روز پنجشنبه هفتم آوریل مصادف با نوزدهم فروردین، روز جهانی بهداشت است و سازمان جهانی بهداشت شعار این روز و محور برنامههای امسال خود را مبارزه و شکست اپیدمی دیابت در جهان اعلام کرده است.
بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت ۴۲۲ میلیون نفر در دنیا مبتلا به دیابت هستند و تقریبا هر شش تا هشت ثانیه یک نفر در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهد. در ایران، شیوع دیابت تقریبا دو برابر متوسط جهانی است.
آمار ابتلا به دیابت در سراسر جهان، نگران کننده است. یک نفر از هر ۱۱ نفر مردم دنیا به دیابت یا بیماری قند خون بالا مبتلاست و این رقم روز به روز افزایش مییابد.
خطر ابتلا به دیابت در حال افزایش است، چرا که مردم غذای سالم نمیخورند و به اندازه کافی فعالیت نمیکنند. اما دیابت چیست؟
بدن انسان در شرایط عادی هورمونی به نام انسولین تولید میکند تا قندهایی را که میخوریم، سوزانده و به انرژی تبدیل کند. بدون انسولین، قند مصرف شده با غذا، وارد جریان خون میشود و به سلولها آسیب میرساند.
دیابت دو نوع است: نوع بالغین یا نوع ۲ که در آن انسولین تولید میشود، ولی اثر نمیکند. نوع یک یا دیابت نوجوانان که در آن انسولین ساخته و ترشح نمیشود. این افراد برای زنده ماندن، نیاز به تزریق روزانه انسولین دارند.
میزان قند خون بیش از ۴۰۰ میلیون نفر در جهان بالاست و در معرض خطر سکته قلبی، سکته مغزی، از دست دادن بینایی، نارسایی کلیه و قطع اندام هستند.
کودکان بیش از هر زمان دیگر در خطر ابتلا به بیماری قند هستند و باید به انتخاب غذای سالم و جنب و جوش و ورزش راهنمایی و تشویق شوند.
آنهایی که قند خونشان بالاست، باید بطور مرتب به پزشک مراجعه کنند، تا میزان قند خون را کنترل و در صورت نیاز دارو مصرف کنند.