لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۲

افزایش بی سابقه کشت خشخاش در افغانستان


اداره مبارزه با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد گزارش داد که کشت خشخاش و تولید تریاک در افغانستان در مقایسه با سال های گذشته به بالاترین سطوح افزایش یافته است.

بنا به گزارش جدید این سازمان از روند تولید تریاک در افغانستان، احتمال دارد کسب درآمد بیشتر در شرایط نامطئن کشور پس از عقب نشینی نیروهای ناتو در سال ۲۰۱۴ یکی از علت های اصلی افزایش بی سابقه کشت خشخاش باشد.

در گزارشی که روز چهارشنبه ۱۲ نوامبر منتشر شد، این آژانس وابسته به سازمان ملل متحد می نویسد مناطقی از افغانستان که برای کشت خشخاش و تولید تریاک مورد استفاده قرار گرفته به بیش از ۲۰۹ هزار هکتار افزایش پیدا کرده است.

گستردگی سطح این مناطق در سال ۲۰۰۷، به ۱۹۳ هزار هکتار رسیده بود.

در این گزارش آمده است میزان برداشت خشخاش امسال ۵ هزار و ۵۰۰ تن تریاک بوده است، رقمی که تقریباً ۵۰ درصد بالاتر از سطح تولید سال گذشته است. بنا به این گزارش، احتمال دارد کشاورزان برای کسب درآمد و ادامه بقای خود در آینده ای نامطمئن سطح تولید تریاک را افزایش داده باشند.

یوری فدوتوف، مدیر اجرایی این سازمان، افزایش سطح تولید را «به منزله هشداری» خواند و گفت در شرایطی که افغانستان قرار است مسئولیت های بیشتری برای برقراری امنیت و کنترل کشور برعهده گیرد باید «اقدام فوری و عملی» در این زمینه اتخاذ کند.

او می گوید اگر سازمان های بین المللی این مشکل را جدی تلقی نکنند، به گفته او «ویروس تریاک» ثبات افغانستان را در معرض خطر قرار می دهد.

ناظران همچنین نگران میزان سودی هستند که نصیب جنگ سالارانی خواهد شد که می خواهند پیشاپیش انتخابات ریاست جمهوری سال آینده در این کشور قدرت و نفوذ بیشتری کسب کنند. افزایش سطح تولید تریاک در افغانستان مایه نگرانی و شرمساری کشورهایی شده است که طی بیش از ده سال گذشته به افغانستان کمک کرده اند تا کشاورزان را از کشت خشخاش منصرف و از پیامدهایی همچون فساد و ارتباط بین قاچاق مواد مخدر و شورش نیروهای طالبان پیشگیری کنند.

ژان لوک لماهیو، رئیس اداره مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد می گوید «پیش بینی کوتاه مدت شرایط مثبت نیست. روندی که ایجاد شده استقرار نوعی اقتصاد غیرقانونی است که به نظر می رسد بر روند اقتصاد قانونمند غالب شده است».

بیش از ۷۵ درصد منابع تریاک جهان از کشت خشخاش در افغانستان تولید می شود و به نظر می رسد امسال این رقم به ۹۰ درصد افزایش یابد.

خروج نیروهای خارجی در سال آینده و احساس ناامنی بیشتر در این کشور و افزایش قیمت تریاک در سال گذشته و فقدان فزاینده اراده سیاسی دولت افغانستان برای مقابله با این معضل از جمله عوامل متعددی هستند که به افزایش کشت و برداشت محصول خشخاش و تریاک در سال جاری منتهی شده است.

لماهیو می گوید با نزدیک تر شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ماه آوریل اراده سیاسی برای مبارزه با افزایش تولید تریاک نیز کاهش می یابد. پرزیدنت حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، نمی تواند بار دیگر برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود و راه را برای رقیبانی باز خواهد گذاشت که با محافل قدرتمندی که در گذشته نیز از تولید تریاک سود برده اند، ارتباط های نزدیک دارند.

بخشی از سود حاصل از کشت و تولید و فروش تریاک صرف عملیات شورشیان طالبان می شود. مقام های کشورهای غربی به طور خصوصی اعضای بلندپایه دولت افغانستان را نیز به کسب سود از این مسیر متهم کرده اند.

رقم های جدید بخشی از ارزیابی سالانه تولید تریاک است که آژانس مواد مخدر سازمان ملل متحد با همکاری وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان گردآوری کرده اند.

در این گزارش آمده است دو استان فاریاب و بلخ در شمال افغانستان در حالی کشت خشخاش و تولید تریاک را از سر گرفته اند که طی سال گذشته سطح تولید در این استان ها به یک چهارم کاهش یافته بود و عاری از خشخاش به نظر می رسیدند.

کاهش تدریجی کمک های مالی خارجی به افغانستان جنگ زده سبب شده است که تعدادی از اعضای محافل روشنفکری افغانستان به کسب سود از راه تولید تریاک روی بیاورند.

لماهیو می گوید «وقتی پای اقتصاد غیرقانونی در میان باشد، تفاوت چندانی بین شورشیان و مردم عادی این کشور وجود ندارد».

افغانستان با معضل جدی اعتیاد مردم به تریاک روبرو است اما بیشتر تریاک تولید این کشور به خارج از افغانستان قاچاق می شود.

یک کشاورز دیگر مقیم هلمند که تقریباً نیمی از تریاک افغانستان در آن تولید می شود، می گوید راه دیگری به جز کشت خشخاش نداشته است.

ملا باران که سرپرست یک خانواده بیست نفری است می گوید «ما زمین خورده ایم، من نمی دانم چه کاری قانونی و چه کاری در افغانستان غیرقانونی است، اگر رشوه بدهم، قانونی است اما اگر خشخاش بکارم، کار غیرقانونی کرده ام».

یک کشاورز افغان مقیم استان هلمند می گوید سال گذشته با تشویق دولت استانی گندم کاشته بود اما درآمد آن برای سیر کردن خانواده ۱۲ نفری او کافی نبود بنابراین بار دیگر به کشت خشخاش روی آورده است.

مرجان، کشاورز افغان، قصد دارد ۲۲ پوند تریاک برداشت کند و این محصول برای او ۷۰۰ تا ۹۰۰ دلار درآمد خواهد داشت. او می گوید امسال حدود هشتاد درصد از کشاورزانی که من می شناسم خشخاش کشت کردند.
XS
SM
MD
LG