لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۹

دورنمای رشد در گزارش تازه مجمع جهانی اقتصاد


برپایه پژوهش مجمع جهانی اقتصاد، به رغم پیشینه رکود اقتصادی و کندی رشد، نشانه های امیدوارکننده و مثبتی در روند تثبیت اقتصاد جهانی محسوس است.

سوئیس برای پنجمین سال متوالی از نظر اقتصادی به عنوان رقابتی ترین کشور جهان برگزیده شده است. سنگاپور، فنلاند، آلمان و ایالات متحده در رتبه های بعدی رقابت اقتصادی قرار دارند.

بر پایه داده های شاخص رقابت جهانی «مجمع جهانی اقتصاد» از بین ١٤٨ کشور مورد ارزیابی، بروندی، گینه و چاد سه کشور زیر صحرای آفریقا در پایین ترین رده رقابت اقتصادی قرار گرفته اند.

نتایج این پژوهش حاکی از آن است که برخلاف رکود اقتصادی و کندی رشد اقتصاد کشورهای جهان، نشانه های امیدوارکننده و مثبتی در روند تثبیت اقتصاد جهانی مشاهده می شود.

در گزارش «شاخص رقابت جهانی» آمده است که بعضی از کشورهای جنوب اروپا به ویژه یونان و اسپانیا پس از چندین سال این روزها رکود روند صعودی رشد را طی می کنند.

جنیفر بلانک، کارشناس اقتصادی ارشد «مجمع جهانی اقتصاد» می گوید این نمایه ها از اصلاح ساختار اقتصادی این کشورها طی چند سال گذشته حکایت می کند که به تدریج ثمر می دهند.

او می گوید تعدادی از عواملی که نگرانی های جدی پدید آورده اند، هنوز مرتفع نشده اند، در مقام نمونه، پیش بینی ها در مورد فروپاشی نظام اقتصادی کشورهای واحد یورو هنوز محقق نشده اند و ایالات متحده هنوز با بدهی های عظیمی روبرو است.

خانم بلانک می گوید: «ما به واقع شاهد علائم حیات در اقتصاد جهانی هستیم، اما از سویی دیگر، روند رشد و تحول بسیار کند است. اقتصاد تعدادی از کشورهای پیشرفته و کشورهای اروپایی هنوز با چالش های بسیاری روبه روست. کشورهای در حال توسعه نیز با کندی رشد (اقتصادی) روبرو هستند. بنابراین به نظر من، پیام اصلی امسال ما این است که نگرانی های عظیم و جدی را پشت سر گذاشته ایم و باید برای اعمال اصلاحات مورد نیاز کماکان اقدامات لازم را به عمل بیاوریم.»

وی یادآوری می کند چشم انداز بهبود وضعیت اقتصاد (جهان) به شرطی مثبت و امیدوارکننده خواهد بود که دولت ها برخی از معضلات ریشه ای و ساختاری را ریشه کن کنند.

رتبه ایالات متحده (در شاخص رقابت جهانی) که طی چهار سال گذشته افت کرده بود، بار دیگر روند صعودی را طی کرده و امسال دو رتبه بالاتر آمده و به مقام پنجم رسیده است. در این گزارش صعود رتبه ایالات متحده به علت بهبود وضعیت بازارهای مالی این کشور و نیز اعتماد بیشتر به موسسات دولتی این کشور مطرح شده است.

خانم بلانک می گوید ایالات متحده هنوز یکی از قدرتمندترین مراکز نوآوری است و این از منظر انتقال کالا به بازارها و پیشرفت بهره وری بسیار مهم و موثر است.

برپایه گزارش جدید این مجمع، چین هنوز در صدر پنج کشور رقابتی جهان قرار دارد و آفریقای جنوبی، برزیل و هند و روسیه در رتبه های بعدی هستند.

تصویر وضعیت رقابت اقتصادی در خاورمیانه چندان روشن نیست. از سویی، کشورهای منطقه خلیج فارس، همچون امارات متحده عربی و قطر از رتبه های بالایی برخوردار هستند و از سوی دیگر، بی ثباتی جدی و ناآرامی های سیاسی منطقه بر رقابت اقتصادی تاثیر منفی دارد.

سوریه نیز که غرق جنگ و درگیری داخلی است، در گزارش امسال لحاظ نشده چون پژوهشگران این سازمان موفق به گردآوری داده های اقتصادی این کشور نبودند. مصر دیگر کشور آشوب زده است که در مقایسه با شاخص سال گذشته ١١ مرتبه سقوط کرده و به رده ١١٨ رسیده است.

در این گزارش یادآوری شده است که آمریکای لاتین با وجود رشد اقتصادی قابل توجه سال های گذشته، هنوز با نرخ پایین بهره وری مواجه است.

موریتانی که امسال در رتبه ٤٥ قرار گرفته است از جمله کشورهای زیرصحرای آفریقا محسوب می شود که رقابتی ترین اقتصاد منطقه را داشته است. در این گزارش خاطرنشان شده است که فقط هشت کشور منطقه در صدر ١٠٠ کشور رقابتی قرار دارند و این امر از این واقعیت حکایت می کند که برای افزایش سطح رقابت اقتصادی در قاره آفریقا باید تلاش های جدی صورت بگیرد.
XS
SM
MD
LG