لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۱

اختصاصی صدای آمریکا؛ واکنش احمد منتظری به اظهارات منتسب به یک مقام سابق وزارت اطلاعات: سراسر دروغ است


آیت‌الله حسین‌علی منتظری (آرشیو)
آیت‌الله حسین‌علی منتظری (آرشیو)

فرزند آیت‌الله حسین‌علی منتظری اظهاراتی را که به نقل از یک مقام وقت وزارت اطلاعات در آستانه سالگرد درگذشت این مرجع شیعی منتشر شده است «سراسر دروغ» و «مخدوش» خواند.

برخی رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران روز دوشنبه ۲۹ آذر گفت‌وگوی موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی با «یک مقام وقت وزارت اطلاعات» را منتشر کرده‌اند مبنی بر این که این مقام ادعا کرده است «بیت آیت‌الله منتظری در حصر خانگی آیت‌الله سیدصادق روحانی دست داشت» و «آن دوران احمد منتظری اخبار محرمانه بیت پدرش را به وزارت اطلاعات می‌داد.»

آیت‌الله حسین‌علی منتظری، روحانی بلندپایه و منتقد جمهوری اسلام، زاده نجف‌آباد اصفهان بود. او رئیس مجلس خبرگان و قائم مقام رهبر وقت جمهوری اسلامی - آیت‌الله روح‌الله خمینی - بود که البته هر دو مقام را از دست داد، چرا که از جمهوری اسلامی به تندی انتقاد می‌کرد.

آیت‌الله منتظری پنج سال در خانه‌اش تحت بازداشت خانگی بود و ۲۹ آذر ۱۳۸۸ در ۷۸ سالگی بر اثر بیماری‌های ناشی از سالخوردگی در قم درگذشت.

احمد منتظری، فرزند آیت‌الله حسین‌علی منتظری، در گفت‌وگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا با بیان این که «این‌ها سراسرش دروغ است»، گفت: «خیلی عجیب است که بعد از این همه تجربه که این آقایان پیدا کرده‌اند، این که دروغ می‌گویند و بعد از یکی دو روز مشخص می‌شود و مردم نسبت به این‌ها بدبینی‌شان بیشتر می‌شود، این را هنوز لحاظ نمی‌کنند و عجیب‌تر این که یک خبرگزاری مربوط به سپاه، آمده در مورد یک مقام وزارت اطلات صحبت کرده. بسیار مخدوش است.»

در گزارش‌ها به نقل از این مقام وقت وزارت اطلاعات نوشته شده است، احمد منتظری «برای پاک‌سازی بیت [آیت‌الله منتظری] اهتمام داشت و اطلاعات خوبی می‌داد، به‌ویژه پس از دستگیری سید مهدی [هاشمی، برادر داماد آیت‌الله منتظری] اطلاعات عملیاتی می‌داد.»

او ادعا کرده است که «افراد مسئله‌دار» بیت آیت‌الله منتظری که با «نظام و شخصیت‌های نظام زاویه داشتند» راه او را از جمهوری اسلامی جدا کردند و موجب شدند بیت او «مأمنی برای منافقان و دشمنان نظام شود.»

این مقام اطلاعات جمهوری اسلامی ایران که نامش ذکر نشده، «چهره‌های بددل» را متهم کرده است که «بخشی از آقای منتظری را روایت می‌کنند و بخش دیگر را مسکوت می‌گذارند» تا علیه انقلاب «سوءاستفاده» کنند.

او با بیان این که خانواده‌های زندانیان سازمان مجاهدین «مدام» در بیت آیت‌الله منتظری بودند و با او «ملاقات داشتند»، گفته است: «در کل خانواده آقای منتظری هم در معادلات ذهنی و سیاسی‌اش خیلی موثر بودند، هم دخترش و هم عروس‌هایش ... کارگردان همه این صحنه‌آرایی‌ها هم آقای سیدهادی هاشمی داماد ایشان و همه‌کاره دفتر!»

او همچنین دستگیری و اعدام مهدی هاشمی را «جراحی مهم برای پاک‌سازی بیت آقای منتظری» خوانده و تأکید کرده است که این کار را آیت‌الله روح‌الله خمینی «خودش به تنهایی جلو برد.»

احمد منتظری در واکنش به این اظهارات با تأکید بر این که «یک مقام اطلاعاتی حساب‌شده‌تر حرف می‌زند»، به صدای آمریکا گفت: «من فکر می‌کنم اصلا چنین کسی وجود ندارد، بنابراین اسمش را هم اصلا نیاورده‌اند. یعنی سر تا پایش مخدوش است. علاوه بر این که جزء جزءش هم دروغ است. یعنی آن همکاری با اطلاعات، تأیید آیت‌الله منتظری برای حصر آیت‌الله سیدصادق روحانی؛ اصلا این مسئله را خود آیت‌الله منتظری در کتاب خاطراتشان مطرح کرده‌اند و گفته‌اند بعضی می‌خواسته‌اند این جور شایعه کنند، ولی دقیقا برعکس وقتی آقای ری‌شهری، وزیر اطلاعات آمد باهاش دعوا کردم که این چه کاری بوده کرده‌اید؟ چرا آیت‌الله روحانی را حصر کرده‌اید؟ چون می‌دانید بعد از مصوبه مجلس خبرگان برای قائم‌مقامی آیت‌الله منتظری، آیت‌الله روحانی مخالفت کردند و سر درسشان ابراز مخالفت کردند. همین را آیت‌الله منتظری می‌گوید خب بالأخره او یک نفر محترمی است، به تعبیر ایشان ملا است و نظرش را اعلام کرده، حصر برای چه؟ ولی آنها حرف قائم مقام رهبری را گوش نکردند و حصر ایشان را ادامه دادند و اعلام هم کردند که به توصیه ایشان است.»

حسین‌علی منتظری و پسرش احمد منتظری
حسین‌علی منتظری و پسرش احمد منتظری

فرزند آیت‌الله منتظری این گزارش را کاری «ناشیانه» و «به خاطر عصبانیت از فضای مجازی» دانست و افزود: «این‌ها آمدند سال ۶۸ با آیت‌الله منتظری برخورد کردند و در همه روزنامه‌ها، رسانه‌ها و تریبون‌ها علیه ایشان صحبت کردند. و آیت‌الله منتظری و طرفدارانشان هیچ وسیله‌ای برای دفاع از خودشان نداشتند. بعضی وقت‌ها شب‌نامه‌هایی منتشر می‌کردند که وقتی افرادی دستگیر می‌شدند و از آن شب‌نامه‌ها داشتند با آنها برخورد شدید می‌شد؛ این نامتوازن بودن دو طرف، ماند تا این که فضای مجازی آمد و ما توانستیم حرف‌هایمان را بزنیم و دلایلمان را بگوییم و الان دائم کلیپ‌های سخنرانی آیت‌الله منتظری هست، بخش‌هایی از خاطرات ایشان پخش می‌شود.»

او تأکید کرد: «فکر می‌کنم این آقایان سایت تسنیم [یکی از رسانه‌های منتشرکننده این مصاحبه منتسب به مقام سابق وزارت اطلاعات] دیده‌اند که فضا دارد عوض می‌شود و قضاوت عمومی به نفع آیت‌الله منتظری می‌شود، می‌خواستند یک حرکتی انجام بدهند ولی این حرکتشان این قدر ناشیانه است که باز این هم به ضررشان می شود و یک سوءسابقه می‌شود که در آینده هر چیزی خبرگزاری تسنیم بزند، مردم به آن به عنوان یک دروغ صد در صد نگاه می‌کنند.»

احمد منتظری تأکید کرد: «این در واقع یک افتخاری است برای آیت‌الله منتظری و بیت ایشان که در واقع پناه و مرجع رسیدگی به آن کسانی بود که از این حاکمیت آسیب دیده بودند. یعنی مادران و پدرانی که بچه‌هایشان زندان بودند، می‌آمدند و نامه می‌دادند و آیت‌الله منتظری دستور رسیدگی می‌داد. چون سه نفر نماینده ایشان داشت در امور زندان‌ها. آنها رسیدگی می‌کردند و بسیاری آزاد شدند. حتی بسیاری از کسانی که حکم اعدام گرفته بودند، نجات پیدا کردند و این یک افتخاری است برای آیت‌الله منتظری. زندانیان سیاسی صرف هم نبودند. زندانیان مالی که بهشان ظلم شده بود می‌آمدند، کسانی که به کوچکترین بهانه‌ای از شهرشان تبعید شده بودند چون که مخالف بخشی از حاکمیت در آن منطقه‌شان بودند. این‌ها بسیاری آمدند و در واقع دادخواهی کردند و آیت‌الله منتظری دستور رسیدگی دادند و بسیاری‌شان هم حقشان را گرفتند. یعنی از تبعید رها شدند و حتی از اعدام رها شدند. از زندان آزاد شدند.»

به گفته احمد منتظری، «علت حذف آیت‌الله منتظری از حاکمیت» این بود «که دیگران این کار را نمی‌کردند. هر چه حکم داده می‌شد در دستگاه‌های قضایی، در دادگاه انقلاب، همه ساکت بودند و با سکوتشان در واقع تأیید می‌کردند. تنها ایشان بود که مخالفت می‌کرد و می‌ایستاد و از حقوق مظلومین دفاع می‌کرد.»

او ماجرای بازداشت و اعدام مهدی هاشمی را «یک سناریو» ساخت جمهوری اسلامی دانست و توضیح داد: «گفتند مهدی هاشمی ... ولی عمده این بود که ایشان هماهنگ نبود با حاکمیت در این که بخواهند مخالفان را زندان کنند و در واقع کل مخالفان را حذف کنند تا حکومت یک دست بشود.»

مهدی هاشمی برادر داماد آیت‌الله حسینعلی منتظری بود که در سال ۱۳۶۶ اعدام شد. محمد محمدی ری‌شهری، وزیر اطلاعات وقت جمهوری اسلامی، در کتابی به نام «خاطرات سیاسی»، پرونده مهدی هاشمی را مربوط به کشف یک «خانه تیمی» وابسته به نهضت‌های آزادیبخش - تشکیلاتی مانند نیروی قدس کنونی - اعلام کرده که مهدی هاشمی در آن دوره مسئول این نهاد بوده است. اما نزدیکان آیت‌الله منتظری عنوان می‌کنند که آن خانه مخفی نبوده و از سوی وزارت اطلاعات در اختیار «نهضت‌های آزادیبخش» قرار گرفته است.

احمد منتظری در گفت‌وگو با صدای آمریکا درباره بازداشت و اعدام مهدی هاشمی با بیان این که «در بیت امام خمینی چه گذشته من نمی‌دانم»، گفت: «ولی این جزئیاتی که این آقا گفته - از قول مقام امنیتی گفته‌اند - مسلم دروغ است. این که آیت‌الله منتظری آمده با پول خودش وکیل انتخاب کرده. اصلا وکیل نگذاشتند که کسی داشته باشد. یعنی مهدی هاشمی را گرفتند و در همان خفا محاکمه کردند، اعدام کردند، اصلا وکیل ایشان نداشت. آمدند گفتند که بله، آقای منتظری وکیل گرفته و از پول وجوهات و بیت‌المال مسلمین هم استفاده کرده» اما این که «خود آقای خمینی تا چه حد دخیل بوده» یا «بیت آقای خمینی بوده، احمد آقای خمینی بوده، این‌ها هیچ کدام مشخص نیست.»

به گفته فرزند آیت‌الله منتظری، «مهدی هاشمی هم با هر سابقه‌ای که داشت، بالاخره آقای هاشمی رفسنجانی به آیت‌الله منتظری می‌گوید که ما نظرمان این است که ایشان در بیت شما نباشد و سفیر ما بشود در یکی از کشورهای عربی. یعنی این‌قدر مورد تأیید شخص آقای هاشمی رفسنجانی بوده و در واقع مورد تأیید حاکمیت، که بخواهند سفیر بشود. و وقتی قبول نکرده و مقاومت کرده، خب برخورد کردند و آن ماجراها پیش آمد.»

احمد منتظری با ابراز امیدواری نسبت به این که «از این راه اشتباهی که حاکمیت دارد می‌رود برگردد» گفت: «یعنی واقعیات را لمس کنند. الان مردم فهیم در ایران و همه جای جهان هستند و مسائل را تحلیل می‌کنند. این جور نیست که وقتی یک مسئله‌ای را مطرح کنند و به راست یا دروغ بگویند که خود آقای خمینی این کار را می‌خواست بکند، مردم بگویند سمعا و طاعتا و چشم. مردم تحلیل می‌کنند که آیا آن کاری که شده، حق بوده، ناحق بوده، تا چه حد درست بوده، تا چه حد نادرست بوده و آیا واقعا از طرف ایشان انجام شده، از طرف وزارت اطلاعات انجام شده، از طرف بیت آقای خمینی انجام شده، این‌ها را مردم تحلیل می‌کنند و بنابراین من فکر می‌کنم الان وقتش است که دیگر با این انفجار اطلاعات که هست که هیچ چیز مخفی نمی‌ماند، این آقایان بیایند و صداقت و راستگویی را امتحان کنند. این همه تهمت در طول این چند دهه زده‌اند، خب می‌بینند که نتیجه نگرفته‌اند. مگر بخواهند یک درصدی از افراد بی‌اطلاع را قانع کنند، که خب آن فایده‌ای ندارد.»

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG