جداییطلبان ارمنی در منطقه «قرهباغ کوهستانی» روز چهارشنبه ۲۹ شهریور، پس از گذشت حدود یک روز از حمله نیروهای جمهوری آذربایجان، پیشنهاد روسیه را پذیرفتند و با آتش بس و نیز خلع سلاح کامل نیروهای خود موافقت کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، قرار بوده است که بر اساس توافق جداییطلبان و جمهوری آذربایجان، که از ساعت یک بعد از ظهر به وقت محلی (۰۹:۰۰ به وقت گرینویچ) روز چهارشنبه به اجرا درآمد، نیروهای جداییطلب منحل و خلع سلاح شوند.
در این ارتباط، مذاکرات دو طرف درباره آینده قرهباغ کوهستانی و همچنین ارمنیان ساکن آن روز پنجشنبه ۳۰ شهریور آغاز خواهد شد.
جداییطلبان ارمنی در منطقه خود مختار قرهباغ کوهستانی که خود را «جمهوری آرتساخ» مینامند، گفتند پس از اینکه نیروهای نظامی باکو خطوط دفاعی آنها را شکستند و چند منطقه استراتژیک را تصرف کرد، و همزمان با آن که جهان هیچ اقدامی انجام نداد، مجبور شدند با شرایط باکو که توسط نیروهای حافظ صلح روسی ارسال شده بود، موافقت کنند.
آنها در بیانیهای اعلام کردند: «مقامات جمهوری آرتساخ پیشنهاد فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه برای آتش بس را می پذیرند.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه ۲۸ شهریور، از الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان، خواسته بود تا عملیات نظامی در قرهباغ را متوقف کند.
آقای بلینکن تاکید کرده بود که هیچ راهحل نظامی وجود ندارد و طرفین باید گفتگو برای حل اختلافات خود را از سر بگیرند.
به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن، با اشاره به اعلام آمادگی آقای علیاف برای توقف اقدامات نظامی و دیدار نمایندگان جمهوری آذربایجان و مردم قرهباغ کوهستانی، بر لزوم اجرای فوری آن تاکید کرد.
جداییطلبان قرهباغ کوهستانی گفته اند که در پی حمله روز سهشنبه نیروهای جمهوری آذربایجان به مناطق تحت کنترل آنان که با پشتیبانی توپخانه انجام شد، ۲۷ تن از جمله دو غیرنظامی کشته و بیش از ۲۰۰ تن زخمی شدند.
جمهوری آذربایجان پس از متهمکردن نیروهای ارمنی مستقر در قرهباغ به یک بمبگذاری که منجر به کشتهشدن هفت پلیس این کشور شد، از آغاز «اقدامات ضدتروریستی» در خانکندی، استپاناکرت، مرکز قرهباغ خبر داده بود.
قرهباغ از سوی جامعه بینالملل به عنوان سرزمین جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده است، اما بخشی از آن توسط ارمنیهای جداییطلب اداره میشود که میگویند این منطقه، سرزمین اجدادی آنها است.