مهاجرت پزشکان و کادر درمان وضعیت سیستم بهداشت و درمان ایران را بسیار پیچیده و بغرنج کرده است بهطوریکه رئیس سازمان نظام پزشکی ایران از تصمیم دولت برای پذیرش جراح قلب کودکان از رده دیپلم خبر داده و گفته که این راه حل نیست.
محمد رئیسزاده در واکنش به اظهاراتی مبنی بر پذیرش دانشجوی تخصصی پزشکی از مقطع دیپلم یا کارشناسی واکنش نشان داده و تاکید کرده که «هشدار میدهم که تنه تنومند پزشکی کشور دارد دچار آفت میشود.»
به گفته رئیسزاده این آفات در حال حاضر قابل مشاهده است و مسئولین میتوانند بیایند و در بازدیدهای میدانی مشکلات را ببینند.
رئیس سازمان نظام پزشکی ایران برخی اظهار نظرهای «غیرکارشناسی» در حوزه آموزش پزشکی را ناشی از تلاش برای «سادهانگاری» علم پزشکی عنوان کرده است.
به گفته این مقام مسئول وضعیت پذیرش و تربیت در بخش «بیهوشی» بسیار فاجعه بار است و کسی تمایل برای ورود به این رشته ندارد.
بحران پزشکی در ایران از دو سال پیش شروع شده و بارها نسبت به عواقب این موضوع هشدار داده شده است. در همین رابطه سخنگوی سازمان نظام پزشکی ۱۲ شهریور گفت که مهاجرت جامعه پزشکی نسبت به سالهای قبل از کرونا افزایش دو برابری داشته و ایران اکنون به ۵ قاره جهان پزشک «صادر» میکند.
رضا لاریپور، بزرگترین علت مهاجرت پزشکان به خارج از کشور را وضعیت اقتصادی و مشکلات معیشتی دانسته بود.
برهمین اساس میانگین درآمد جامعه پزشکی زیر ۲۰ میلیون تومان اعلام شده و تاکید شده که ۱۰۰ هزار نفر از ۱۵۰ هزار نفر جامعه پزشکی تقریبا درآمدی بین ۱۱ تا ۱۵ میلیون تومان دارند و «زیر خط فقر هستند.»
رئیس کل سازمان نظام پزشکی کشور شهریور ۱۴۰۱ نیز گفته بود کمبود پزشک «سیاهنمایی» نیست و الان دیگر در کشور «جراح قلب اطفال نداریم.»
بر اساس گزارش وبسایت «دیدهبان ایران»، در سال گذشته، ۱۶۰ متخصص قلب از ایران مهاجرت کردند و ۳۰ هزار کادر درمان از دانشکدههای علوم پزشکی درخواست صدور گواهی «حسن انجام کار» داشتهاند و مقصدشان کشور عمان بوده است.
بر اساس این گزارش، طی چهار سال گذشته، ۱۶ هزار پزشک عمومی از ایران رفتهاند.
ابراهیم رئیسی، در شرایطی که ایران در حال رویارویی با بحران کمبود پزشک است، ۳۱ مرداد به پزشکان و متخصصانی که مهاجرت کردهاند، گفت که «زمینه شغل مناسب و با عزت» برای آنها فراهم است و مهاجرت میتواند معکوس شود.