لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۹

ادای احترام سران کشورها به پادشاه فقید عربستان


پس از برگزاری مراسم خاکسپاری ملک عبدالله ، سران و مقام‌های عالی کشورها از امروز شنبه به مرور راهی عربستان می‌شوند تا نسبت به پادشاه فقید عربستان ادای احترام کنند.

کاخ سفید اعلام کرده است که باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده که در سفر به هند به سر می‌برد، قرار است سفر خود را نیمه تمام گذاشته و روز سه‌شنبه راهی عربستان شود. از ایران نیز محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه روز شنبه به ریاض رفت. قرار است فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه و دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا نیز با سفر به عربستان به پادشاه فقید عربستان ادای احترام کنند.‌

شرکت رهبران کشورهای جهان در مراسم یادبود ملک عبدالله پادشاه عربستان
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

ملک عبدالله، یکی از قدرتمندترین متحدان ایالات متحده آمریکا در جنگ با القاعده و مبارزه با افراط‌گری‌های حاکم بر آن کشور بود که ساعت یک بامداد جمعه ۲۳ ژانویه ۲۰۱۵ (سوم بهمن ۱۳۹۳) در سن ۹۰ سالگی در بیمارستانی در ریاض درگذشت.

او از خاندان آل سعود و متولد ۱۹۲۴ میلادی در شهر ریاض بود. از سال ۱۹۸۲ به عنوان ولیعهد عربستان سعودی معرفی شد و از سال ۲۰۰۵ و پس از مرگ برادرش ملک فهد بر تخت سلطنت نشست و در مقام پادشاه عربستان، بیش از تمام پیشینیان خود تلاش کرد تا آن کشور را به بازیگر اصلی خاورمیانه بدل کند.

اولویت ملک عبدالله، مقابله با دشمنان و گسترش نفوذ عربستان در میان رقبای شیعه آن کشور، بخصوص تلاش‌های ایران برای گسترش و پیشروی در منطقه بود.

پس از مرگ ملک عبدالله، ملک سلمان برادر ۷۹ ساله او مسئولیت اداره کشور را بر عهده گرفت. وی در طول بیماری ملک عبدالله نیز به عنوان ولیعهد، کلیه مسوولیت‌های کشور را بر عهده داشت. با توجه به آغاز پادشاهی ملک سلمان، امیر مقرن عبدالعزیز، برادر ناتنی پادشاه فقید، به عنوان ولیعهد کشور تعیین شد.

ملک سلمان در نخستین نطق تلویزیونی خود پس از مرگ ملک عبدالله بر پیروی از احکام قرآن، به عنوان پایه و اساس قانونگذاری در عربستان، تاکید کرد و گفت سیاست های راهبردی و راهکارهای برادرش را ادامه خواهد داد.

در پی اعلام خبر در گذشت پادشاه عربستان، رهبران کشورهای جهان به خانواده آل سعود و مردم آن کشور تسلیت گفتند و هیات‌های نمایندگی خود را راهی عربستان کردند.

باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا، دقایقی بعد از اعلام رسمی مرگ پادشاه عربستان سعودی در پیامی از کاخ سفید مراتب هم‌دردی خود را با حکومت و مردم عربستان اعلام کرد. کاخ سفید روز شنبه اعلام کرد که آقای اوباما روز سه شنبه از هند راهی عربستان خواهد شد تا به پادشاه فقید عربستان ادای احترام کند.

جو بایدن معاون رییس جمهوری ایالات متحده نیز در راس هیاتی عازم عربستان خواهد شد.​

رئیس جمهوری آمریکا در بخشی از این پیام به توصیف ملک عبدالله پرداخت و گفت «او به عنوان یک رهبر، صریح بود و با شجاعت بر پایه اعتقادات خود ثابت قدم بود. یکی از این اعتقادات ثابت قدمی و شور در روابط آمریکا و عربستان کشوری به عنوان یک نیروی حفظ ثبات و امنیت در خاورمیانه بود.»

شیمون پرز رئیس جمهوری پیشین اسرائیل هم ملک عبدالله را رهبری مقتدر خواند و از مرگ او ابراز تاسف کرد و گفت «من موقعیت او را تحسین می کنم و فکر می‌کنم او نفوذ بسیاری بر گروه بزرگی از مردم در مناطق مختلف جهان داشت. و امیدوارم میراث برجای مانده از او و طرح‌های پیشنهادی‌اش به عنوان یادگار ارزشمندی از او باقی بماند و صلح را برای خاورمیانه به ارمغان بیاورد.»

محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز سه روز عزای عموی اعلام کرد.

​ به گزارش خبرگزاری مهر، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز برای شرکت در مراسم سوگواری پادشاه عربستان راهی آن کشور خواهد شد. روابط تهران و ریاض پس از انقلاب ایران همواره پر تنش بوده است.

ملک عبدالله همچون سایر پادشاهان عربستان، به رغم اختلاف بر سر مواضع آمریکا در میانجیگیری بین اسرائیل و فلسطینی ها و برخی موارد دیگر، اتحاد تاریخی کشورش را با آمریکا حفظ کرد. او همچنین موفق شد تا دولت باراک اوباما را متقاعد کند تا موضع سرسختانه‌تری در قبال ایران بگیرد و از شورشیان سنی سوریه که علیه اسد می‌جنگیدند، حمایت کند.

همزمان با وقایع تروریستی ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱، ملک عبدالله متحدان خود را واداشت تا در مقابل این عمل تروریستی موضع‌گیری کرده و آن را محکوم کنند. این در حالی بود که عربستان مأمن ۱۵ تا ۱۹ رباینده هواپیما و پایگاه ایدئولوژی وهابی به عنوان پایه و اساس اعتقادی تروریست‌ها بود.

فرهمند علیپور: اصلاحات ملک عبدالله «بسیار کمرنگ» بود
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00

فرهمند علیپور روزنامه‌نگار و کارشناس مسائل خاور میانه، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، در پاسخ به این پرسش که آیا آنطور که گفته می‌شود ملک عبدالله اصلاح‌طلب بود، گفت «اگر در واقع نگاه کنیم به کارنامه ایشان، کارهایی را انجام داده‌اند، مثل شرکت یک دونده زن از عربستان سعودی در آخرین بازی‌های المپیک، یا این که زنان برای اولین توانستند در انتخابات شورای شهر رأی بدهند، یا حتی بتوانند انتخاب شوند.»

به گفته آقای علیپور، «با این حال، اگر این موارد را با دیگر کشورهای اسلامی منطقه، حتی با کشورهای سنتی عرب مثل کویت و امارات، مقایسه کنیم، می‌بینیم که این اصلاحات صورت گرفته، بسیار کم‌رنگ هستند، و دلیل آن این است که احتمالا ملک عبدالله رهبر محور میانه‌رو در خاور میانه بود.»

عبدالله نخستین پادشاه عربستان سعودی بود که به زنان آن کشور اجازه شرکت در مجلس آن کشور را داد. او همچنین وعده داده بود که زنان می توانند در انتخابات شوراهای شهری در سال ۲۰۱۵ شرکت کنند.

XS
SM
MD
LG