ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، شنبه در پانصدمین روز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، در سخنرانی خود در «جزیره مار» در دریای سیاه، از سربازان اوکراینی قدردانی کرد.
به گزارش بخش انگلیسی صدای آمریکا او در این مراسم گفت: «سربازان، نیروهای مسلح و اطلاعاتی، گارد ملی، مرزبانان، سرویس امنیت اوکراین، پلیس ملی، افسران، و مردم، من از شما متشکرم! سپاسگزار همه کسانی هستم که برای اوکراین میجنگند، ما قطعا پیروز خواهیم شد.»
آقای زلنسکی برای این سخنرانی مهم جزیره مار را انتخاب کرد، منطقهای که در اوایل تهاجم روسیه، مدافعان اوکراینی به سختی مقاومت کردند و به درخواست برای تسلیم به نیروهای روسی پاسخ منفی دادند.
روسیه در نهایت این جزیره را تصرف کرد، اما اوکراین آن را پس گرفت.
در همین حال، آمریکا جمعه اعلام کرد که مهمات خوشهای به اوکراین میفرستد، و رهبر ناتو گفت که کشورهای عضو این ائتلاف نظامی در نشست هفته آینده خود در ویلنیوس، در مورد چگونگی نزدیکتر کردن اوکراین بری پیوستن به ناتو متحد خواهند بود.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، جمعه در بروکسل به خبرنگاران گفت که اعضای ناتو در نشست ویلنیوس، لیتوانی، بر عضویت اوکراین در این سازمان تأکید میکنند. با این حال به نظر نمیرسد که مذاکره برای عضویت اوکراین در ناتو تا پیش از پایان جنگ انجام شود.
آقای استولتنبرگ در پاسخ به این سوال که چه زمانی و چگونه اوکراین ممکن است به این ائتلاف بپیوندد، گفت که «مهمترین موضوع در حال حاضر اطمینان از این است که اوکراین در مبارزه با روسیه پیروز میشود.»
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نیز در واشنگتن از اقدام ایالات متحده برای ارسال مهمات خوشهای به اوکراین دفاع کرد و آن را «تصمیمی دشوار» خواند.
آقای بایدن در مصاحبه با شبکه خبری «سیانان» گفت: «مدتی طول کشید تا متقاعد شدم این کار را انجام دهم.» او در ادامه افزود که مهمات خوشهای به اوکراین کمک میکند تا از «پیشروی تانکهای روسی جلوگیری کند.»
این کمک نظامی بخشی از یک بسته امنیتی ۸۰۰ میلیون دلاری است، به این ترتیب از هنگام تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲، کل کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین به بیش از ۴۰ میلیارد دلار میرسد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن، جمعه اظهارات آقای بایدن را تکرار کرد و گفت که تصمیم برای تهیه بمبهای خوشهای برای ایالات متحده یا اوکراین آسان نبود.
او گفت که اوکراین تضمین داده است که از این مهمات با نهایت دقت استفاده خواهد کرد زیرا از خطری که این مهمات برای شهروندان اوکراینی ایجاد میکند، آگاه است.
جیک سالیوان گفت: «ما به حمایت از اوکراین در این راه ادامه خواهیم داد. ما تصمیم درباره کمکهای امنیتی خود را بر اساس نیازهای اوکراین در میدان نبرد اتخاذ میکنیم.»
اوکسانا مارکارووا، سفیر اوکراین در ایالات متحده، جمعه در مصاحبه با صدای آمریکا در اوکراین گفت که بمبهای خوشهای ارسالی آمریکا «کیفیت بسیار بهتر و ایمنتر از بمبهای خوشهای معمولی دارند که مردم در مورد آنها صحبت میکنند.»
او در ادامه افزود: «مهمات خوشهای به ما کمک میکند تا سرزمینهایمان را سریعتر آزاد کنیم.»
این اقدام آمریکا در بحبوحه نگرانیهایی صورت میگیرد که ضدحمله اوکراین علیه نیروهای مستقر روسی کندتر از پیشبینیها پیش میرود، و ذخیره مهمات توپخانههای متعارف غربی کییف در حال کاهش است.
با این حال، کالین کال، مشاور ارشد سیاستگذاری پنتاگون، به خبرنگاران میگوید که هنوز برای نتیجهگیری در مورد دستاوردهای میدانی نبرد خیلی زود است. او در ادامه افزود که روسیه در سنگربندی مواضع خود بهتر از آنچه تصور میشد، عمل کرده است.
بیش از یکصد کشور جهان به کنوانسیون مهمات خوشهای ملحق شدهاند که این گونه سلاحها را ممنوع میکند. آمریکا، روسیه، و اوکراین بخشی از این کنوانسیون نیستند. بر اساس گزارشها، روسیه و اوکراین از چنین سلاح هایی علیه یکدیگر استفاده کردهاند.
فرهان حق، سخنگوی سازمان ملل متحد، جمعه گفت که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد با استفاده از بمبهای خوشهای مخالف است. آلمان، یکی از اعضای کنوانسیون مهمات خوشهای و متحد آمریکا، مخالفت خود را با چنین اقدامی ابراز کرد.
مهمات خوشهای معمولاً تعداد زیادی از مهمات فرعی را آزاد میکنند که میتوانند درمنطقه وسیعی کشتار کنند، و بخشهایی که منفجر نمیشوند، برای دههها پس از پایان درگیری، همچنان خطرناک هستند.
دیده بان حقوق بشر از آمریکا خواسته است که مهمات خوشهای به اوکراین ارسال نکند، و از روسیه و اوکراین میخواهد که فورا استفاده از سلاح های خوشهای را متوقف کنند.
اوکراین خواستار استفاده از مهمات خوشهای علیه نیروهای مستقر روسیه شده است.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس جمهور اوکراین روز جمعه گفت: «بدون شک، انتقال حجم بیشتری از این گلولهها به اوکراین، کمک بسیار مهمی در تسریع روند تخلیه اشغالگری است.»
گریگوری کاراسین، رئیس کمیته بینالمللی در شورای فدراسیون، مجلس علیای روسیه، «نگرانی های جدی» را در مورد تصمیم واشنگتن مطرح کرد. به گزارش خبرگزاری ریا روسیه، کاراسین گفت که روسیه «البته به این موضوع پاسخ خواهد داد».