لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۵

حرکت بزرگترین کوه‌یخ جهان به سمت اقیانوس منجمد جنوبی، دانشمندان را نگرانی کرده است


تصویر ماهواره‌ای از کوه‌یخ «ای۲۳‌ای» در قطب جنوب
تصویر ماهواره‌ای از کوه‌یخ «ای۲۳‌ای» در قطب جنوب

دانشمندان از حرکت بزرگترین کوه‌یخ شناور جهان در قطب جنوب خبر دادند. این اولین بار در سه دهه گذشته است که این کوه یخ غول‌آسا حرکت کرده است.

وسعت این کوه‌یخ به نام «اِی۲۳اِی»، حدود ۴ هزار کیلومتر مربع، یعنی تقریباً سه برابر وسعت کلان‌شهر نیویورک است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این کوه‌یخ که زمانی مقر یک ایستگاه تحقیقاتی متعلق به اتحاد شوروی سابق بود، پس از جدا شدن از «یخ‌تاق فیلکنِر - رانه» در غرب قطب جنوب در سال ۱۹۸۶، در کف دریای «ودل» به گل نشست و از آن به بعد ثابت و بی‌حرکت ماند.

اما اکنون تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که این کوه‌یخ با وزن تقریباً یک تریلیون (یک هزار میلیارد) تُن متریک، با کمک وزش بادها و جریان‌های شدید آب اقیانوس، به سرعت از نوک شمالی شبه‌جزیره جنوبگان در حال حرکت است.

الیور مارش، کارشناس بریتانیایی در مطالعات قطب جنوب، می‌گوید که دیدن کوه‌یخی به این بزرگی که در حال حرکت باشد، به ندرت پیش می‌آید. بنابراین به گفته او، دانشمندان مسیر حرکت آن را از نزدیک تحت نظر خواهند داشت.

تصویر ماهواره ای از کوه یخ «ای۲۳‌ای»، بزرگترین کوه‌یخ جهان
تصویر ماهواره ای از کوه یخ «ای۲۳‌ای»، بزرگترین کوه‌یخ جهان

این کوه‌یخ عظیم، در حالی که دارد شتاب می‌گیرد، احتمالاً به سمت جریان پیرا قطبی جنوبگان حرکت خواهد کرد. این مسیر، آن را به سمت اقیانوس منجمد جنوبی در مسیری مصطلح به «کوچه کوه یخ» هدایت می‌کند، جایی که کوه‌یخ‌های دیگر از این نوع را می‌توان در آ‌ب‌های تاریک پیدا کرد.

احتمال آن وجود دارد که کوه‌یخ «ای۲۳‌ای» دوباره در جزیره جورجیای جنوبی به گل بنشیند. این مسئله می‌تواند برای حیات وحش قطب جنوب مشکل ایجاد کند. چون میلیون‌ها فُوک، پنگوئن و پرنده‌های دریایی در این جزیره زندگی و تولید‌مثل و همچنین از گیاهان دریایی اطراف تغذیه می‌کنند. این کوه یخ می‌تواند جلوی دسترسی آنها به غذا را بگیرد.

در سال ۲۰۲۰ میلادی (۱۳۹۹ هجری شمسی)، کوه‌یخ غول‌پیکر دیگری به نام «اِی۶۸»، این نگرانی را ایجاد کرده بود که با جزیره جورجیای جنوبی برخورد کند، حیات دریایی در کف دریا را از بین ببرد و دسترسی موجودات بومی قطب جنوب را به غذا قطع کند. وقتی که این کوه‌یخ به قطعات کوچکتر تقسیم شد، چنین فاجعه‌ای رخ نداد. در این ارتباط، این پرسش مطرح است، این که شاید چنین اتفاقی برای کوه‌یخ «ای۲۳‌ای» نیز روی دهد.

تصویر هوایی ناسا شکافی بر روی یخ‌تاق لارسن در قطب جنوب را در سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد. یک سال بعد در سال ۲۰۱۷ دانشمندان از جدا شدن کوه یخ «ای۶۸» خبر دادند.
تصویر هوایی ناسا شکافی بر روی یخ‌تاق لارسن در قطب جنوب را در سال ۲۰۱۶ نشان می‌دهد. یک سال بعد در سال ۲۰۱۷ دانشمندان از جدا شدن کوه یخ «ای۶۸» خبر دادند.

آقای مارش گفت: «کوه‌یخی در چنین مقیاسی، پتانسیل آن را دارد که برای مدت طولانی در اقیانوس منجمد جنوبی دوام بیاورد، حتی با وجود اینکه آب آن بسیار گرم تر است، و می‌تواند به سمت شمال و به سمت آفریقای جنوبی حرکت کند، جایی که می‌تواند در صنعت کشتیرانی منطقه اختلال ایجاد کند.»

XS
SM
MD
LG