مرکز اسناد حقوق بشر ایران شکایتی علیه حکومت ایران و سپاه پاسداران در ارتباط با نقش جمهوری اسلامی در جنگ داخلی سوریه به دادگاه جنایی بینالمللی ارائه کرد.
در این شکایت، که روز چهارشنبه ۲۷ بهمنماه رسانهای شد، از دادگاه لاهه درخواست شده است که نقش جمهوری اسلامی و گروههای مسلح تحت حمایت حکومت ایران در «جنایات ارتکابی» در سوریه را بررسی کند.
این نخستین بار است که چنین شکایتی علیه مقامهای جمهوری اسلامی ثبت میشود.
مرکز اسناد حقوق بشر ایران جمهوری اسلامی را به معاونت و ارتکاب «جرایم خاصی علیه بشریت و علیه غیر نظامیان سوری»، «اخراج»، «آزار و شکنجه» و سایر «اعمال غیر انسانی» در سوریه متهم کرده است.
درخواستی که به دیوان کیفری بینالمللی ارائه شده شامل مدارک و شواهدی جمعآوری شده از آوارگان سوری مستقر در اردن است.
این شهروندان سوری با ارائه مستندات گفتهاند نیروهای وابسته به جمهوری اسلامی، از جمله حزبالله لبنان، لشکر فاطمیون و لشکر ابوالفضل العباس، با انجام حملات نظامی به شهرها، این شهروندان را وادار به ترک شهر و دیار خود کردهاند.
بر اساس گزارشها، در حال حاضر بیش از ۶۵۰ هزار تن از شهروندان سوریه در اردن به سر میبرند که به دلیل خشونتهای ناشی از جنگ فرار کردهاند.
آن طور که مرکز اسناد حقوق بشر ایران اعلام کرده، این درخواست بر اساس ماده ۱۵ معاهده رُم به دادگاه جنایی بینالمللی ارائه شده است.
اگرچه سوریه عضو «معاهده رُم» نیست اما وکلای حقوق بشری استدلال میکنند که به دلیل حضور قربانیان این پرونده در اردن، که عضو این معاهده است، این پرونده در حوزه دادرسی دیوان کیفری بینالمللی قرار میگیرد.
گیسو نیا، وکیل و رئیس هیئت مدیره مرکز اسناد حقوق بشر ایران در اینباره گفت: «نیروی قدس سپاه پاسداران در یک دهه گذشته در سوریه دخالت داشته و مرتکب جنایات جنگی متعددی در شهرهای حمص، حما، درعا و حومه دمشق شده است.»
اعتراضهای مردمی در سوریه که در سال ۲۰۱۱ میلادی آغاز شد، با سرکوب حکومت بشار اسد و نیز دخالت برخی کشورهای خارجی از جمله جمهوری اسلامی ایران، به جنگی داخلی تبدیل شد که در جریان آن صدها هزار غیرنظامی سوری کشته و میلیونها نفر آواره شدهاند.
در خلال یازده سالی که سوریه دستخوش ناآرامی بوده، کشورهای غربی بارها تهران را به دخالت نظامی در این کشور و هدایت و حمایت از برخی گروههای شبهنظامی متهم کردهاند.
مقامهای جمهوری اسلامی همواره این اتهامها را رد کردهاند و حضورشان در سوریه را در قالب کمک مستشاری تعریف کردهاند.
این درحالی است که طی سالهای گذشته اخبار متعددی از کشتهشدن نیروهای سپاه پاسداران در سوریه منتشر شده است.