لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۴۶

یک اقتصاددان: تورم ۷۰ درصدی در راه است؛ مرکز آمار: تورم کاهشی شد


تورم بالا در ایران معیشت خانواده‌ها را با چالش روبه‌رو کرده است.
تورم بالا در ایران معیشت خانواده‌ها را با چالش روبه‌رو کرده است.

در حالی که مرکز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود از روند کاهش تورم در ایران خبر داده و نوشته است که تورم تیرماه ۲ درصد بوده است؛ یک اقتصاددان گفته است که نرخ تورم ۷۰ درصدی را هم «می‌توانیم ببینیم.»

مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد نرخ تورم ماهانه در تیر ماه با ثبت عدد ۱/۹۵ درصد، کمترین تورم ماهانه ۱۶ ماه اخیر را به خود اختصاص داده و همچنین تورم نقطه به نقطه با ۳/۲ واحد درصد کاهش به کانال ۳۰ درصدی سقوط کرده و به ۳۹/۴ درصد رسیده است.

تورم ماهانه ۲ درصدی به این معنا است که در ماه مورد بررسی عدد شاخص قیمت نسبت به ماه قبل از خود ۲ درصد افزایش پیدا کرده است. منظور از تورم نقطه به نقطه نیز درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. بر همین اساس نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.

بر اساس اعلام مرکز آمار ایران تورم سالانه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در تیرماه ۶۶/۹ درصد بوده است که نسبت به ماه گذشته کاهش داشته است. به باور کارشناسان اقتصادی این روند کاهشی اما در نتیجه فاصله گرفتن از تاثیر اولیه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از اقتصاد است. برهمین اساس با فاصله گرفتن از تبعات این سیاست اقتصادی سطح جدید قیمت‌ها در بازار تثبیت و مبنای محاسبات قرار می‌گیرد که نسبت به دوره قبل از خود تفاوت فاحشی دارد.

بررسی‌های صدای آمریکا از گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار از وخامت اقتصادی جامعه روستایی در ایران حکایت دارد و تورم سالانه این بخش در تیرماه نزدیک به ۵۲ درصد بوده است. این در حالی است که بر اساس محاسبات این مرکز دولتی؛ تورم سالانه شهرنشینان ۴۶/۸ درصد بوده است.

بر اساس این گزارش تورم خوراکی‌ها در تیر ماه ۶۷ درصد بوده است. در بین خوراکی‌ها نیز تورم گوشت قرمز و ماکیان با تورم ۸۶ درصدی پیشتاز هستند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در دوره یکساله منتهی به تیرماه تورم گروه لبنیات و تخم مرغ بعنوان یکی از مهم‌ترین اقلام مصرفی روزانه مردم ۷۱/۵ درصد بوده است.

در این گزارش روغن‌ها با تورم ۱۴۵ درصدی بعنوان رکوردار تورم سالانه معرفی شده است. نکته جالب توجه دیگر تورم نان و غلات است که با تورم ۵۸/۳ درصدی همراه بوده و به نوعی نشان دهنده حرکت خزنده قیمت‌ها در این بخش است.

آمار جدید مرکز آمار هرچند روند کاهشی را نشان می‌دهد اما کارشناسان بر این باورند که اقتصاد ایران چالش‌های بزرگ‌تری را پیش رو دارد. در همین رابطه یک کارشناس اقتصادی به وب‌سایت «خبرآنلاین» گفته است: «من امیدوارم این اتفاق نیفتد، ولی اگر رشد نقدینگی بیش از ۴ درصد در ماه شود و رشد اقتصادی نزدیک به یک تا دو درصد باشد، نرخ تورم ۷۰ درصد را هم می‌توانیم ببینیم.»

پیمان مولوی عنوان کرده است که تورم با رشد اقتصادی ۳ درصد و رشد نقدینگی ۳۰ درصد، نمی‌تواند سالانه زیر ۴۰ درصد بیاید؛ «این اصلا امکان ندارد.»

پیش‌تر نماینده بستان‌آباد در مجلس شورای اسلامی نیز تورم واقعی در کشور را ۱۲۰ درصد دانسته و آمار دولت ابراهیم رئیسی درباره تورم ۴۰ درصدی را «بازی با اعداد» توصیف کرده بود.

غلامرضا نوری قزلجه روز شنبه ۱۷ تیرماه در گفتگو با وب‌سایت خبری «رویداد ۲۴»، با اشاره به افزایش هزینه‌های معیشتی و کوچک‌شدن سفره‌خانواده‌ها، ادعای مهار تورم را «محصول ذهن دولت و مسئولان» خوانده بود.

عضو کمیسیون امور داخلی و شوراها در مجلس تاکید کرده بود که ملاک کنترل قیمت‌ها باید در نرخ اقلام خوراکی، قیمت خودرو، اجاره مسکن و لوازم خانگی خود را نشان دهد و گفته «خبری از بیان حقیقت نیست.»

XS
SM
MD
LG