لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۹

چالش‌های پیش روی روحانی برای عمل به وعده‌های اقتصادی دولت


حساسیت مرحله نهایی مذاکرات اتمی تهران با شش قدرت جهانی و کاهش شدید قیمت نفت، چالش‌های متعددی برای تحقق وعده‌های اقتصادی رئیس جمهوری و آینده میانه‌روهای ایران ایجاد کرده است.

حسن روحانی، در دوره ریاست جمهوری خود، و حتی در طول مبارزات انتخاباتی اش همواره در مقابل انتقادهای مخالفان تندرو گفته است که مصالحه و ایجاد روابط با غرب با هدف رفع تحریم‌ها، پیشرفت اقتصادی و صلح به ارمغان می‌آورد. او به خوبی میداند که دور نهایی مذاکرات و نتایج آن نقش عمده و حساسی در آینده سیاسی وی و سایر چهره‌های سیاسی میانه‌رو کشور بازی خواهد کرد.

رسیدن به توافق با غرب و برداشتن تحریم‌ها، که صدمات عمده‌ای به اقتصاد ایران، بویژه در زمان کاهش شدید قیمت نفت، باعث خواهد شد تا فشار زیادی از روی دوش آقای روحانی برداشته شود و وی را امیدوار سازد تا بتواند به وعده‌های انتخاباتی خود، از جمله بهبود وضع اقتصادی کشور، عمل کند.

بهبود وضع اقتصادی نیز منجر به پشتیبانی مردم از دولت روحانی و تقویت میانه‌روها و موفقیت آنها در انتخابات پارلمانی سال آینده خواهد شد، که همواره خواهان کاهش تنش با غرب، و آزادی‌های اجتماعی و سیاسی، بویژه آزادی مطبوعات بوده‌اند.

این در حالی است که شکست مذاکرات در اواخر ماه آینده، موقعیت تندروها را که روش ها و مواضعی کاملا مخالف با میانه‌روها دارند، تقویت خواهد کرد.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، که به نظر می رسد به نتیجه مذاکرات خوش بین است، اخیراً گفته تمدید مذاکرات به نفع طرفین مذاکره است. سخنان اخیر باراک اوباما نیز حاکی است که مذاکرات اتمی با تهران به لحظه تصمیم‌گیری رسیده است.

اما در سوی دیگر، موفقیت مذاکرات بطور کامل به حمایت آیت الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز دارد.

هفته گذشته آقای خامنه ای ضمن ایراد سخنانی سنجیده و محافظه کارانه در جمع گروهی از پرسنل نیروی هوایی، از مذاکره کنندگان حمایت کرد و گفت آنها با تمام نیرو تلاش میکنند تحریم‌ها برداشته شود. او در عین حال گفت «عدم توافق، بهتر از رسیدن به یک توافق بد است که علیه منافع ملی ماست.»

چالش دیگری که آقای روحانی با آن روبرو است، کاهش صادرات و درآمد حاصل از نفت است. به نظر می‌رسد در پی یک دوره سقوط شدید قیمت، چشم انداز درآمد ایران از فروش نفت تا حدود امیدوار کننده‌تر شده باشد.

قیمت نفت برنت، یکی از دو شاخص معتبر قیمت نفت در جهان، در ماه گذشته ۲۴ درصد و در هفته گذشته ۶ درصد افزایش یافت.

به گزارش تهران تایمز، هفته گذشته (هفته سوم بهمن ماه) ایران نفت سبک خود را به قیمت هر بشکه ۵۲ دلار و ۶۱ سنت به فروش رساند، که هفت دلار و ۳۱ سنت از قیمت دو هفته پیش بیشتر شده است.

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران، گفته است که تا سال ۲۰۱۸ میلادی تولید نفت ایران به ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه خواهد رسید.

XS
SM
MD
LG