهار مترو شد و در پی «هل دادن مأمورها سرش به آهنی برخورد» کرد و بیهوش شد.
مسعود درستی، مدیرعامل شرکت بهرهبرداری مترو، ادعا کرد که بیهوش شدن او «احتمالا به دلیل افت فشار» بوده و تصویری از هل داده شدن او توسط کسی از جمله عوامل اجرایی مترو «ثبت نشده است.»
در ویدئوی منتشر شده در خبرگزاری حکومتی جمهوری اسلامی، ایرنا، صحنهای از داخل مترو و لحظه بیهوش شدن دختر نوجوان وجود ندارد، اما لحظه ورود او به مترو در شرایطی که وضع سلامت او عادی است، ثبت شده است.
احمد گراوند، پدر آرمیتا، روز چهارشنبه در اظهاراتی کوتاه گفت که از وضعیت دخترش اطلاعی ندارد و در بیخبری چندروزه است.
او در این مصاحبه که ساعاتی پس از انتشار از روی وبسایت روزنامه اینترنتی فراز حذف شد، تأکید کرد: «من در جریان نیستم. تا جایی که خبر دارم در کما است. فقط همین را میدانم.»
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران به صدای آمریکا گفته است که شواهد نشان میدهد جمهوری اسلامی در حال لاپوشانی یک جنایت دیگر است.
برخورد با آرمیتا گراوند بر سر موضوع حجاب، همزمان با سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد با واکنش گسترده مقامات و رسانههای جهانی روبرو شده است.
دفتر معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران درباره اخبار مربوط به آرمیتا گراوند و به کما رفتن این دختر ۱۶ ساله به خاطر درگیری با ماموران «حجاب اجباری» در رسانه اجتماعی «ایکس» نوشت: «از شنیدن گزارشهای حمله پلیس به این دختر ۱۶ ساله، شوکه و نگران هستیم.»
این دفتر اضافه کرد: «ما اخبار وضعیت او را دنبال میکنیم، همچنان در کنار مردم شجاع ایران میایستیم و با جهان همکاری میکنیم تا رژیم ایران را در قبال تخلفاتش پاسخگو کنیم.»
آنالنا بائربوک وزیر امور خارجه آلمان هم در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «یک زن جوان در ایران دوباره برای زندگی خود می جنگد. فقط به این دلیل که موهایش را در مترو نشان داد. این غیر قابل تحمل است.»
هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، نیز در مورد وضعیت آرمیتا گراوند گفت «زن جوان دیگری به دلیل عدم رعایت حجاب به کما رفت. روزنامه نگار دیگری را به خاطر گزارش در این باره تهدید کردند. یکی دیگر از اعضای خانواده در زندان به دلیل صحبت کردن در این باره بازداشت شد.»
شریف منصور، مسئول هماهنگی امور خاورمیانه و شمال آفریقای «کمیته حمایت از خبرنگاران» در بیانیهای گفت این سازمان «با نگرانی از وضعیت ایران، اخبار ضرب و شتم یک دختر نوجوان به دلیل نداشتن حجاب مورد تایید حکومت را دنبال میکند. این خبر یادآور حوادث سال گذشته و سرنوشت شوم مهسا امینی و مرگ او به دست ماموران حکومت است.»
او در ادامه تصریح کرد: «ما از مقامات جمهوری اسلامی میخواهیم تا با بازداشت و آزار و اذیت خبرنگارانی که به پوشش این حادثه مهم می پردازند، ماشین شرور سانسور خود را دوباره راه اندازی نکنند.»