تایمز، در گزارشی که روز دوشنبه در وبسایت آن نشریه منتشر شد، از قول منابع آگاه در افغانستان و پاکستان نوشت صدها پیکارجوی طالبان آموزشهای پیشرفتهای از سوی نیروهای ویژه مراکز آکادمیک نظامی ایران دریافت کردهاند، که نشان دهنده تشدید حمایت تهران از آن گروه اسلامگرای افراطی است.
«آنتونی لوید» نویسنده این گزارش به نقل از مقامهای افغانستان و طالبان میگوید که گسترده، کیفیت و دوره این آموزشها «بیسابقه» است و نه تنها از تغییر در جنگ نیابتی آمریکا و ایران در افغانستان حکایت دارد، بلکه نشانه تغییر بالقوه در تواناییها و اهداف ایران برای تاثیرگذاری بر جنگ افغانستان است.
وی از قول یکی از مشاوران سیاسی طالبان در شورای آن گروه در کویته پاکستان نوشت، «ارائه آموزش توسط ایرانیها با دو درخواست همراه بوده است: این که ما باید بر انجام حملات علیه منافع ایالات متحده و ناتو در افغانستان تمرکز کنیم، و همچنین نیروی بیشتری را برای حمله علیه داعش به کار بگیریم.»
به گفته این مشاور ۳۸ ساله طالبان، که نخواست هویت خود را فاش کند، مذاکرات تهران و طالبان برای اعزام پیکارجو به ایران جهت دریافت آموزش از نیروهای ویژه نظامی ایران بهار امسال آغاز شد؛ هنگامی که پرزیدنت ترامپ برای اعلام خروج آمریکا از توافق جامع هستهای سال ۲۰۱۵ آماده میشد.
این عضو ارشد طالبان، که پیشتر به عنوان کارشناس ساخت بمب در ولایت سنگین افغانستان فعالیت داشته، همچنین گفت که طالبان در ماه مه گذشته بهترین و کارآمدترین نیروهای جوان خود را در قالب گروههای کوچک به ایران فرستاد، که با مقامهای ارشد نظامی دیدار و به اردوگاههای آموزشی منتقل شدند.
گفته میشود یکی از این اردوگاههای نظامی در استان کرمانشاه است، اما مقامهای اطلاعاتی افغانستان گمان میکنند از اردوگاههای دیگری نیز در نقاط مختلف ایران برای این منظور استفاده میشود. منابع طالبان ادعا میکنند تا ۳۰۰ ویزا برای نیروهایی که قرار بود تحت آموزش قرار بگیرند صادر شده است.
نشریه تایمز در ادامه این گزارش از قول جانشین فرماندهی ارتش ملی افغانستان می نویسد، «طالبان هر روز قویتر میشود و مناطقی که تحت کنترل خود در میآورند وسیعتر میشود. این در حالی است که همزمان نفوذ پاکستان بر طالبان ضعیفتر میشود. پاکستان دو دوزه بازی میکند و قابل اعتماد نیست.»
به گفته او «حمایت و پشتیبانی ایران از طالبان بوده که این اواخر چنین تاثیری گذاشته است. مساله تنها دادن تسلیحات – که معمولا ساخت روسیه و از نسل جدید هستند – نیست، بلکه موضوع آموزش و توصیه (های نظامی) است. ایران تا کنون نخواسته فشار زیادی وارد کند، اما تاثیر کارهایش بزرگ بوده است.»
به عقیده نویسنده تایمز، ایران مدتهاست که رویکردی دوجانبه در افغانستان را دنبال میکند. بطور تاریخی متحد دولت افغانستان و دشمن طالبان بوده، اما در سالهای اخیر، و در حالی که روابط طالبان و پاکستان رو به فرسودگی گذاشته، نیروی قدس سپاه پاسداران حمایت بیشتری از طالبان به عمل آورده است.
به دنبال خروج واشنگتن از برجام، وزیر خارجه ایالات متحده ۱۲ شرط را جهت مذاکره مجدد برای رسیدن به یک توافق جدید با جمهوری اسلامی مطرح کرد که یکی از آن شروط، توقف حمایت تهران از طالبان و دیگر گروههای تروریستی در افغانستان و منطقه، و پناه دادن به رهبران ارشد گروه تروریستی القاعده در ایران است.