دو روز پس از انتشار گزارشهایی مبنی بر شلیک راکت از ایران به خاک پاکستان، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تلویحا این حمله را تایید کرد.
بهرام قاسمی، روز چهارشنبه ۲۱ تیر در پاسخ به این سوال خبرگزاری ایلنا در مورد اینکه آیا شلیک سه راکت از سمت ایران به سمت خاک پاکستان را تایید میکنید، اصل موضوع را رد نکرد و از وجود تنش در مرز دو کشور سخن گفت. آقای قاسمی گفت: «من تاکید میکنم؛ گاهی تنشهایی در مرز ایران و پاکستان رخ میدهد. ما به زودی کمیسیون مشترکی با طرف پاکستانی تشکیل میدهیم.»
خبرگزاری ایلنا از سخنگوی وزارت امور خارجه پرسید که پس این حمله راکتی هیاتی از سوی پاکستان به ایران آمده است یا نه، گفت که چنین اقدامی از سوی پاکستان صورت نگرفته است.
روز یکشنبه پایگاه خبری «نیشن» پاکستان نوشت که نیروهای مرزی ایران روز شنبه سه راکت به خاک پاکستان در منطقه «پاروم» شلیک کردند.
بر اساس آن گزارش، معاون کمیسیونر منطقه پنجگور در غرب ایالت بلوچستان در گفتوگو با «نیشن» خبر را تایید کرده بود. گزارشی از کشتههای یا زخمیهای احتمالی این حادثه منتشر نشد اما اعلام شد که انفجار این راکت ها موجب وحشت مردم منطقه شده است.
بخش جنوبی مناطق مرزی ایران و پاکستان طی سالهای اخیر شاهد تنشها و درگیریهای مختلفی بوده است. علاوه بر گروههای مسلح سنی نظیر جیش العدل، قاچاقچیان مسلح نیز در این منطقه با نیروهای مرزبانی ایران درگیر میشود.
دیدگاه آمریکا درباره نقش پاکستان در صلح خاورمیانه
همزمان با رویداد اخیر در پاکستان، برخی مقام های آمریکایی معتقدند پاکستان می تواند نقش بهتری در صلح خاورمیانه داشته باشد.
یک هفته پیشجان مککین سناتور جمهوریخواه آمریکا گفت صلح در افغانستان و دیگر نقاط خاورمیانه بدون همکاری پاکستان امکانپذیر نخواهد بود.
بنا به گزارش خبرگزاری رویترز، جان مککین سناتور جمهوریخواه طی سفر به اسلامآباد، پایتخت پاکستان، و ملاقات با مقامات این کشور بر اهمیت رابطه متقابل آمریکا و پاکستان تأکید کرد.
سناتور مککین ، رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا، روز دوشنبه دوازدهم تیر ماه در اسلامآباد با سرتاج عزیز، مقام ارشد سیاست های خارجی پاکستان، و ژنرال قمر جاوید باجوه، فرمانده ارتش پاکستان دیدار و گفتوگو کرد.
سناتور مککین که به همراه سناتور لیندسی گراهام و سناتور الیزابت وارن به پاکستان سفر کرده است به مقامات افغان گفت «ما بدون پاکستان در منطقه صلح نخواهیم داشت.»
خبرگزاری رویترز در ماه مارس به نقل از دو مقام آمریکایی گفته بود کابینه پرزیدنت ترامپ در نظر دارد تا رویکرد خود به اسلامآباد را به دنبال حملات شبه نظامیان مستقر در این کشور به افغانستان سختتر و جدیتر کند.
کارشناسان جنگی آمریکا می گویند پناهگاههای شبه نظامیان در پاکستان به شورشیان وابسته به طالبان اجازه داده تا مکانی امن برای طراحی حملات خود به افغانستان در دست داشته باشند. به گفته منتقدان، اسلامآباد به اندازه کافی برای سرکوب این شبه نظامیان تلاش نمی کند.
نگرانی جمهوری اسلامی از گروه های مسلح
جمهوری اسلامی ایران نگران گروه های مسلحی هستند که در پاکستان مخفی شده اند.
در یکی از آخرین درگیریها، اوایل اردیبهشت ماه گذشته سه مامور نیروی انتظامی و هفت سرباز هنگ مرزی میرجاوه در جنوب استان سیستان و بلوچستان کشته شدند. گروه جیش العدل مسئولیت حمله به این ماموران مرزبانی را به عهده گرفت.
گروه هایی مثل جندالله و جیش العدل می گویند حکومت جمهوری اسلامی ایران به حقوق اقلیت سنی و بلوچ این منطقه بی توجه است و تنها راه را مبارزه مسلحانه میدانند.
آن حمله و قتل ۱۰ مرزبان ایرانی حمله خشم مقامات جمهوری اسلامی را در پی داشت و هیاتی به سرپرستی محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران برای بررسی موضوع و مذاکره با مقامات پاکستان به آن کشور سفر کرد. جمهوری اسلامی مناطق غربی پاکستان را محل استقرار و مخفی شدن گروههای مسلحی میداند که در مناطق مرزی به نیروهای ایرانی حمله میکنند.