لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۶

حمله روسیه به اوکراین، خاطرات تلخ «محاصره سارایوو» را برای بوسنیایی‌ها زنده کرد


بقایای یک رستوران که در خلال جنگ بوسنی تخریب شده‌است - ۳ مارس ۲۰۲۲
بقایای یک رستوران که در خلال جنگ بوسنی تخریب شده‌است - ۳ مارس ۲۰۲۲

گزارش‌های خبری از کی‌یف و شهرهای دیگر اوکراین که از زمان دستور حمله ولادمیر پوتین، تحت بمباران بی‌امان نیروهای نظامی روسیه قرار گرفته‌اند، خاطرات تلخ و دردناک محاصره سارایوو در سال‌های ۱۹۹۰ را برای بازماندگان جنگ بوسنی تداعی می‌‌کند.

شباهت این دو اتفاق به گونه‌ای بود که بسیاری از بوسنیایی‌ها لحظه به لحظهٔ حمله روسیه به اوکراین را دنبال کردند و ساعت‌ها در جلوی صفحه‌های تلویزیون خود میخکوب شدند.

یکی از بازماندگان محاصره سارایوو می‌گوید به تجربه او، اوضاع برای مردم اوکراین بدتر از این خواهد شد.

محاصره ۴۶ ماهه شهر سارایوو یکی ازتلخ‌ترین خاطرات بالکان است. شبه‌نظامیان صرب به دنبال فروپاشی یوگسلاوی، جنگی قومیتی در بالکان را رقم زدند و پس از حمله به شهرهای مختلف مسلمان نشین، سارایوو، پایتخت بوسنی و هرزگووین را در سال ۹۲ میلادی به محاصره درآوردند. محاصره‌ای که ۴۶ ماه به طول انجامید و حدود ۳۵۰ هزار نفر در این شهر چند قومیتی به دام افتادند. گلوله باران روزانه این شهر علاوه بر کمین تک‌تیراندازان تمامی راه‌های خروج از شهر را مسدود کرده بود حال آنکه ساکنان این شهر نه تنها دسترسی‌شان به برق و آب محدود شده بود که غذا و دارو نداشتند و ارتباطشان با جهان خارج را هم از دست داده‌بودند.

زخم رگبار گلوله بر روی دیوار یک ساختمان در سارایوو بعد از سالها هنوز باقی است - ۴ مارس ۲۰۲۲
زخم رگبار گلوله بر روی دیوار یک ساختمان در سارایوو بعد از سالها هنوز باقی است - ۴ مارس ۲۰۲۲

بیش از ۱۱ هزار نفر از جمله بیش از یک هزار کودک در این محاصره کشته و تعداد بیشمار دیگری زخمی شدند.

جنگ بوسنی زمانی آغاز شد که صرب‌های بوسنی با کمک ارتش یوگسلاوی روند تسویه‌سازی قومی با هدف پیوستن به کشور همسایه یعنی صربستان را آغاز کردند.

رهبران صرب‌ در طول جنگ استدلال می‌کردند که «بوسنی چند قومیتی» اصلاً یک کشور نیست و به همراه کروات‌های کاتولیک و بوسنیایی‌هایش که اکثراً مسلمان هستند و حدود نیمی از جمعیت را تشکیل می‌دهند، باید بین صربستان و کرواسی تقسیم شود.

خرابه‌های باقیمانده از جنگ بوسنی - ۴ مارس ۲۰۲۲
خرابه‌های باقیمانده از جنگ بوسنی - ۴ مارس ۲۰۲۲

آنها اصرار داشتند که بوسنیایی‌ها، کسی جز نوکیشان صرب خائن نیستند که قرن‌ها پیش مذهب اصلی خود (مسیحی ارتدوکس) را ترک کرده و به دین اسلام گرویده‌اند.

بسیاری از بازماندگان در سارایوو، طنین و پژواک آن توهین‌های قدیمی را در اظهارات اخیر ولادمیر پوتین که برای توجیه حمله روسیه به اوکراین ارائه داد، شنیدند.

یک روزنامه نگار و فیلمساز ساکن سارایوو که سال‌ها وقت صرف مستندسازی جنگ بوسنی و محاصره سارایوو کرده است، می‌گوید که جنگ بدترین تجربه دنیا است و هیچوقت پایان خوشی ندارد. او می‌گوید روزی می رسد که «مردم اوکراین نیز مثل ما به مردمی غمگین، ناراحت، و نا‌امید تبدیل خواهند شد.»

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG