لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۱

سایه ترس از زیکا بر سر المپیک؛ تردید کارشناسان به بی خطر بودن سفر برزیل


ماموران تاسیسات مربوط به المپیک ریو را سمپاشی می کنند.
ماموران تاسیسات مربوط به المپیک ریو را سمپاشی می کنند.

در حالی که کمیته بین‌المللی المپیک در آخرین بیانیه خود اطمینان داده که تمام گام‌های ضروری برای مقابله با بیماری زیکا در شهر ریو دو ژانیروی برزیل برداشته شده و هیچ دلیلی برای تغییر شهر میزبان این مسابقات نیست، برخی متخصصان تمهیدات فعلی را ناکافی دانسته‌اند.

ریچارد باجت، رئیس کمیته ملی المپیک گفته که سازمان جهانی بهداشت، فقط از زنان حامله خواسته به برزیل سفر نکنند و در مورد سایرین محدودیت خاصی اعمال نکرده است.

اما پرفسور امیر عطاران، استاد دانشگاه اتاوای کانادا به صدای آمریکا گفت که چرخه بلوغ، تناوب خونخواری پشه ناقل و الگوی انتقال ویروس زیکا در ریو بسیار پیچیده تر از پیش بینی‌های قبلی است و محل مسابقات باید جابجا شود یا در زمان دیگری برگزار شود.

او گفت: "تحقیقات علمی و تهیه نقشه گسترش آلودگی، نشان داده که اپیدمی زیکا در برزیل فقط با مسافرت یک فرد آلوده به ویروس آغاز شد و در پی آن، شهر ریو به مرکز اپیدمی با بیشترین تعداد بیماران بدل شد. اگر مسافرت یک نفر بیمار، موجب چنین بحرانی شده که فقط یک وجه آن تولد هفت هزار نوزاد ناهنجار با سر و مغز کوچک است، آیا عاقلانه است که ۵۰۰ هزار نفر را از سراسر دنیا به مرکز آلودگی بیاریم تا ویروس را با خود به اقصی نقاط دنیا ببرند."

سازمان جهانی بهداشت، مطالب آموزشی و راهنمای عمل مفصلی برای مسافران عازم ریو دو ژانیرو تهیه کرده و از آنان خواسته خطر بیماری زیکا را در ایجاد میکروسفالی و عوارض عصبی ماندگار جدی بگیرند و حتی الامکان در اماکن سربسته و با تهویه مطبوع باقی بمانند و از رابطه جنسی نامطمئن پرهیز کنند.

پرفسور امیر عطاران اضافه کرد: "این که فکر کنیم ۵۰۰ هزار نفر تماشاگر المپیک قرار است به جای گردش در هوای آزاد و کنار ساحل و لذت بردن از مسابقات و کارناوال‌های شاد در اتاق‌های سربسته، زیر کولر بنشینند ساده انگارانه است. گروه بزرگی از این افراد قاعدتا آلوده می‌شوند و به کشوری مثل ایران که پشه ناقل هم در آنجا وجود دارد بر می‌گردند. این ممکن است موجب انتشار بیماری زیکا در ایران و کشورهای دیگر بشود."

منتقدین طرح انتقال و تعویق بازی‌ها می‌گویند که هزینه بالا و امکانات اجرایی برای چنین اقدامی وجود ندارد. استدلالی که پرفسور عطاران نمی‌پذیرد.

با این همه، سازمان جهانی بهداشت و کمیته برگزاری المپیک می‌گویند که وضعیت را تحت کنترل دارند و مطمئن هستند که تا ماه اوت میلادی، شرایط بهبود خواهد یافت.

XS
SM
MD
LG