لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۲

شصت و نهمین جلسه دادگاه حمید نوری؛ متهم از بیان عبارت «خمینی ملعون» در دادگاه برآشفت


حمید نوری در دادگاه استکهلم سوئد
حمید نوری در دادگاه استکهلم سوئد

شصت و نهمین جلسه دادگاه حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام های زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت در تابستان ۶۷، روز چهارم اسفند ماه ۱۴۰۰ با شهادت کاوه موسوی، ربه کا مونی و قسمت دوم و پایانی شهادت حمید اشتری در استکهلم سوئد برگزار شد.

بخش نخست دادگاه امروز به ادامه پرسش های وکلای مدافع نوری از حمید اشتری، یکی از افراد مهم در ثبت شکایت اولیه علیه حمید نوری اختصاص داشت. ادامه شهادت اشتری به درخواست وکلای مدافع نوری و پافشاری خود متهم انجام گرفت. وکلای نوری در این جلسه بر نقاط به زعم آنها تناقض‌ها میان گفته های حمید اشتری در بازجویی های پلیس سوئد با شهادتش در دادگاه تمرکز داشتند.

کاوه موسوی، شاهد بعدی دادگاه بود. کاوه موسوی شهادت داد که به عنوان رئیس برنامه حقوق بشر دانشکده حقوق دانشگاه آکسفورد با جفری رابرتسون، حقوقدان در سال ۱۳۸۹ آشنا شد. قاضی رابرتسون طی تماسی تلفنی از او خواست تا در مورد اعدام های ۱۳۶۷ گزارشی تهیه کند.

گزارش حقوقی جفری رابرتسون شامل ۱۴۵ صفحه به سفارش بنیاد عبدالرحمن برومند در ششم مرداد ۱۳۸۹ منتشر شد. قاضی رابرتسون در ارتباط با اعدام های سیاسی سال ۱۳۶۷، مسئولان وقت جمهوری اسلامی ایران را با ذکر نام و سند و مدرک به جنایت علیه بشریت و نسل کشی متهم کرد. او از سازمان ملل دعوت کرد تا مسئولان را پی گیری قضایی کند. این گزارش یکی از مهمترین مدارک کتبی در میان ادله اثباتی موجود در کیفرخواست پرونده حمید نوری است.

کاوه موسوی همچنین توضیح داد که آشنایی او با تعدادی از زندانیان جان بدر برده از اعدام های سیاسی تابستان ۱۳۶۷ از جمله ایرج مصداقی به گردهم آیی دانشگاه آکسفورد در آبان ۱۳۹۰ برمی گردد.

کاوه موسوی شهادت داد که از طریق تماس ایرج مصداقی در ۲۴ مهر ۱۳۹۸ وارد پرونده حمید نوری شد. او گفت ایرج مصداقی از او خواست تا در حوزه قضایی و حقوقی پرونده به او کمک کند. شاهد پیش از دستگیری نوری، در سه جلسه در لندن شرکت کرد.

نخستین جلسه در ۲۷ مهر - سه روز پس از تماس مصداقی - با هدف تشخیص هویت و نوع جرم احتمالی مظنون، انجام مصاحبه با شاهدان، هماهنگی های اولیه برای تتظیم شکایت و تشکیل پرونده و در نهایت دستگیری قانونی متهم در بدو ورودش به سوئد انجام گرفت.

کاوه موسوی شهادت داد که در نخستین جلسه فیلمبرداری صورت نگرفت و فیلمبرداری تنها در سومین جلسه، آنهم نه با هدف پخش فوری آن انجام گرفت. شاهد گفت او با پخش آن فیلم مخالف بود. شاهد گفت او درباره این پرونده با رسانه ها برای نخستین بار در روز ۲۲ آبان ۱۳۹۸ و پس از اعلام خبر رسمی دستگیری نوری از طرف دولت سوئد، صحبت کرد.

کاوه موسوی در بخشی از سخنانش به مصاحبه ایرج مصداقی با صدای آمریکا اشاره و ادعا کرد که بخشی از سخنان او در آن گفتگو درست نبوده و دادرسی را به خطر می اندازد. او گفت من در گفتگویی که با صدای آمریکا داشتم این موارد را مطرح کردم. او گفت: «من باید آن را محکوم می کردم.»

کاوه موسوی در پاسخ به این سوال وکیل مدافع نوری که به نظر او آیا ایرج مصداقی در مصاحبه با صدای آمریکا دروغ گفته است یا نه، گفت: «بله، دقیقا.» او گفت در زمانی که ایرج مصداقی در آمریکا بود، من یک تیم حقوقی تشکیل دادم و کلی پول هزینه کردم. او گفت موضوع پهن کردن دام برای دستگیری نوری که از طرف ایرج مصداقی بیان شده، صحت ندارد.

در جلسه روز چهارشنبه، حمید نوری متهم این دادگاه به استفاده شاهد از عبارت «خمینی ملعون» واکنش بسیار تندی نشان داد. نوری با صدای بلند گفت: «این کاوه بی ادب، حق توهین به رهبر ایران رو نداره.» و شاهد را ملعون خطاب کرد.

قاضی دادگاه در واکنش گفت متهم حق ندارد که به این شکل دادرسی را قطع کند. قاضی به نوری اخطار داد که در صورت تکرار این رفتار او را به اطاق دیگری منتقل می کند تا ادامه دادرسی را از آنجا گوش کند. حمید نوری همچنین نحوه عملکرد دادستان ها و وکلای شاکیان پرونده را زیر سوال برد که قاضی ضمن توضیح روند دادرسی، موارد مطرح شده توسط نوری را منتفی دانست.

ربه کا مونی، سومین شاهد امروز دادگاه بود. او شهادت داد که به درخواست کاوه موسوی و به عنوان وکیل مشاور او به این پرونده وارد شد. شاهد تایید کرد که در بیست و هفتم مهر ۱۳۹۸ در جلسه ای در منزل مختار شلالوند، برادر یکی از اعدام شدگان تابستان ۶۷ در لندن شرکت داشت.

ربه کا مونی در آن جلسه در مصاحبه با شاهدان بطور جداگانه، شرکت و اظهارات آنها را مکتوب کرد.

در آن جلسه کاوه موسوی، ایرج مصداقی و حمید اشتری نیز حضور داشتند. این جلسه و دو جلسه بعدی برای تشخیص هویت و نوع جرم احتمالی مظنون و تصمیم گیری و هماهنگی های اولیه برای دستگیری او صورت گرفت.

ربه کا مونی گفت در جلسه نخست مکالمه تصویری با هیرش، همسر دخترخوانده نوری انجام داد. هیرش، اطلاعات بسیاری در مورد مظنونی [حمید نوری] که در راه بود، در اختیارشان قرار داد.

ربه کا مونی گفت شهود با دیدن عکس ها، هویت حمید نوری را به عنوان شخصی که در زمان اعدام ها در زندان کار می کرده، با اطمینان کامل تایید کردند. او گفت در زمان انجام مصاحبه با شاهدان به نیما سروستانی اجازه فیلمبرداری نداد.

جلسه بعدی دادگاه روز جمعه، پنجم اسفند ۱۴۰۰ با شهادت مجدد ایرج مصداقی در استکهلم سوئد برگزار خواهد شد.

XS
SM
MD
LG