در آستانه برگزاری نشست روز سهشنبه سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در ریاض، فرانسه و عربستان سعودی تاکید کردند توافق احتمالی قدرتهای جهانی با ایران بر سر برنامه هستهای آن کشور، نباید تهدیدی برای امنیت منطقه باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سران فرانسه و عربستان سعودی با انتشار بیانیهای مشترک اعلام کردند که پیش از هر توافقی میان ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵، باید اطمینان حاصل شود که چنین توافقی منجر به بیثباتی منطقه و تهدید همسایگان ایران نخواهد شد.
عربستان از رئیس جمهوری فرانسه – که کشورش موضعی سختگیرانه در گفتگوهای اتمی با ایران داشته – دعوت کرد تا با سفر به ریاض، با مقامات ارشد آن کشور و سران دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس درباره مسائل مهم منطقهای دیدار و گفتگو کند.
رئیس جمهوری فرانسه به دعوت پادشاه عربستان، در نشست روز سه شنبه سران شورای همکاری خلیج فارس در ریاض حاضر می شود. این نخستین بار است که یکی از رهبران کشورهای غربی در نشست سران این شورا شرکت میکند.
به گزارش رویترز، فرانسوا اولاند و ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی، در بیانیه مشترکی که پس از دیدار دوشنبه شب آنها منتشر شد، گفتند «فرانسه و عربستان سعودی بر ضرورت دستیابی به توافقی محکم، ماندگار، قابل راستیآزمایی، بدون چون و چرا و الزامآور تأکید کردند.»
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان روز سیزدهم فروردین سال جاری به تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی یک توافق جامع هستهای ایران دست یافتند و تا پایان نهم تیر ماه فرصت دارند جزئیات آن را ثبت و به امضا برسانند.
در بیانیه سران فرانسه و عربستان تاکید شده است «این توافق نباید امنیت و ثبات منطقه را بر هم بزند، و همچنین نباید تهدیدی برای امنیت و ثبات همسایگان ایران باشد.»
عربستان رقیب سنتی ایران در خاور میانه بوده و در برخی مسائل مهم منطقهای، از جمله بحران سوریه و یمن، اختلاف نظرهای جدی با تهران دارد، و به باور ناظران از گسترش نفوذ ایران در منطقه پس از رسیدن به توافق جامع هستهای با جامعه جهانی، بویژه با آمریکا، نگران است.
در همین حال، جان کری وزیر خارجه ایالات متحده نیز برای گفتگو با مقامات ارشد عربستان سعودی درباره «مسایل امنیتی مرتبط با خاورمیانه» در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری به ریاض خواهد رفت.
آقای کری سپس به پاریس خواهد رفت تا در نشست وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس شرکت کند. این دیدار در راستای آماده سازی ملاقات سران کشورهای عضو آن شورا با رئیس جمهوری ایالات متحده در کمپ دیوید در ایالت مریلند در روزهای ۲۳ و ۲۴ اردیبهشت ماه صورت میگیرد.