عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی اعلام کرده است که ۱۳ هزار شهر و روستا با نزدیک به ۴۹ درصد جمعیت کل کشور در معرض «فرونشست زمین» هستند. به گفته علی بیتاللهی بیشترین خطر فرونشست متوجه تهران، خراسان رضوی و اصفهان است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بیتاللهی با بیان این مطلب که مساحت تقریبی پهنههای فرونشستی کشور حدود ۱۸۵،۰۰۰ کیلومتر مربع برآورد میشود گفت: معادل ۱۱ درصد مساحت سرزمینی ایران با ۳۹ میلیون نفرتعداد جمعیت در معرض خطر فرونشست زمین در کشور قرار دارند. به گفته او تعداد ۳۸۰ شهر و ۹۲۰۰ روستا در معرض خطر فرونشست زمین واقع شدهاند.
یک سال پیش در ماه دی ماه گزارشهایی از ایران منتشر شد که حکایت از فرونشست زمین در نقاط مختلف ایران داشت. همان زمان اعلام شد که برخی مناطق مانند «شهرری، میدان بهارستان و میدان امام خمینی» در تهران در معرض خطر فوری فرونشست هستند.
مهدی زارع، پژوهشگر زلزله یک سال پیش، در گفتوگو با وبسایت «ساختمان آنلاین» گفته بود: «فرونشست زمین در حاشیه بوستان ولایت ایجاد شده که آثار خود را به صورت ایجاد ترک گسترده نشان میدهد و هرچه به سمت جنوب بوستان ولایت میرویم، فرونشست بیشتر میشود.»
به گفته زارع، «شهرری کاندیدای اول فرونشست زمین است و به تدریج میدان بهارستان، امام خمینی و محور این خیابان کاندیدای فرونشست هستند.»
محمد آقامیری، نایب رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران هم گفته بود که ارتفاع منابع آبی تهران از سطح زمین پایینتر رفته و در نتیجه حفرههای مسیر آبی خالی شده و رطوبت خود را از دست دادهاند. به گفته او، وقتی سفره زیرزمینی به نقطه ۹۰ درصدی خشکی میرسد، خاک به حالت کلوخ درآمده و به راحتی فروریزش اتفاق میافتد.
این عضو شورای شهر تهران افزود عمق آبها زیرزمینی تهران از ۱۵ متر در دهههای گذشته به ۱۴۰ متر رسیده و با ادامه این روند، باید شاهد شکافهای هزارمتری در خیابانها یا در وسط یک محله شهر باشیم.
با گذشت یک سال و وخیمتر شدن منابع آبی تهران و برخی از دیگر شهرها، هنوز اقدام اساسی به جز هشدارهای گاه به گاه متخصصان صورت نگرفته است.