لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۷

دیدگاه | نقش چین در گسترش فعالیت قاچاقچیان مواد مخدر در آمریکا


چشم‌انداز نیویورک از فرودگاه «نیوآرک» در نیوجرسی (عکس تزئینی از آرشیو صدای آمریکا)
چشم‌انداز نیویورک از فرودگاه «نیوآرک» در نیوجرسی (عکس تزئینی از آرشیو صدای آمریکا)

یک کارشناس قوانین جزایی در نشریه سیاسی پرنفوذ پایتخت آمریکا، چین را متهم می‌کند که با پول‌شویی درآمد کارتل‌های مکزیکی قاچاق مواد مخدر، به توسعه فعالیت آنها کمک می‌کند. توصیه او این است که صدور چک‌های وجه نقد رصدگیری شود و تمام دست‌اندرکاران پولشویی درآمد قاچاقچیان، از دسترسی به نظام بانکی جهانی محروم شوند.

کریستوفر اوربان طی مقاله‌ای روز دوشنبه ۳۱ مرداد، در پایگاه اینترنتی نشریه «هیل» می‌نویسد: سازمان‌های تبهکاری چین، از طریق یک کودتای پنهانی و بی‌صدا، انتقال درآمد کارتل‌های قاچاق مواد مخدر مکزیک را بر عهده گرفته‌اند که سود خالص کارتل‌ها را بالا می‌برد و دسترسی سریع آنها به سرمایه را افزایش می‌دهد.

نویسنده نشریه هیل، کارتل‌های مکزیکی را به شرکت‌های چندملیتی تشبیه می‌کند که کار وصول تمام درآمد خود، و تحمل مخاطرات آن را به سازمان‌های پول‌شویی چینی واگذار کرده‌اند که در ضمن، هنگام نیاز می‌توانند به سرعت برای کارتل‌ها سرمایه تامین کنند.

کارشناسان دولت آمریکا از سال ۲۰۱۶ شاهد دور شدن تدریجی کارتل‌های مواد مخدر مکزیکی از بازار سیاه تبادل پزو بوده‌اند. این بورس زیرزمینی پزو، که تحت نظارت سازمان‌های تبهکاری مکزیکی و کلمبیایی قرار دارد، بین ۷ درصد تا ۱۰ درصد کارمزد دریافت می‌کند و یک هفته وقت می‌گیرد.

مسیر چینی پول‌شویی سریع‌تر است، ردپایی به جا نمی‌گذارد، و ریسک ندارد، و به همین به تثبیت غلبه پول‌شویان چینی بر بازار جهانی پول‌شویی انجامیده است.

بالا گرفتن کار سازمان‌های پول‌شوئی چین، حاصل ناخواسته تصویب مقررات ضد فرار سرمایه در چین است که خارج کردن سالیانه بیش از ۵۰ هزار دلار را ممنوع کرد. برای دور زدن این مقررات، ثروتمندان چینی به بازار سیاه و خرید دلار روی آوردند.

سازمان‌های پول‌شویی چینی، که برای انجام تراکنش‌های خود از پیشرفته‌ترین شبکه‌های اینترنتی ارتباطات بهره می‌‌گیرند، درآمد دلاری مشتریان خود در آمریکا را به مشتریان خود در چین می‌فروشند.

دستجات توزیع و فروش مواد مخدر، بدهی خود به کارتل‌های مکزیکی را به سازمان‌های پول‌شویی چینی تحویل می‌دهند. مشتریان این سازمان‌ها در چین، با خرید دلارهای قاچاقچیان مواد مخدر، درآمدهای نقدی خود به دلار تبدیل می‌کنند که مثلا هزینه تحصیل، سفر، یا درمان در خارج از کشور را تامین کنند.

دلیل موفقیت سازما‌ن‌های پول‌شویی چینی این است که در چین، برای انتقال بانک به بانک وجه نقد، محدودیت و نظارت چندانی وجود ندارد، و آنها تراکنش‌ بین‌‌المللی، که مشمول نظارت می‌شود، ندارند. در آمریکا نیز تراکنش‌های نقدی، از محدوده نظام بانکی بیرون، و تشخیص و ردگیری آنها، بسیار دشوار است.

کریستوفر اوربان می‌نویسد،‌ با انتقال ریسک به سازمان‌های چینی، پول‌شویی در سطح بین‌المللی، هرگز به این سرعت ممکن نبوده است. او می‌افزاید، آن چه یک هفته طول می‌کشید، اینک چند ساعته یا حداکثر یک روزه، انجام می‌شود، و با تکیه بر انبوه مشتری، پول‌شویان چینی حتی می‌توانند با دریافت ۱ درصد تا ۲ درصد کارمزد، دارایی نقد مشتری را بلافاصله در حساب‌های پاک، در دسترس او قرار دهند.

در آوریل ۲۰۲۱، یک سازمان پول‌شویی چینی در محله اقلیت‌نشین فلاشینگ در کویینز نیویورک، به اتهام پول‌شویی ۷ میلیون دلار در مدت ۴ سال، محاکمه شد. اوربان می‌نویسد، می‌توان نتیجه‌گیری کرد سازمان‌های پیچیده و پیشرفته پول‌شویی چینی، روزانه صدها، بلکه هزاران تراکنش دریافت یا پرداخت پول را در سراسر آمریکا، سازمان می‌دهند.

اوربان یکی از راه‌های مقابله با واقعیت جدید نظام پول‌شویی بین‌المللی را رصد کردن افزایش صدور چک‌ وجه نقد (یا به اصطلاح cashier’s check) در مناطق فعالیت سازمان‌های پول‌شویی چینی می‌داند. افزایش چک‌های وجه نقد، از ویژگی‌های واقعیت جدید است که برخورد با آن، به تغییر اساسی نهادهای مالی آمریکائی و چینی، نیاز دارد.

نویسنده «هیل» راه دیگر مقابله با پولشویان چینی را ایجاد تردید در قابلیت اطمینان به کار آنها می‌داند و توصیه می‌کند که با استفاده از حکم ریاست جمهوری دسامبر ۲۰۲۱ نه تنها قاچاقچیان مواد مخدر، بلکه تمام دست‌اندرکاران تراکنش، از دسترسی به شبکه مالی بین‌المللی، محروم شوند.

اوربان می‌نویسد اعتماد، یک دلیل موفقیت سازمان‌های پول‌شوئی چینی است . حذف اعتماد، کاخ کاغذی آنها را فرو خواهد ریخت.

* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده است و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب‌دهنده دیدگاه صدای آمریکا نیست

XS
SM
MD
LG