لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۵

سازمان بهداشت جهانی واکسن «ارزان‌تر» مالاریا را تأیید کرد


سازمان بهداشت جهانی، مصرف دومین واکسن مالاریا را با هدف ارائه گزینه ارزان‌تر و قابل دسترس‌تر به کشورها برای مقابله با این بیماری مرگبار توصیه کرد.

به گفته تدروس آدهانوم، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی، واکسن جدید به نام «آر-۲۱» که توسط دانشگاه آکسفورد با کمک مؤسسه سرم هند ساخته شده است، اوایل سال آینده در شماری از کشورهای آفریقایی عرضه خواهد شد و در اواخر سال ۲۰۲۴ در اختیار دیگر کشورها نیز قرار خواهد گرفت.


تحقیقاتی که هنوز روند معمول بررسی علمی آنها تکمیل نشده نشان می‌دهد که این واکسن سه‌دزی حدود ۷۵ درصد مؤثر است.

سازمان بهداشت جهانی حدود دو سال پیش استفاده گسترده از اولین واکسن مالاریا با نام تجاری «ماسکریکس» را توصیه کرد.

«ماسکریکس» که تولید شرکت دارویی بریتانیایی «جی‌اس‌کی» است، به چهار دز نیاز دارد و تنها حدود ۳۰ درصد مؤثر است و اثرش طی چند ماه از بین خواهد رفت.

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید داده‌های کافی برای تأیید اینکه آیا واکسن جدید آکسفورد مؤثرتر است یا خیر وجود ندارد.

مؤسسه سرم هند گفته که می‌تواند سالانه ۲۰۰ میلیون دز واکسن آر-۲۱ تولید کند، در حالی که «جی‌اس‌کی» قادر است سالانه تنها ۱۵ میلیون دز از واکسن «ماسکریکس» تولید کند.

هر دز واکسن «آر-۲۱»، بین ۲ تا ۴ دلار قیمت دارد که تقریبا نصف قیمت واکسن «ماسکریکس» تمام می‌شود.

هر دو واکسن از فن‌آوری‌های مشابهی استفاده می‌کنند و مرحله خاصی از سیر تکاملی انگل مالاریا را هدف قرار می‌دهند.

با این حال، ساخت واکسن جدیدتر آسان‌تر است چون به دز کمتری نیاز دارد و از «ادجوانت» ساده‌تری استفاده می‌‌کند. ادجوانت، ماده‌ای است که پاسخ سیستم ایمنی به یک آنتی ژن را افزایش می‌دهد‌‌.

کارشناسان از مردم خواسته‌اند که واکسن مالاریا را جایگزین سایر اقدامات پیشگیرانه مانند سم‌پاشی نبینند.

در ایران، سالانه بالای هزار مورد ابتلا به مالاریا شناسایی می‌شود. موارد ابتلا به این بیماری در سال ۱۴۰۱، افزایشی چهار برابری پیدا کرد.

این بیماری معمولا در استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان بالا است.

در سال ۲۰۲۱، ۲۴۷ میلیون مورد مالاریا در‌جهان ثبت شد و ۶۱۹ هزار نفر جان خود را از دست دادند که بیشتر آنها کودکان زیر پنج سال بودند.

همزمان با توصیه دومین واکسن مالاریا، سازمان بهداشت جهانی، مصرف واکسن ساخت شرکت ژاپنی تاکدا برای بیماری تب دنگی را نیز توصیه کرد.

این واکسن که «کیو دِنگا» نام دارد در اتحادیه اروپا و کشورهایی که این بیماری در آنجا شایع است مانند اندونزی و برزیل تأیید شده است.

تب دنگی نیز در آب و هوای نیمه‌گرمسیری توسط پشه پخش می‌شود.

پشه آئدس که عامل بیماری‌هایی مانند تب‌دنگی است در نقاط گرمسیر ایران هم رشد می‌کند و شیوع این بیماری‌در مناطقی مانند هرمزگان چندین بار خبرساز شده است و توجه‌ها را به چگونگی کیفیت روش‌های کنترل و رصد پشه‌های آئدس در ایران و وجود بودجه کافی برای این کار جلب کرده است.

XS
SM
MD
LG