دو مقام ارشد وزارتخانههای خارجه و خزانهداری آمریکا، روز چهارشنبه با حضور در کنگره، کمیته روابط خارجی سنا را در جریان تازهترین دور مذاکرات گروه ۵+۱ و ایران، گذاشتند. به گزارش گیتا آرین خبرنگار بخش فارسی صدای آمريکا، نقش کنگره در ادامه مذاکرات يکی ديگر از موضوعات طرح شده در اين نشست بود.
در اين نخستين نشست کمیته روابط خارجی سنا به ریاست سناتور جمهوریخواه باب کورکر، که ریاست کميته را از سناتور دموکرات رابرت منندز تحويل گرفته است، بسیاری از جزئیات گفتگوهای هستهای گروه ۱+۵ با ايران در پشت درهای بسته با اعضای کمیته در میان گذاشته شد.
تونی بلینکن، قائم مقام وزیر خارجه ایالات متحده، در اين نشست گفت برغم ادعاهایی مبنی بر پيشرفت واقعی در مذاکرات با ايران، و با وجود اين که برخی اختلافها به نظر میرسد کمرنگتر شده باشد، اما کماکان اختلافهای جدی بين دو طرف هنوز وجود دارد. ارزیابی کلی اين است که احتمالا طرفين مذاکره به گونهای به توافق برسند که موجب برطرف شدن خطر علیه امنیت ملی آمریکا و متحدان آن باشد.
بلينکن، با مروری بر آنچه که نتیجه برنامه اقدام مشترک بوده است، گفت آمریکا از نقطه قوت مذاکره میکند و آژانس بينالمللی انرژی اتمی، وابسته به سازمان ملل، تائيد کرده که ایران تا اینجا به توافق اولیه پایبند بوده است. بلينکن همچنین يادآوری کرد که البته آمریکا نيز به موافقتنامه پايیبندی نشان داده است.
وی در ادامه گفت، اگر کنگره تحریمهای بيشتری را عليه ايران وضع کند، به گونهای خواهد بود که تحريمها تنها در صورت شکست مذاکرات به اجرا گذاشته خواهد شد، و نه پيش از آن.
ديويد کوهن معاون وزير خزانهداری نیز گفت، الویتی بالاتر از جلوگیری ایران برای دستيابی به بمب اتمی نيست، ولی توافق اولیه موفق بوده است. ایران در سال ۲۰۱۴ میلادی به ۴ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی خود دسترسی نداشت و در ۲ سال گذشته این رقم بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار بوده است. وی همچنین خاطرنشان کرد که با تحریم بیشتر مخالف است.
به گزارش خبرنگار صدای آمریکا، هر دو سناتور با تب و تاب خاصی علیه برنامه هستهای ایران صحبت میکردند.
به گفته سناتور کورکر یک سری مسائل در توافق اولیه مشخص شده است، اما بسياری از موضوعهای دیگر هنوز در ابهام قرار دارند. ابهاماتی که از آنها ياد شد، عبارتند از فعاليتهای ايران در زمينه تحقيق و توسعه، برنامه موشکی و بعد نظامی فعاليتهای هستهای ايران در گذشته.
سناتور منندز که عملا با جمهوریخواهان همنظر است، اعتقاد دارد که جمهوری اسلامی ایران در حال وقتکشی است، همانطوری که در ۲۰ سال گذشته جامعه جهانی را فریب داده است. او هشدار داد که تهران هماکنون اقدامات تحریکآمیزی انجام میدهد؛ از قبيل تدارک قطعات برای رآکتور اراک، طبق گزارش شورای امنيت سازمان ملل متحد.
وی همچنين به اين نکته اشاره کرد که حسن روحانی رئيس جمهوری ايران، خبر از قصد ساختدو رآکتور دیگر داده است.
منندز و کورکر شدیداً از سياست دولت باراک اوباما در قبال گفتگوهای هستهای جاری با ایران انتقاد کردند. در مقابل باربارا باکسر، سناتور دموکرات از ايالت کاليفرنيا و عضو قديمی کميته روابط خارجی سنا، بر این عقیده است که بايد به دیپلماسی فرصت داد. او هم مانند رئيس جمهوری ايالات متحده، مخالف وضع تحریمهای بيشتر است.
تهران میگوید برنامه هستهای کشور اهداف صلحجويانه دارد و دستيابی به فناوری هستهای مسالمتآمیز، حق ايران است.