پنجاه و هشتمین جلسه دادگاه حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام های تابستان ۶۷، روز بیست و دوم دی ۱۴۰۰ با شهادت آذرنوش همتی الیزه ای معروف به اسکندر، از زندانیان سیاسی جان به دربرده از آن اعدام ها برگزار شد.
آذرنوش همتی الیزهای نوزدهم اسفند ۱۳۵۹ به اتهام هواداری از سازمان «پیکار در راه آزادی طبقه کارگر» در خاک سفید در حومه تهران دستگیر شد. او علیرغم داشتن یک حکم تعلیقی برای آزادی مشروط، به عنوان «ملی کش» هشت سال از زندگیش را در زندان های اوین، قزلحصار و گوهردشت گذراند.
آذرنوش همتی الیزه ای به همراه بیش از یکصد ملی کش - برای دومین بار از زمان دستگیری اش - در بهار ۶۷ به زندان گوهردشت منتقل شد. او پیشتر نیز تجربه دو سال زندان انفرادی را در زندان گوهردشت در سال ۶۱ داشت. همتی شهادت داد که در اولین روز انتقال دوباره اش در بهار ۶۷ به این زندان، ناصریان به عنوان رئیس و حمید نوری به عنوان دادیار زندان به زندانی های منتقل شده، معرفی شدند. همتی گفت از بدو ورود، امکان ملاقات برای زندانیان منتقل شده، قطع شد و از داشتن تلویزیون و روزنامه محروم بودند.
آذرنوش همتی الیزه ای از مورس به عنوان یکی از مهمترین راه های ارتباطی میان زندانیان نام برد تا جایی که این موضوع به مزاحی در میان زندانیان تبدیل شده بود. آنها می گفتند هر کدام از ما در زمان آزادی یک میلیون زبان دنیا را از طریق مورس بلد هستیم.
آذرنوش همتی الیزه ای شهادت داد در اواخر مرداد ۶۷ زندانیان با استفاده از مورس، خبر شروع «دار» ها را در زندان شنیدند. همتی گفت در روز دوم اعدام ها در راهروی مرگ و بعد در برابر هیات مرگ شامل نیری، اشراقی اذعان کرد که مسلمان است. شاهد گفت ناصریان و عباسی (نوری) در انتهای سالن دادگاه نشسته بودند و عباسی (نوری) او را بیرون برد. شاهد گفت هرگز چشم ها و نگاه پیروزمندانه نوری را در آن روز فراموش نکرد. او گفت چشم ها و صدای متهم دادگاه سال ها در خاطر او بوده است.
آذرنوش همتی الیزه ای شهادت داد که در همان روز دادگاه، زندانی دیگری به نام حسین طالقانی به این سوال که مسلمان است یا نه، پاسخ منفی داد و بعدا اعدام شد. او شهادت داد که پیشتر نیز بارها با پخش فرم هایی در میان زندانیان جپ از آنها در مورد مسلمان بودن یا نبودن و نماز خواندن یا نخواندن سوال کرده بودند.
آذرنوش همتی الیزه ای، یکماه قبل از آزادی به همراه نجات یافتگانی که در زندان اوین همسر یا خواهر زندانی داشتند، به آن زندان منتقل شد. شاهد در قسمتی از دادگاه درباره نحوه آزادیاش گفت یکماه پس از انتقال به زندان اوین، در اسفند ۶۷ به همراه گروهی از زندانیان نجات یافته با اتوبوس هایی به مقابل دفتر سازمان ملل در تهران برده شدند. یکی از زندانیان آزاد شده متنی را خطاب به اعضاء سازمان ملل قرائت کرد و برخی از زندانیان با خانواده های خود ملاقات کردند.
زندانیان دوباره با همان اتوبوس ها به مقابل مجلس شورای اسلامی منتقل شدند؛ جایی که تقریبا تمام خانواده های زندانیان حضور داشتند و در انتظار ورود آنها بودند. شاهد گفت که آنها (مقامات) در روز آزادی زندانیان «بالماسکه ای» درست کرده بودند تا نشان بدهند که این زندانیان به آغوش شان بازگشتهاند. زندانیان همان روز در مقابل مجلس آزاد شدند. شاهد دو سال بعد از آزادیش به طور قاچاق به ترکیه رفت و بعدا به سوئد رسید.
آذرنوش همتی الیزهای در جلسه امروز دادگاه گفت زمانی که شرح واقعه (دستگیری نوری) را در اخبار سوئد دید، باور نکرد. او بعدا با دیدن عکس نوری، از روی چشمانش او را شناخت. او همچنین شجاعت کسانی که حمید نوری را شناسایی کرده و به دادگاه آورده اند، تحسین کرد.
جلسه بعدی دادگاه روز چهارشنبه بیست و نهم دی، نوزدهم ژانویه ۲۰۲۲ با شهادت عبدالرضا شهاب شکوهی در استکهلم برگزار خواهد شد.