کاربران بسیاری در شبکههای مختلف اجتماعی صبح دوشنبه سوم مرداد از «قطعی گسترده» اینترنتهای «خانگی و همراه» در شهر تهران و برخی از نقاط ایران خبر دادهاند، خبری که به تایید رسانههای دولتی جمهوری اسلامی هم رسیده است.
بر این اساس، «قطعی اینترنت» از صبح روز دوشنبه به گونهای بود که برخی شهروندان فقط امکان اتصال از طریق تلفن همراه یا اینترنت خانگی را داشتهاند و در برخی مناطق هیچیک از آنها امکانپذیر نبوده است. برخی کاربران نیز در همین ارتباط و تاثیر آن بر کسب و کار خود نوشتهاند.
کمی بعد بعضی از رسانههای ایران به نقل از «مخاطبان» خود بدون ذکر علت، گزارش دادند که در سطح شهر تهران «قطعی گسترده اینترنتهای خانگی و همراه» روی داده است.
اما کمی بعد، کاربری که رسانههای ایران او را «مدیر ارشد فناوری در یک شرکت دانش بنیان حوزه فناوری اطلاعات» معرفی کردهاند، علت «قطعی گسترده اینترنت» را مربوط به یکی از مراکز اصلی مخابراتی و ارتباطی کشور دانست که تجهیزات اصلی «اغلب» شرکتهای ارائهدهنده «خدمات دسترسی و دیتاسنتر» در این مرکز قرار دارد و به نوعی «قلب اینترنت» کشور محسوب میشود.
یک کاربر در رشته توییتی نوشت که امروز «چندمینبار» است که در سال ۱۴۰۱ «اختلال برق» در «ساختمان ایسیتی» وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، باعث شده است که تقریبا تمام شبکه اینترنت ایران «تحت تاثیر» قرار گیرد.
از سوی دیگر پیش از ظهر دوشنبه ادارهکل ارتباطات و امور بینالملل مجموعه دولتی «شرکت مخابرات ایران» اعلام کرد که قطعی اینترنتهای همراه و خانگی در تهران و مناطق مختلف، «ارتباطی به شرکت مخابرات ایران ندارد.»
تداوم این اختلال و قطعی گسترده اینترنت موجب بروز واکنشهای بسیاری میان کاربران شبکههای اجتماعی شد. برخی آن را حاصل «نگرانی مقامات جمهوری اسلامی» از میزان کنونی گردش اطلاعات خاص فعالیتهایشان در فضای وب فارسی دانستند و به کنایه به انتشار تصویری جنجالی از پشت صحنه مصاحبه وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی در روسیه ارتباط دادند. در آن تصویر یک زن بدون «حجاب مدنظر مقامات جمهوری اسلامی» در چند قدمی وزیر دولت ابراهیم رئیسی نشسته بود.
اما بسیاری دیگر از کاربران اینترنت کشور و فعالان در شبکههای اجتماعی این اقدام را «زنگ خطر» دیگری برای اجرای احتمالی «طرحهای محدود کننده» جمهوری اسلامی برای جلوگیری از دسترسی شهروندان به اینترنت از جمله طرح مناقشهبرانگیز «صیانت از کاربران شبکههای اجتماعی» دانستند.
برخی کاربران نیز با اشاره ضمنی به طرح «صیانت» و تلاشهای دولتهای مختلف جمهوری اسلامی برای جایگزینی «اینترانت» به جای «اینترنت»، مدعی شدهاند که «اینترنت ملی شده» و در نتیجه فقط «سایتهای داخلی» باز میشود ولی سایتهای دارای میزبانی وب خارج از کشور در دسترس نیستند.
افزایش موارد اینچنینی قطع و اختلال در دسترسی کاربران به شبکه ارتباطی اینترنت در ایران که در شرایط عادی نیز با چالشهای بسیاری از جمله «فیلترینگ گسترده» و «کندی شدید» مواجه است، موجب نگرانی بیشتر شهروندان از گسترش محدودیتهای ارتباطاتی در دولت ابراهیم رئیسی شده است.