لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۹

بالانشینی خودرو، آشفتگی بازار و جنگ لفظی مسئولان 


امید قالیباف مجری سابق صدا و سیما در حال حاضر سخنگوی وزارت صمت است.
امید قالیباف مجری سابق صدا و سیما در حال حاضر سخنگوی وزارت صمت است.

در روزهایی که خودرو به «بالانشینی» عادت کرده و با دهن‌کجی به سیاست‌های نیم‌بند وزارت صمت به پرواز در آسمان قیمت‌ها ادامه می‌دهد؛ لاتاری خودرو، خودروهای وارداتی، کیفیت خودرو در کنار حمله کلامی سخنگوی وزارت صمت به پلیس راهور به آشفتگی حوزه خودرو دامن زده است.

امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت و مجری سابق تلویزیون در توئیتی نوشت: «‏اگر پلیس راهور یک صدم آنچه درمورد خودرو نظر می‌دهد به وظیفه ذاتی خود عمل کند شاهد چنین فجایعی نخواهیم بود.»

گذشته از اینکه اگر وزارت صمت هم به وظیفه ذاتی خود عمل می‌کرد خیابان‌های کشور به تصرف آنچه برخی «ارابه‌های مرگ چندصد میلیون تومانی» نامیده‌اند، در نیامده بود، پلیس راهور بارها از کیفیت پایین خودروهای تولیدی در ایران انتقاد و به نقش خودروسازان در بالا بودن آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات تاکید داشته است. آلودگی هوا نیز از دیگر مواردی است که کیفیت پایین تولیدات خودروسازان ایرانی به آن دامن می‌زند.

چند روز پیش بود که جانشين پليس راهنمايی و رانندگی نيروی انتظامی با انتقاد از کيفيت و ايمنی خودروهای ساخت داخل گفت: «همچنان شاهديم که در مورد خودرو به تنها چيزی که اهميت داده نمی‌شود کيفيت و ايمنی آن است، ما واقعاً خسته شديم انقدر که در اين‌ باره گفتيم و گوش شنوايی وجود ندارد.»

حسينی که در یک برنامه تلویزیونی سخن می‌گفت، افزود: اين روزها ظاهراً يک کشفی هم به کشفيات دنيا اضافه شده و در کنار گاليله و... ما هم کاشف قيمت خودرو شده‌ايم، اين هم در نوع خود جالب است.‌ ای کاش به جای قيمت خودرو، چگونگی خودروی ايمن ساختن را کشف می‌کرديم.»

آشفته بازار خودرو به دفاع وزارت صمت از مافیای خودرو خلاصه نمی‌شود و یک نماینده مجلس معتقد است که عرضه خودرو در بورس برای گران کردن خودرو است.

رشیدی کوچی ضمن انتقاد تند از وزارت صمت گفت: «دست‌های پشت پرده بورس کالا را بر سر زبان‌ها انداختند که خودروهای وارداتی را وارد بورس کالا کنند تا قیمت خودرو را گران‌تر کنند.»

خبرگزاری مهر به نقل از این نماینده مجلس می‌نویسد «وزارت صمت دلارها را به چه کسانی داده که خودرو وارد کنند؟ به شرکت‌های زیرمجموعه خودروسازها دلار داده‌اند.»

عرضه خودرو در بورس پای سازمان بازرسی کل کشور را نیز ‌وسط کشید و معاون نظارت و بازرسی امور تولیدی این سازمان گفت که ورود این نهاد نظارتی به عرضه خودرو در بورس با دو هدف اولا اجرای صحیح قانون و پیشگیری از نقض آن و ثانیا حمایت از مصرف کننده است.

به باور سازمان بازرسی زمانی که کالایی به میزان نیاز مردم تولید نمی‌شود و از طرفی تولید کننده منحصر بوده و رقبایی در عرضه کالا نداشته باشد عرضه این کالا در بورس به نفع تولید کننده است.

سازمان بازرسی معتقد است تعداد خودروسازهای دولتی و خصوصی معدود هستند و به قدر نیاز جامعه خودرو تولید نمی‌شود و از طرفی اجازه واردات خودرو به اندازه نیاز مصرف داخلی هم داده نشده است، لذا شورای رقابت به عنوان مرجع تشخیص انحصاری بودن کالا طی مصوبات متعدد عرضه خودرو را انحصاری تشخیص داده است و با حذف این شورا توسط دولت از فرآیند عرضه خودرو، خودروسازها از فرصت استفاده کردند و با عرضه خودرو در بورس قیمت‌ها را نه تنها کاهش ندادند بلکه به صورت سرسام آوری افزایش دادند. این سازمان نظارتی معتقد است که «برخی از مسئولان دولتی هم به جای حمایت از مصرف کنندگان به حمایت از خودروسازها پرداختند.»

ورود سازمان بازرسی به موضوع با توقف موقت عرضه خودرو در بورس کالا همراه شد و در پی نامه مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص تعیین تکلیف ادامه پذیرش و عرضه خودروهای جدید در بورس کالا، وزیر اقتصاد موضوع را در دستور کار شورای عالی بورس قرار خواهد داد.

مرور حواشی و اتفاقات رخ داده در بطن بازار خودرو نشان می‌دهد مافیای خودرو در ایران قدرتمندتر از گذشته در حال فعالیت بوده و سازمان بازرسی و پليس راهور هم، در صورت وجود اراده واقعی، در مقام دفاع از حقوق شهروندان با سد مدیران دولتی مواجه می‌شوند.

XS
SM
MD
LG