لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۱

انتقاد اوباما از «ائتلاف نامتعارف» برخی از اعضای کنگره با تندروهای ایران


انتقاد اوباما از «ائتلاف نامتعارف» محافظه‌کاران آمريکا و ايران
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا اقدام ۴۷ سناتور جمهوریخواه در ارسال نامه سرگشاده به آیت الله علی خامنه‌ای را محکوم کرد.

این گروه از سناتورهای آمریکایی در نامه خود به رهبر جمهوری اسلامی ایران هشدار داده‌اند هرگونه توافق هسته‌ای که با دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده امضا شود، پس از پایان دوره ریاست جمهوری او ممکن است اعتبار نداشته باشد.

آقای اوباما روز دوشنبه این اقدام سناتورهای جمهوریخواه را تلاشی برای تضعیف سیاست خارجی دولت آمریکا توصیف کرد و گفت این نکته جالبی است که ببینیم شماری از اعضای کنگره می‌خواهند با تندروهای ایران به هدف مشترکی برسند.

رئیس جمهوری آمریکا در ادامه افزود «این یک ائتلاف نامتعارفی است.»

او گفت: «به نظر من در حال حاضر تمرکز ما بايد فقط بر اين باشد که ببينيم آيا اصلاً می توانيم واقعاً با هم به توافق برسيم يا نه. آن وقت اگر به توافق رسيديم می توانيم راجع به آن با مردم آمريکا صحبت کنيم. آن وقت من مطمئنم قادر به انجامش خواهيم بود.»

نامه سناتورها به آیت الله خامنه‌ای را سناتور تام کاتن، به امضای تعداد زیادی از جمهوریخواهان در سنا ازجمله سناتورها مارکو روبیو و تد کروز، دو نفر از نامزدهای احتمالی جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ رسانده است.

به گزارش بلومبرگ، جمهوریخواهان همچنین یک استدلال تازه دارند که طبق آن خواستار اعمال نظر کنگره در روند دیپلماتیک با ایران هستند. آنها می‌گویند جو بایدن معاون کنونی رئیس جمهوری آمریکا، زمانی که رئیس کمیته روابط خارجی سنا بود، در نامه‌ای به کالین پاول وزیرخارجه وقت، بطور مشابه اصرار کرده بود «پیمان مسکو» در مورد تسلیحات استراتژیک اتمی با روسیه در سال ۲۰۰۲ میلادی به تایید کنگره برسد.

اما جو بایدن دوشنبه شب در واکنش به نامه سناتورهای جمهوریخواه با صدور بیانیه‌ای گفت، نامه‌ای که آنها در تاریخ ۹ مارس به جمهوری اسلامی ایران فرستادند، به صراحت برای تضعیف رئیس جمهوری طراحی شده که در بحبوحه مذاکرات حساس بین المللی است، و این نامه «دون شأن» نهادی است که من برای آن حرمت قائل هستم.

معاون رئیس جمهوری آمریکا همچنین گفت در ۳۶ سالی که در سنای آمریکا خدمت کرده، نمی‌تواند مورد دیگری را به یاد بیاورد که سناتورها به طور مستقیم نامه‌ای به کشور دیگری نوشته باشند، آن هم کشوری که خصومت دیرین با آمریکا داشته؛ و به آن کشور توصیه کنند و بگویند که رئیس جمهوری آمریکا اختیار قانون اساسی برای رسیدن به یک تفاهم معنادار با آنها را ندارد.

آقای بایدن افزود نامه ۴۷ سناتور جمهوریخواه، یک «علامت گمراه کننده بزرگ» به دوستان و دشمنان ما می‌فرستد که «فرمانده کل قوای» ما نمی‌تواند تعهدات آمریکا را اجرا کند و این «پیامی غلط و خطرناک» است.

تام کاتن سناتور جوان جمهوریخواه از ایالت آرکانزاس، روز سه شنبه در واکنش به انتقادات آقای بایدن به شبکه «ام اس ان بی سی» گفت «همانطور که وزیر دفاع باراک اوباما گفته است، جو بایدن تقریبا در هر موردی از تصمیمات سیاست خارجی و امنیت ملی در ۴۰ سال گذشته اشتباه عمل کرده است.»

در همین حال، سناتور جمهوریخواه باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، که از امضای نامه به آیت الله خامنه‌ای خودداری کرد، با بیان این که تام کاتن برای دریافت امضا پای این نامه نزد او رفت، گفت او احساس کرد که چنین نامه‌ای ممکن است آن هدف نهایی که کاتن دنبال آن است را پس بزند، هدف تصویب طرح تایید یا رد توافق اتمی با ایران در کنگره آمریکا.

هری رید، رهبر اقلیت دموکرات سنا نیز نامه سناتورها را یک سیلی محکم به صورت آمریکا و متحدان ایالات متحده توصیف کرد. هری رید گفته است این یک اقدام بی سابقه است که یک حزب سیاسی تنها با هدف شرمنده کردن رئیس جمهوری آمریکا، به طور مستقیم در مذاکرات بین المللی دخالت کند.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید نیز اقدام ۴۷ سناتور جمهوریخواه را «چوب لای چرخ گذاشتن» مذاکرات در حال انجام با ایران توصیف کرده بود. او گفت بنیانگذاران آمریکا چنین نقشی را برای کنگره در امور سیاست خارجی در نظر نگرفته بودند.

دموکرات ها نیز این نامه را ناقض مصوبۀ ۱۷۹۹ موسوم به قانون لوگن دانستند و شديداً به آن تاختند. دموکرات ها با استناد به اين قانون قصد دارند عليه امضا کنندگان نامه اقامه دعوی کنند. اين قانون شهروندان آمريکا را از مذاکره با دولت های خارجی منع می کند و نقض آن جرم فدرال محسوب می شود و به موجب احکام فدرال يک تا سال مجازات زندان دارد.

جواد ظریف، وزير امور خارجه ايران نيز روز دوشنبه نامه سناتورهای جمهوریخواه را يک کار تبليغاتی توصيف کرد. به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمد جواد ظریف گفت امضاکنندگان نامه سرگشاده به آیت الله خامنه ای «با حقوق بین الملل بیگانه هستند.»

XS
SM
MD
LG