انجمن پن آمریکا روز جمعه ۲۳ آذر بازداشت رضا خندان، فعال حقوق بشر و همسر نسرین ستوده، را که به دست نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی در خانه خود بازداشت شد، محکوم کرد و خواستار آزادی فوری او شد.
این انجمن در بیانیه خود با اعلام این موضوع که از بازداشت آقای خندان «شوکه» شده است، از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواست که فورا او را آزاد کنند.
کارین دویچ کارلکر، مدیر برنامه نویسندگان در خطر در انجمن پن آمریکا، گفت: در دو دهه گذشته، در حالی که نسرین ستوده بهعنوان یک صدای پیشرو در اعتراضات ایران و مدافع حقوق اساسی بشر و حاکمیت قانون بوده، رضا حامی استوار حقوق زنان و پشتیبان همسرش بوده است.
او افزود: «ما این اقدامات انتقامجویانه بیرحمانه و کوچکمنشانه علیه اعضای خانواده ستوده را محکوم و تلاشهای مقامات ایرانی برای تهدید یا ساکت کردن مخالفان محدودیتهای شدیدتر بر حقوق زنان را نکوهش میکنیم.»
نسرین ستوده، وکیل و فعال شناخته شده حقوق بشری، روز جمعه به صدای آمریکا گفت که همسرش ظهر جمعه به دست مأموران پلیس امنیت کلانتری ۱۳۸ جنتآباد بازداشت شد.
به گفته خانم ستوده، مأموران در ابتدا به همسرش گفتند که باید برای توضیح درباره خلاف رانندگی خودروی خود به کلانتری مراجعه کند، اما با اصرار او مجبور به نشان دادن قرار جلبی شدند که برای اجرای حکمی مرتبط با شش سال پیش بود.
او افزود که این حکم در مورد پرونده مشترکی است که برای رضا خندان و فرهاد میثمی تشکیل شده بود.
به گفته نسرین ستوده، آنها در این پرونده به ۶ سال حبس محکوم شدند که ۵ سال آن قابل اجرا بود.
وی گفت رضا خندان پس از ۴ ماه آزاد شد و اضافه کرد: و فرهاد میثمی نیز پس از حدود ۴ سال و نیم، یعنی بعد از اعتراضات به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در شهریور سال ۱۴۰۱ در بهمن ۱۴۰۱ از زندان آزاد شد.
خانم ستوده گفت که با توجه به وجود برخی مدارک، پرونده رضا خندان و فرهاد میثمی مختومه شده بود.
او افزود که آنها بدون ارائه درخواست، عفو شدند ولی حالا این پرونده بار دیگر به جریان افتاده و حکم جلب صادر شده است.
به گفته نسرین ستوده، این حکم زندان به دلیل تولید پیکسلهای با عنوان «من به حجاب اجباری اعتراض دارم» بود و رضا خندان و فرهاد میثمی در مجموع ۱۰ سال حبس قابل اجرا دریافت کردند.
این فعال حقوق بشری افزود که این تصویر بزرگی از خشونت علیه زنان و مردان است که نشان میدهد چطور مردان ایرانی نیز در کنار زنان ایرانی هستند، زیرا آنها نیز میدانند که آزادی و دموکراسی در گرو رعایت حقوق بشر و از همه مهمتر حقوق زنان است.
به گفته خانم ستوده، از نظر قانونی پرونده مختومه را نمیتوان مجددا گشود ولی مشکل این است که مختومه شدن پرونده بهصورت رسمی به رضا خندان ابلاغ نشد.
او افزود که برگه مختومه شدن پرونده رضا خندان و فرهاد میثمی در سایتهای خبری موجود و قابل مشاهده است.
انجمن پن آمریکا در بیانیه خود اشاره کرده است که بر اساس شاخص آزادی نوشتن این نهاد در سال ۲۰۲۳ میلادی، حداقل ۴۹ نویسنده ایرانی به دلیل فعالیتهای خود در این سال بازداشت شدند که ایران را به دومین زندان نویسندگان در جهان پس از چین تبدیل میکند.
این انجمن تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران بزرگترین زندان نویسندگان زن در جهان است.