به دنبال سخنرانی باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا درباره توافق اتمی با ایران، وزیر خارجه ایران محمدجواد ظریف به این سخنان واکنش نشان داد.
در پاسخ به سخنان اوباما، محمدجواد ظریف گفت: «دهها سال سیاست غلط در برابر مردم ایران آزموده شده و هیچ دستاوردی برای ایالات متحده نداشته است. اکنون فرصتی استثنایی برای اصلاح گذشته و آزمودن راه جدیدی است که تنها ظرف دو سال و علیرغم همه فراز و نشیب ها و حتی برخی کجرویها دستاوردی بزرگ برای همه صلحطلبان به بار آورده است.»
ظریف یک بار دیگر بر این که ایران هرگز به دنبال سلاح هستهای نبوده تاکید کرد و تلویحا گفت این که آمریکا جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را به عنوان دستاوردی برای خود معرفی میکند در واقع نوعی مصادره به مطلوب است: «این ادعا که در توافق اخیر وین راههای مختلف دستیابی ایران به سلاح هستهای بسته شده، در واقع تحصیل حاصل است و صرفا به منظور راضی کردن منتقدین داخلی و صهیونیستها بیان میشود.»
ظریف گفت «صلح، امنیت و ثبات در محیط پیرامونی همواره اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده ... و همواره بر صلح و دوستی با همه همسایگان، حمایت از خواست مردم و مقابله با تهدیدات مشترک از جمله تجاوز خارجی، افراط، تروریسم و فرقه گرایی بنا شده است.»
آقای اوباما روز چهارشنبه ۱۴ مرداد (پنجم اوت) در دانشگاه آمریکن شهر واشنگتن از توافق اتمی جامع ایران و قدرتهای جهانی دفاع کرد و از نمایندگان کنگره خواست به آن رأی بدهند. رئیسجمهوری آمریکا همچنین از مردم کشورش خواست با نمایندگانشان در کنگره تماس بگیرند و از آنان بخواهند که توافق را تایید کنند.
باراک اوباما گفت اگر کنگره آمریکا توافق جامع اتمی با ایران را تایید نکند، اعتبار آمریکا به عنوان رهبر دیپلماسی جهان نابود خواهد شد.
باراک اوباما گفت این توافق «همه راههای دسترسی ایران به سلاح هستهای را مسدود می کند ... هر چند همه مسائل ما با ایران را حل و فصل نمیکند، اما امنیت ما را تضمین می کند.»
وی تاکید کرد که از آغاز دوره ریاست جمهوریاش همواره در زمینه برنامه هستهای ایران گفته است که همه گزینهها روی میز است. او گفت ارجحیت دولت او دیپلماسی و یک چارهاندیشی مسالمتآمیز برای حل این پرونده بوده، «چرا که فقدان یک راه حل دیپلماتیک میتواند به جنگ منتهی شود.»
اوباما همچنین گفت: «به چه صورت میتوانیم به گزینه نظامی مشروعیت دهیم بدون آن که گزینه دیپلماسی را امتحان نکرده باشیم ... باید از تجربه بیش از یک دهه پیش درس گرفته باشیم ... ابرقدرتها نباید بدون منطق، به لفاظیها واکنش نشان دهند.»
وزیر خارجه ایران گفت: «تحولات چندین سال گذشته نشان داده است که آنچه موجب ناامنی و گسترش افراط و تروریسم در منطقه ما شده است، سیاست ها و اقدامات نسنجیده دولتهای ایالات متحده و برخی از متحدانشان در منطقه به ویژه رژیم صهیونیستی بوده که جز تخریب و جنگ و افراط برای مردم این منطقه و جهان حاصلی نداشته است.»
مقامات ارشد اسرائیلی بویژه بنیامین نتانیاهو نخستوزیر این کشور از منتقدان سرسخت توافق اتمی ایران هستند و آن را تهدیدی علیه امنیت و بقای کشور خود میدانند.
باراک اوباما روز چهارشنبه با تاکید بر تعهد واشنگتن بر تضمین امنیت اسرائیل گفته بود: «هیچ کس نمیتواند بگوید که چرا اسرائیلیها تا این اندازه نگران و بدبین هستند، چرا که رهبران ایران هولوکاست را انکار کرده و به انتقال موشکهایی که شهرهای اسرائیل را هدف میگیرند کمک کردهاند، از این رو نگرانیهای اسرائیل را باید جدی بگیریم.»
ظریف در همین زمینه گفت: «خوب است مقامات آمریکایی به جای تکرار برخی عبارات کلیشه ای به این واقعیت بیندیشند که انزجار از سیاست های غلط دولتهای ایالات متحده منحصر به مردم ایران نیست و ایالات متحده نیازمند اصلاح سیاستهایی همچون حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین است که تنها آخرین نمونه این وحشی گریها، سوزاندن یک کودک خردسال فلسطینی بود.»