لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۲

سقوط شدید بازارهای جهانی در یک روز در پی کاهش رشد اقتصاد چین


سقوط شدید بازارهای جهانی در یک روز در پی کاهش رشد اقتصاد چین
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

نگرانی از کاهش رشد اقتصادی در چین، با سیر نزولی سهام در بازارهای جهان و کاهش بهای نفت همراه شده است.

شاخص سهام داوو جونز روز دوشنبه ۲۴ اوت ، پنج درصد سقوط کرد. اس اند پی ۵۰۰، چهار و شش دهم درصد و نزدک شش درصد افت داشت.

برندن آرن، کارشناس سرمایه گذاری در شرکت کرین شیرز در این باره گفت که با وجود پویایی در اقتصاد آمریکا، شاهد ضعف اقتصادی در خارج آمریکا هستیم. او گفت: "بازار آمریکا، بسیار پویا بوده است اما خارج از آمریکا شاهد ضعف به ویژه در بازارهای در حال رشد هستیم؛ شاهد مجموعه‌ای از شاخص‌های منفی هستیم که برای اقتصادهای در حال رشد زیان آورند، مانند دلار قوی، کاهش بهای نفت، ضعف در فروش کالا."

این کارشناس سرمایه‌گذاری اضافه کرد: "در عین حال، شاهد تغییر اقتصاد چین از یک اقتصاد مبتنی بر صادرات و تولید به یک اقتصاد متمرکز بر بازار مصرف داخلی هستیم؛ یعنی به نوعی نوسانات شدید در تکامل اقتصادی چین می‌بینیم."

کاهش سهام در بازارهای جهان در روزهای اخیر، عمدتاً به نگرانی از انقباض اقتصاد چین که بیشتر از انتظارات بوده است، نسبت داده می شود. صندوق بین‌المللی پول پیش بینی خود از رشد اقتصاد چین را از هفت و چهار دهم درصد به شش و هشت دهم درصد کاهش داده است.

بازار سهام شانگهای روز دوشنبه با حدود هشت و نیم درصد کاهش که بیشترین کاهش از زمان آغاز بحران اقتصادی اخیر در سال ۲۰۰۷ بود، بسته شد.

شاخص نیکی با ۴.۶ درصد کاهش به پایین‌ترین سطح خود در حدود یک سال گذشته رسید. سهام هَنگ سنگ در هنگ کنگ ۴.۹ درصد سقوط کرد. دیگر بازارهای منطقه اقیانوس آرام نیز روز دوشنبه شدیداً سقوط کردند.

سهام بازارهای اروپایی نیز روز دوشنبه ۲۴ اوت در مسیر بازارهای آسیایی حرکت کرد. شاخص دکس بیش از ۳ درصد پایین رفت و به زیر ۱۰ هزار واحد رسید که از ماه ژانویه سال جاری سابقه نداشت. با وجود این، رابرت هالور بازرگان آلمانی می گوید که گرچه به نظر می‌رسد سرمایه گذاران نگران بازار هستند اما شرایط آن قدرها هم بد نیست.

او گفت: "رسیدن به ۱۰ هزار واحد از نظر روانی مهم است. شاخص دکس دیگر ۵ رقمی نیست، ۴ رقمی است و ما وارد مرحله ای شدیم که سرمایه گذاران دچار واهمه شده‌اند. چین مهمترین عامل است. اکنون این نگرانی وجود دارد که اقتصاد چین دیگر به سرعت گذشته رشد نخواهد کرد و می‌تواند موجب ایستایی اقتصاد جهان شود. اگر این اتفاق بیافتد، مشکل بزرگتری به وجود خواهد آمد اما، شرایط در حال حاضر آن قدر هم بد نیست."

بازار ارز نیز روز دوشنبه ۲۴ اوت شاهد نوساناتی بود. هر دلار آمریکا نزدیک به ۱۲۱ ین بود که پایین تر از ۱۲۲ ین در روز جمعه است. کاهش ارزش دلار در مقابل ین به صادر کنندگان ژاپنی در بازار آمریکا که در سال گذشته از ضعیف‌تر بودن ین در مقابل دلار بهره بردند، صدمه می‌زند. سهام شرکت سونی روز دوشنبه ۸ درصد سقوط کرد. سهام تویوتا نیز ۶.۸ درصد کاهش داشت. یورو به بالاترین سطح خود از ماه فوریه سال جاری صعود کرد و از ۱ دلار و ۱۳ سنت به ۱ دلار و ۱۵ سنت رسید. روبل روسیه ۲.۳ درصد سقوط کرد که پایین‌ترین سطح در ۷ سال گذشته است.

بازار نفت نیز سیر نزولی را طی کرد. نفت خام آمریکا با یک دلار و ۶۷ سنت کاهش ، ۳۸ دلار و ۷۸ سنت در هر بشکه در بازار مبادلات الکترونیک نیویورک معامله شد. نفت خام برنت دریای شمال، با دو دلار و هفت سنت کاهش ، روز دوشنبه به ۴۳ دلار و ۳۹ سنت در هر بشکه رسید.

XS
SM
MD
LG