لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۱۳

پایان دور دوم تریبونال آبان؛ افسر ارشد سپاه: دستور سرکوب توسط رهبر جمهوری اسلامی صادر شده بود


تصویری از دومین دور دادگاه بین‌المللی آبان ۹۸ - آرشیو
تصویری از دومین دور دادگاه بین‌المللی آبان ۹۸ - آرشیو

این مطلب به روزرسانی شده است

سه ماه پس از برگزاری اولین دور دادگاه بین‌المللی مردمی آبان ۹۸ در لندن، دور دوم این دادگاه برای «تعیین ماهیت جنایات روی داده» و «پاسخگو کردن مسئولان آن» پس از سه روز با شهادت ۲۲ شاهد به کار خود پایان داد.

سومین روز از دور دوم این دادگاه مردمی روز یکشنبه ۱۷ بهمن با شهادت ۷ شاهد،‌ از جمله چند تن نیروهای نظامی، در حالی به پایان رسید که ووین جورداش، رییس هیات قضات دادگاه بین المللی آبان، اعلام کرد هیات قضات تلاش می‌کنند حکم نهایی را در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ اعلام کنند.

شاهد شماره ۶۰۰ که امروز به عنوان اولین شاهد در دادگاه بین المللی مردمی آبان حاضر شد افسر ارشد سپاه پاسداران تهران و مسئول گردآوری اطلاعات در جریان اعتراضات بود که به دلایل امینتی با چهره پوشیده و صدای تغییر داده شده در دادگاه به صورت آنلاین حاضر شد.

این شاهد در سومی روز دادگاه اطلاعاتی در رابطه با نحوه درگیری‌ها، ضرب و شتم‌،‌ بازداشت‌های گسترده از جمله بیش از ۷ هزار بازداشت در تهران، اختیارات بی حد و حصر سپاه،‌ استفاده از کودکان بسیجی در سرکوب اعتراضات، کشته شدگان و خاکسپاری‌های شبانه شهادت داد و گفت، «سپاه سال‌ها است که برای سرکوب اعتراضات نیروهایش را آموزش می‌دهد» و در اعتراضات آبان ۱۳۹۸ نیز از یک هفته قبل برای شورش به نیروهای سپاه آماده باش داده بودند.

او در ادامه از دو مقام نزدیک به بیت رهبری به نام آقای «خلفی به عنوان یکی از مسئولان تشریفات بیت رهبری» و «وحید حقانیان،‌ مشاور علی خامنه‌ای» یاد کرد و گفت این افراد به فرماندهای سپاه دستور «شلیک و مهار بحران داده بودند؛‌ او افزود دستور «آتش به اختیار» از روز دوم یا سوم اعتراضات داده شد و نیاز نبود نیروهای نظامی گزارشی در رابطه با میزان استفاده از مهمات و یا این که به کجا و یا چه کسی شلیک کرده‌اند ارائه دهند.

این افسر ارشد سپاه پاسداران با اشاره به این که «تمام این دستورها از فرمانده کل قوا یعنی رهبری ایران» صادر شده بود افزود، استان‌ها البرز، لرستان، و خوزستان بالاترین کشته‌شدگان را در اعتراضات آبان ۹۸ داشتند که در این میان دو شهر ماهشهر و کرج بالاترین میزان شلیک و سرکوب یگان ویژه را داشتند.

زهرا و ماریا ساعدپناه،‌ خواهرانی بودند که همزمان با هم در این دادگاه با ارائه مدارک و اسنادی در رابطه با سرکوب اعتراضات آبان ماه سال ۱۳۹۸ در شهر سنندج،‌ اطلاعاتی را در اختیار قضات دادگاه قرار دادند.

زهرا ساعدپناه با اشاره به این که او در اعتراضات آبان ماه ۹۸ با باتوم مورد حمله نیروهای امنیتی قرار گرفته و به وسیله گلوله پلاستیکی مجروح شده بود،‌ از بازداشت کوتاه‌مدت برادر‌زاده ۱۸ ساله‌اش در این اعتراضات خبر داد.

پس از شهادت این دو خواهر از خبرنگاران حاضر در سالن دادگاه خواسته شد به دلیل محرمانه بودن شهادت،‌ شاهد شماره ۶۰۲ از اتاق خارج شوند.

شاهد ۴۱۸ پنجمین فردی بود که تحت عنوان افسر نیروی انتظامی روز سوم دادگاه بین المللی مردمی آبان‌ با چهره پوشانده شده و در حالی که برگزار کنندگان دادگاه صدای او را به دلایل امینتی تغییر داده بودند، در دادگاه حاضر شد. این شاهد با اشاره به این که روز ۲۴ آبان برای محافظت از جایگاه سوخت به یکی از پمپ بنزین‌های مرکز استان محل خدمتش اعزام شده بود به قضات دادگاه گفت، روز شنبه ۲۵ آبان او و همکارانش را به «سازمان دوم رزم» - سازمانی که وظیفه او در آن تک‌تیراندازی بود - ارجاع دادند. این افسر نیروی انتظامی می‌گوید به دلیل آن که نمی‌خواست مقابل مردم قرار بگیرد توانست مقامات بالاتر از خود را قانع کند که وظیفه محوله را انجام ندهد.

این شاهد با اشاره به این که او به همراه چند سرباز دیگر در بازه زمانی ۲۶ تا ۲۸ آبان مجبور شده‌اند از اماکن ناجا حفاظت کنند، به هیات قضات گفت: «در مورد آمار اصلی بازداشتی‌ها نمی‌توانم آمار دقیق بدهم. ولی این را می‌توانم بگویم که حدود ۵۰ نفر را، از جوان ۱۵ ساله گرفته تا افراد ۴۵ ساله، همه‌شان مرد، با دستبند و چشم‌بند آوردند تحویل مقر ما دادند. چون دیگر واقعا خودشان در زندان سپاه یا اداره اطلاعات جا نداشتند.» او همچنین افزود: «دستور این بود که با سلاح کلاشنیکف و اسلحه‌های سازمانی شلیک نشود که بعدا گلوله‌ها قابل ردیابی نباشد و بتوانند مسئولیت‌شان را انکار کنند.»

شاهد ششم با شماره ۴۹۹ نیز برای حفظ امنیت با چهره پوشیده شده در دادگاه حاضر شد و شهادت خود را در رابطه با سرکوب اعتراضات آبان ۹۸، بازداشت کاوه ویسانی از کشته‌شدگان آبان ۹۸، و پیدا شدن پیکر او در حالی‌که روی آن آثار شکنجه وجود داشت به قضات دادگاه ارائه داد.

به گفته این شاهد،‌ کاوه ویسانی در جریان اعتراضات آبان ۹۸ در سنندج بازداشت شد. با پیگری خانواده او مشخص شد که او در بازداشتگاه اطلاعات نیروی انتظامی سنندج است. اما آذر همان سال نیروی انتظامی بازداشت او را انکار کرد و به خانواده‌اش خبر داد که پیکرش را در روستایی بیرون از سنندج پیدا کرده‌اند.


هفتمین و آخرین شاهد دور دوم دادگاه بین المللی مردمی آبان نیز از اعضای نیروی انتظامی در یک از شهرهای ایران بود که با چهره‌ای پوشیده و لباس نظامی به صورت آنلاین در دادگاه حاضر شد. او گفت، در تاریخ ۲۴ آبان در محل خدمت‌شان به آنها اطلاع دادند که قرار است بنزین گران شود و او را به همراه یکی از همکارانش با تجهیزاتی مانند اسلحه و شوکر برای حفاظت به یکی از پمپ بنزین‌های شهر منتقل می‌کنند.

این شاهد با بیان این که روز ۲۵ آبان ماه با افزایش اعتراضات از آنها خواسته شده بود از محل خدمت خود دفاع کنند، افزود در آن روز فردی را در مقابل مقر خدمت خود دیده است که روی زمین افتاده و اطراف سر او پر از خون بوده است.

این شاهد همچنین افزود، هیچ‌کدام از معترضان مسلح نبودند و هیچ تهدید جانی را متوجه ماموران نیروی انتظامی یا کسی نمی‌کردند و نیروهای انتظامی می‌توانستند از روش‌های دیگری برای برخورد با معترضان استفاده کند، اما به روی مردم آتش گشودند.

پس از اتمام شهادت شهود،‌ هیات دادستانی پرونده ۱۶۰ متهم را به قضات ارائه کرد و به برخی از سوالات آنها جواب داد.

حمید صبی، از اعضای هیات دادستانی، در پاسخ به سوال هیات قضات که پرسیدند چگونه اظهارات خود را علیه رهبر ایران اعلام می‌کنند گفت، خامنه‌ای کسی است که در کنار ۱۵۹ نفر دیگر مسئول اجرای سرکوب اعتراضات بوده است.

آقای صبی خطاب به قضات دادگاه گفت،‌ نیروهای سرکوب بسیج، سپاه و افسران لباس شخصی همه تحت، فرماندهی و دستور مستقیم علی خامنه‌ای قرار دارند و به همین ترتیب،‌ او مسئول تصمیماتی است که گرفته شده و مسئول تمام جرایمی است که به او نسبت داده شده است.

دومین روز از دور دوم این دادگاه مردمی روز شنبه ۱۶ بهمن با شهادت ۹ شاهد،‌ از جمله ابوبکر مهربانی‌ دایی عثمان نادری،‌ علی رضایی برادر ناصر رضایی،‌ علیرضا برکتی از دوستان سیدعلی حسینی، از کشته‌شد‌گان آبان ۹۸، و مریم فومنی،‌ محقق هیئت دادستانی برگزار شد.

نخستین روز دور دوم این دادگاه مردمی با شهادت شش شاهد،‌ از جمله طاهره باجروانی همسر علی فتوحی،‌ محمدمهدی شهبازی فرد برادر آمنه شهبازی فرد از کشته‌شدگان آبان ۹۸، فاطمه داوند از بازداشت‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸، و سه شاهد دیگر که به دلایل امنیتی چهره‌های آنها پوشانده شده بود، برگزار شد.

از زمان شروع دور دوم جلسات رسیدگی دادگاه بین‌المللی مردمی آبان، بیش از ۴۰ شاهد جدید از طریق واتساپ با دادستانی این دادگاه تماس گرفتند و خواهان ارائه شهادت شدند.

* این مطلب به روزرسانی شده است

XS
SM
MD
LG