به گفته یک اندیشکده مستقر در ژنو، تسلیحاتی که ایران در اختیار متحدان حوثی خود در یمن قرار میدهد از طریق خلیج عدن به سومالی منتقل میشود. دولت ضعیف سومالی با شورشیان الشباب، که با القاعده مرتبط هستند، درگیر است.
به گزارش رویترز، این اندیشکده میگوید که تسلیحات ایران از طریق خلیج عدن از یمن به سومالی منتقل میشود.
اندیشکده «ابتکار جهانی علیه جرایم سازمانیافته فراملی» میگوید که تحقیقاتش بر اطلاعات به دست آمده درباره بیش از ۴۰۰ سلاح مستند شده در ۱۳ مکان مختلف در سراسر سومالی طی یک دوره هشت ماهه، و همچنین اطلاعات مربوط به موجودیهای ۱۳ قایق توقیفشده توسط نیرویهای دریایی، استوار است.
به نوشته رویترز این اولین تحقیقی است که در مورد حجم قاچاق اسلحه از یمن به سومالی در دسترس عموم قرار میگیرد.
در این تحقیق که روز چهارشنبه منتشر میشود، آمده است: «سلاحهایی که منشا آن تبادل تسلیحات ایران - یمن است، به سمت سومالی قاچاق میشوند.»
ایران بارها هرگونه دخالت در قاچاق اسلحه به حوثی ها را رد کرده است، اما این گزارش میگوید که حجم شواهد انگشت اتهام را به سوی ایران دراز کرده است.
رویترز مینویسد که وزارت امور خارجه ایران و سخنگوی نیروهای حوثی یمن به درخواستها برای توضیح درباره این تحقیق پاسخی ندادند. ایران بارها هرگونه دخالت در قاچاق اسلحه به متحدان حوثی خود در یمن را رد کرده است. جنگ داخلی شش ساله در یمن دهها هزار نفر را کشته است.
رویترز میگوید سخنگوی دولت سومالی و وزیر امنیت داخلی این کشور نیز به تماسها یا پیامهایی مبنی بر اظهار نظر پاسخ ندادند.
در این تحقیق آمده است که بازرسان قادر به مستندسازی کامل خریداران و فروشندگان سلاحها نیستند.
اما این تحقیق میگوید، از جمله نشانههای این که این سلاحها در اصل توسط جمهوری اسلامی ایران عرضه شدهاند شماره سریالهای بسیار نزدیک به هم آنها است که نشان میدهد آنها بخشی از یک محموله هستند. همچنین اطلاعات سیستمهای ناوبری ماهوارهای در مورد قایقهای توقیف شده و اطلاعات انسانی از باندهای قاچاق نیز از دیگر نشانههای دست داشتن ایران در ارسال این تسلیحات است.
در این گزارش آمده است که یک قایق حامل اسلحه که یک شناور نیروی دریایی آمریکا توقیف کرد دارای یک جیپیاس با نقاط ذخیره شده در ایران، جنوب یمن، و سومالی بود. از جمله این نقاط یک منطقه در نزدیکی بندر جاسک، که محل یک پایگاه دریایی ایران است، و بندر مکلا در یمن که یک مرکز شناخته شده قاچاق اسلحه است.
در این تحقیق آمده است که اسلحههایی که به سومالی قاچاق میشود به دست شبکههای قاچاق تجاری میافتد که مشتریان آنها میتواند شامل جناحهای مسلحی باشند که پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری سومالی که بارها به تأخیر افتاده به دنبال امتیاز گیری هستند، و همچنین شبهنظامیان قبیلهای و گروههای شورشی اسلامگرای رقیب که با القاعده و داعش مرتبط هستند.