لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۳

خواسته های رقبای ایران در خلیج فارس از آمریکا


خلاصه ای از مقاله های رولا خلف و جف دایر در فاینشنال تایمز و جی سالمون و کرول لی در وال استریت جورنال

کشورهای حاشیه خلیج فارس خواهان تعهد آمریکا به مهار ایران پس از دستیابی به یک توافق هسته ای هستند. به گفته ی یک مقام ارشد منطقه، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس می کوشند تا آمریکا با فروش جنگ افزارهای پیشرفته آن ها را در مقابل ایران در شرایط «برتری کیفی» نظامی قرار دهد.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، ۲۳ اردیبهشت در کاخ سفید میزبان رهبران بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی، و امارات متحده عربی است. ۲۴ اردیبهشت این رهبران در کمپ دیوید استراحتگاه رئیس جمهوری آمریکا گردهم خواهند آمد.

رهبران کشورهای عرب منطقه خلیج فارس می کوشند با باراک اوباما به یک یادداشت تفاهم بر سر امنیت منطقه دست یابند. نتیجه این اجلاس می تواند فروش جنگ افزارهای پیشرفته و تعهد آمریکا به دفاع از آن کشورها در صورت اقدام تخاصمی ایران باشد.

امارات و قطر در پی جلب موافقت اوباما به فروش جت های جنگنده پیشرفته، موشک های تهاجمی، و تجهیزات تجسسی هستند. اما، هدف از تلاش های تحت رهبری عربستان سعودی اقداماتی مشابه رفتار بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در به چالش کشیدن کاخ سفید نیست.

کشورهای عرب منطقه می کوشند با حفظ روابط مودبانه و خوب خود با آمریکا خواسته های خود را به پیش ببرند. وضعیت پیچیده مقابل اوباما نشان می دهد که تلاش او برای بازگرداندن ثبات به منطقه در پی یک توافق هسته ای با ایران می تواند به بیش از پیش میلیتاریزه شدن منطقه منجر شود.

آمریکا همچنین به اسرائیل متعهد است که برتری نظامی آن کشور نسبت به دیگر کشورهای منطقه را حفظ کند. درخواست های کشورهای عرب منطقه می تواند با مخالفت جدی قانونگذاران در کنگره آمریکا روبرو شود.

یک مقام ارشد آمریکایی احتمال این که واشنگتن هواپیماهای فوق پیشرفته ای چون «F-35» را در اختیار کشورهای عرب خلیج فارس قرار دهد بسیار اندک توصیف کرد هر چند این هواپیماها بزودی در اختیار اسرائیل و ترکیه قرار خواهد گرفت.

همسایه های جنوبی ایران نگرانند که دسترسی ایران به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار وجوه نقدی بلوکه شده در اثر تحریم پس از یک توافق هسته ای دست متحدان ایران در سوریه، عراق، لبنان، و یمن را قویتر کند.

عربستان سعودی سال گذشته بیش از ۸۰ میلیارد دلار و امارات بیش از ۲۳ میلیارد دلار صرف بودجه نظامی شان کرده اند.

تحرکات نظامی ایران در سواحل یمن و توقیف کشتی باربری با پرچم جزایر مارشال در تنگه هرمز به افزایش تنش ها دامن زده است.

کاخ سفید در بیانیه ای پیش از اجلاس کمپ دیوید اعلام کرد هدف از این اجلاس «بررسی راههایی برای ارتقای روابط و تعمیق همکاری های امنیتی است.»
استدلال بعضی کشورهای حاشیه خلیج فارس مشخصا عربستان سعودی این است که آنها باید از فناوری هسته ای مشابه ایران برخوردار باشند. آمریکا با چنین درخواستی موافقت نخواهد کرد.

نگرانی شماری از قانونگذاران آمریکایی این است که فروش سلاح های فوق پیشرفته به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس این خطر را در بر دارد که این سلاح ها در آینده علیه اسرائیل به کار رود.

سناتور جمهوریخواه لیندسی گرام، عضو کمیته نیروهای مسلح سنا، می گوید: «ما می خواهیم اطمینان یابیم که اسرائیل تنها دموکراسی منطقه هرگز برتری نظامی اش را از دست نخواهد داد.»

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، ۱۸ اردیبهشت در پاریس با وزیران خارجه کشورهای عرب خلیج فارس دیدار و گفتگو خواهد کرد.

باراک اوباما ماه پیش در کاخ سفید میزبان ولیعهد امارات بود و گفتگویی طولانی درباره امنیت منطقه داشت.

ظاهرا شورای همکاری خلیج فارس خواهان چیزی نزدیک به پیمان دفاعی آمریکا با ژاپن و کره جنوبی است. آنها خواهان چارچوب روشنی هستند که در آن شرایط اقدام احتمالی آمریکا در واکنش به رفتار خصمانه ایران علیه همسایگانش روشن باشد.

آمریکا در راستای اطمینان بخشیدن به متحدانش در منطقه کمک های نظامی اش به مصر را از سر گرفته است و به رغم مخالفت هایش با اقدامات مداخله جویانه از حملات عربستان سعودی به یمن حمایت کرد. باراک اوباما همچنین درباره ضرورت ایجاد یک «توازن» جدید در منطقه سخن گفته است. مقامات آمریکایی معتقدند این امر سرانجام با برقراری دیالوگ میان ایران و رقبایش چون عربستان سعودی تحقق خواهد یافت.

XS
SM
MD
LG