لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۸

رهبران جهان از نلسون ماندلا می گویند


ملاقات میشل اوباما بانوی اول آمریکا با نلسون ماندلا در خانه وی در هوگتون ۲۱ ژوئن ۲۰۱۱
ملاقات میشل اوباما بانوی اول آمریکا با نلسون ماندلا در خانه وی در هوگتون ۲۱ ژوئن ۲۰۱۱

رهبران کنونی و پیشین جهان از نلسون ماندلا رهبر فقید مبارزات ضد تبعیض نژادی در آفریقای جنوبی یاد می کنند.

در کاخ سفید، پرزیدنت باراک اوباما، با چهره ای گرفته و اندوهگین، از درگذشت نلسون ماندلا سخن گفت و او را انسانی تأثیرگذار، شجاع، و عمیقاً نیک نفس خواند. آقای اوباما گفت ماندلا الهامبخش وی بوده، و بزرگترین میراث ماندلا کشور آزاد و در صلح آفریقای جنوبی است: «من یکی از میلیون ها نفری هستم که از زندگی ماندلا الهام گرفتم. اولین اقدام من در زمینه سیاست – اولین کاری که کردم که به یک مسأله، خط مشی یا سیاست مربوط می شد، اعتراض به آپارتاید بود. من گفته ها و نوشته های ماندلا را کلمه به کلمه مطالعه می کردم. روزی که از زندان آزاد شد به من نشان داد وقتی انسان نه از ترس هایش، که از امیدواری هایش پیروی کند، چه کارها که نمی تواند بکند.
آقای اوباما گفت در کاخ سفید و در ساختمان های دولتی سراسر آمریکا، پرچم ها تا روز دوشنبه به حال نیمه افراشته در خواهد آمد. به ندرت پیش آمده که یک رهبر خارجی مورد چنین احترامی قرار گیرد.

اف دبلیو دوکلرک، آخرین رهبرآفریقای جنوبی در دوران آپارتاید، گفت بزرگترین میراث ماندلا تأکیدی است که بر آشتی می گذاشت. آقای دوکلرک همراه نلسون ماندلا – که سال ۱۹۹۰ او را از زندان آزاد کرد – جایزه صلح نوبل را دریافت کرد. وی می گوید رابطه اش با ماندلا «اغلب پرآشوب بود؛ اما آن دو همیشه می توانستند در لحظات بحرانی با هم کنار بیایند.»

دزموند توتو، اسقف اعظم و فعال ضد آپارتاید آفریقای جنوبی نلسون ماندلا را «الماسی گرانبها» خواند که «بدون خش» از زندان بیرون آمد. اقای توتو گفت ماندلا «به جای مطالبات مادی، پیام بخشش و آشتی را اعلام کرد.»

کوفی عنان دبیرکل پیشین سازمان ملل، که همراه با دزموند توتو و نلسون ماندلا گروه سیاستمداران معروف به «سالمندان» را بنیان گذاشت گفت آفریقای جنوبی بسیار خوشبخت بود که رهبرش منادی بخشش بود؛ و «کشور را در آتش نینداخت».

آنگ سان سو چی – دیگر برنده جایزه صلح نوبل – از ماندلا به عنوان «انسان والایی که معیارهای انسانیت را بالابرد» تجلیل کرد: «او باعث شد که همه ما بفهمیم که کسی نباید برای رنگ پوست و شرایطی که در آن به دنیا آمده تاوان بدهد. او همچنین به ما نشان داد که با تغییر رفتار و ادراکمان می توانیم دنیا را عوض کنیم.»

دالایی لاما، که او هم جایزه صلح نوبل را دریافت کرده می گوید شخصاً دوست عزیزی را از دست داده، که امیدوار بود بار دیگر او را ببیند. وی می گوید جسم ماندلا از جهان رخت بربسته ولی «روح او همچنان با ماست».

درهمین حال، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل، مردم دنیا را فراخواند تا با الهام از نلسون ماندلا، برای دنیایی بهتر و عادلانه تر کار کنند: «نلسون ماندلا نشان داد که اگر به عدالت و انسانیت باور داشته باشیم، رویایش را در سر بپروریم و در راه آن عمل کنیم، رسیدن به آن برای دنیای ما و در درون خود ما ممکن است.»

جیمی کارتر، بیل کلینتون و جورج دبلیو بوش رؤسای جمهوری پیشین آمریکا، ماندلا را به عنوان قهرمان آزادی، شأن انسانی و برابری ستودند.

جورج هربرت واکر بوش، دیگر رئیس جمهوری پیشین آمریکا، ماندلا را «مردی با شهامت اخلاقی بسیار بالا، که مسیر تاریخ را در کشورش تغییر داد» خواند.

دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، در برابر دفترش در شماره ١٠ خیابان داونینگ، نلسون ماندلا را یک قهرمان راستین جهانی خواند و گفت با مرگ وی نوری بزرگ از این دنیا رخت بربسته است.

بنیامین نتانیاهو ماندلا را مردی با بصیرت خواند که خشونت را نفی کرد و «یکی از شریف ترین چهره های عصر ما» خواند.

محمود عباس رهبر فلسطینیان، نلسون ماندلا را به عنوان «نماد رهایی کشورش از استعمار و اشغال» خواند و درگذشت او را «فقدانی بزرگ» توصیف کرد.

ژی جین پینگ، رئیس جمهوری چین «تأسف عمیق» خود را از درگذشت فردی که «رجل سیاسی بنام جهان» خواند، اظهار کرد. وی گفت از آقای ماندلا – که دو بار از چین دیدن کرده – برای کمک به مناسبات میان چین و آفریقای جنوبی «و آرمان پیشبرد بشر» یاد خواهد کرد.

و مایکل مارتلی رئیس جمهوری هائیتی گفت آقای ماندلا همواره «نماد دموکراسی» خواهد ماند، فردی که شهامت و «باورش به تلاش راستین برای برابری»، انسان ها را رهبری خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG