سازمان عفو بینالملل چهارشنبه نهم خرداد، با انتشار گزارش سالانه خود درباره مجازات اعدام در نقاط مختلف جهان، اعلام کرد که افزایش شدید و ۴۸ درصدی موارد اعدام در ایران باعث افزایش آمار جهانی شده است.
به گفته این نهاد حقوق بشری، تعداد اعدامهای ثبت شده در سال گذشته میلادی در کشورهای خاورمیانه، از جمله ایران، افزایش یافته و به بیشترین میزان خود در نزدیک به یک دهه اخیر رسیده است.
به گزارش سازمان عفو بینالملل، سال گذشته در مجموع ۱۱۵۳ حکم اعدام در نقاط مختلف جهان اجرا شده است که نسبت به دو سال پیش حدود ۳۰ درصد افزایش دارد.
این آمار شامل هزاران حکم اعدام در چین نمیشود، زیرا به دلیل پنهانکاری حکومت این کشور، اطلاعاتی در این رابطه موجود نیست.
به گفته این سازمان، یکی از دلایل افزایش آمار جهانی اعدام، اجرای گسترده این مجازات در ایران بوده است.
این نهاد حقوق بشری میگوید که جمهوری اسلامی سال گذشته دستکم ۸۵۳ نفر را اعدام کرده است. این تعداد در سال پیش از آن ۵۷۶ نفر بوده است.
عفو بینالملل ضمن اشاره به افزایش ۴۸ درصدی اجرای احکام اعدام در ایران، میگوید که جمهوری اسلامی از مجازات اعدام برای ایجاد ترس در مردم و تثبیت قدرت خود پس از جنبش «زن زندگی آزادی» استفاده میکند.
از ۸۵۳ نفری که توسط جمهوری اسلامی اعدام شدند، نام ۸۲۱ مرد و ۲۴ زن دیده میشود، و جنسیت هشت نفر نیز مشخص نیست.
این افراد با جرایمی مرتبط با مواد مخدر، قتل، محاربه، افساد فی الارض، قیام مسلحانه علیه حکومت، تجاوز، ارتداد، توهین به پیامبر اسلام، و یا زنا، اعدام شدند.
۵۶ درصد از این افراد، ۴۸۱ نفر، با جرائمی مرتبط با مواد مخدر اعدام شدند که نسبت به سال پیش از آن افزایش قابل توجهی داشته است.
به گفته این نهاد حقوق بشری، اعدامها در ایران به صورت نامتناسبی اقلیت قومی بلوچ را هدف قرار داده است.
با وجود اینکه بلوچها حدود پنج درصد جمعیت ایران را تشکیل میدهند ولی ۲۰ درصد از اعدام شدگان در کشور بلوچ هستند.
عفو بینالملل میگوید که جمهوری اسلامی دستکم ۱۷۲ بلوچ را اعدام کرده است که این تعداد شامل ۱۶۷ مرد و شش زن هستند.
سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، هرمزگان، اصفهان، فارس، یزد، البرز، گلستان، همدان، سمنان، اردبیل، مازندران، و قم، از جمله استانهایی هستند که حکم اعدام در آنها اجرا شده است.
به گفته این نهاد حقوق بشری پنج نفر از اعدام شدگان هنگام ارتکاب جرم زیر سن قانونی بودند، و حتی یکی از آنها زیر سن قانونی اعدام شد.
جمهوری اسلامی همچنین از اعدام برای مجازات افرادی استفاده کرد که حکومت یا ایدئولوژی آن را به چالش کشیدند. به طور مشخص دستکم هفت نفر در ارتباط با اعتراضات سراسری اخیر در کشور اعدام شدند.
آگنس کالامار، دبیرکل عفو بینالملل، میگوید: «افزایش چشمگیر اعدامهای ثبت شده، عمدتا ناشی از اقدامات ایران بود. مقامات جمهوری اسلامی بیاعتنایی کاملی نسبت به جان انسانها از خود نشان دادند و اعدامها برای جرائم مرتبط با مواد مخدر را افزایش دادند که بار دیگر تأثیر تبعیضآمیز مجازات اعدام بر جوامع به حاشیه رانده شده و فقیر ایران را برجسته میکند.»
او در ادامه میافزاید: «بهرغم عقبگردهایی که امسال به ویژه در خاورمیانه شاهد بودیم، کشورهایی که حکم اعدام را اجرا میکنند، به طور مستمر منزوی میشوند. کارزارهای ما علیه این حکم منزجرکننده تأثیرگذار بوده است. ما به تلاشهای خود برای پایان دادن به مجازات اعدام در جهان ادامه خواهیم داد.»
این نهاد حقوق بشری میگوید که چین (هزاران) ایران (۸۵۳)، عربستان سعودی (۱۷۲)، سومالی (۳۸)، و آمریکا (۲۴)، پنج کشوری هستند که بیشترین حکم اعدام در آنها اجرا شده است.
به گفته عفو بینالملل، بهرغم افزایش ۳۰ درصدی اجرای احکام اعدام در جهان، تعداد کشورهایی که اعدام میکنند، کاهش یافته است که موفقیت بزرگی محسوب میشود.