سازمان جهانی بهداشت روز یکشنبه اعلام کرد که آماده است در دوران آتشبس میان اسرائیل و حماس، کمکهای بشردوستانه را به غزه ارسال کند، اما برای این کار نیاز به «دسترسی سازمانیافته» به سراسر این منطقه دارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، تدروس آدهانوم گبریسوس از برقراری آتشبس استقبال کرد و در شبکههای اجتماعی نوشت که این توافق «امید بزرگی به میلیونها انسانی که زندگیشان بر اثر این درگیری ویران شده است» میدهد.
بخش زیادی از زیرساختهای بهداشتی نوار غزه در بیش از یک سال جنگ میان ارتش اسرائیل و حماس، گروه مسلح فلسطینی تحت حمایت حکومت ایران، تخریب شده است. آتشبس میان دو طرف در روز یکشنبه اجرایی شد.
تا پیش از آتشبس، اسرائیل بر میزان و نوع کمکهای بشردوستانهای که به غزه ارسال میشد، کنترل کامل داشت.
سازمان جهانی بهداشت، نهاد مستقر در ژنو، با هشدار نسبت به این که «چالشهای بهداشتی پیش رو بسیار گسترده هستند»، هزینه بازسازی نظام آسیبدیده بهداشت و درمان غزه را در سالهای آینده «میلیاردها دلار» برآورد کرد.
این سازمان هفته گذشته این رقم را بیش از ۱۰ میلیارد دلار تخمین زده بود.
بنا بر اعلام این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، «تنها نیمی از ۳۶ بیمارستان نوار غزه تا حدی عملیاتی هستند، تقریبا تمامی بیمارستانها آسیبدیده یا تا حدی تخریب شدهاند، و تنها ۳۸ درصد از مراکز بهداشت اولیه فعال هستند.»
سازمان جهانی بهداشت، با استناد به دادههای ارائهشده از سوی وزارت بهداشت مستقر در غزه که سازمان ملل آن را قابلاعتماد میداند، شمار قربانیان جنگ در غزه را بیش از ۴۴ هزار و ۶۰۰ کشته و بیش از ۱۱۰ هزار زخمی اعلام کرد.
اسرائيل میگوید بسیاری از کشته شدگان از اعضای حماس بودهاند.
طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، حدود یکچهارم زخمیها «جراحاتی دارند که زندگیشان را همیشه تغییر میدهد و به توانبخشی همیشگی نیاز دارند.» همچنین حدود ۱۲هزار نفر باید برای دریافت درمان فوری به خارج از غزه منتقل شوند.
این سازمان همچنین نگرانی خود را از «فروپاشی نظم عمومی که با فعالیت گروههای مسلح تشدید شده است» و مداخله آنها در روند ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه ابراز کرد.