زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین آمریکا برای صلح افغانستان، میگوید حضور ظواهری در کابل باعث به وجود آمدن بیاعتمادی میان طالبان و آمریکا شد و در صورت عدم ارائه توضیحی قانعکننده از سوی این گروه، ممکن است مانع تحقق مطالبات طالبان از جمله برقراری روابط با واشنگتن شود.
آقای خلیلزاد در مصاحبهای اختصاصی با صدای آمریکا به مناسبت اولین سالگرد تسلط یافتن مجدد طالبان بر افغانستان گفت طی ١٨ سال آمریکا با طالبان در جنگ بود و واشنگتن میگفت یگانه راه پایان خشونت در افغانستان، به رسمیت شناختن دولت قانونی از سوی طالبان است. دلایلی همچون تغییر اوضاع بینالمللی و هزینه بالای جنگ بهتدریج آمریکا را به این نتیجه رساند که باید با طالبان وارد مذاکره شود و پس از آن طالبان و دولت افغانستان وارد مذاکره شدند.
به گفته زلمی خلیلزاد، هم ترامپ و هم بایدن به این نتیجه رسیده بودند که چنانچه خروج نیروهای آمریکا از افغانستان را به زمان حاصل شدن توافق صلح میان گروههای افغان موکول کنند، ممکن است این توافق حاصل نشود و سبب ماندگاری نیروهای آمریکا در افغانستان شود که این با رویکرد هر دو رئیس جمهوری مبنی بر لزوم خروج از افغانستان در تناقض بود.
زلمی خلیلزاد در بخش دیگری از مصاحبه گفت طالبان طبق تعهدی که داده بود، به مدت ١٨ ماه به نیروهای آمریکایی هیچ حملهای نکرد درحالیکه آمریکا به نیروهای دولت افغانستان در حمله به طالبان کمک کرد.
نماینده پیشین آمریکا برای صلح افغانستان در پاسخ به این پرسش صدای آمریکا که چقدر گزینه نظامی برای تحت فشار گذاشتن طالبان می تواند مطرح باشد، گفت که در حال حاضر به نظر نمیرسد گزینه نظامی به صورت گسترده، مثل اشغال افغانستان مطرح باشد، اما عملیات نظامی برای مبارزه با تروریسم و دفاع از منافع آمریکا مطرح است.