لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۶

در پی انتقادات مک کین، کاخ سفید از سیاست سوری اوباما دفاع کرد


سناتور مک کین: کجاست آن اوبامایی که از مسوولیت قدرتهای بزرگ سخن می گفت؟
سناتور مک کین: کجاست آن اوبامایی که از مسوولیت قدرتهای بزرگ سخن می گفت؟
در پی انتقادات تند یکی از سناتورهای برجسته سنای آمریکا که رئیس جمهوری آن کشور را به ناکامی در وفای تعهدش به اقدام برای جلوگیری از قساوت با انبوهی از مردم در سوریه متهم کرده است، کاخ سفید قویاً به دفاع از پرزیدنت باراک اوباما برخاست.

سناتور جان مک کین، رقیب جمهوریخواه باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۰۸ پیوسته منتقد سیاست خارجی کاخ سفید، بخصوص در مورد واکنش آمریکا به خونریزی و کشتار در سوریه بوده است.

سناتور مک کین روز گذشته (چهارشنبه) بر شدت این انتقادات، در گفته هایی سرشار از احساسات، در صحن علنی سنای آمریکا، افزود.

او از یکی از دستورالعمل های ریاست جمهوری درباره سنگدلی های گسترده و انبوه، بتاریخ ۲۰۱۱ یاد کرد که اوباما در آن، جلوگیری از چنین بیرحمی هایی را به عنوان "هسته یی از منافع امنیت ملی و هسته یی از مسوولیت های اخلاقی ایالات متحده" برشمرده بود.

سناتور مک کین، همچنین، بخشی از سخنرانی سال گذشته پرزیدنت اوباما در مجمع عمومی سازمان ملل را نقل کرد. این سخنرانی در زمانی ایراد شد که جهان از حملات با سلاح های شیمیایی در سوریه، که از رژیم بشار اسد به عنوان مسوول آن یاد می شد، ابراز انزجار می کرد. سناتور مک کین گفت:

"کجاست پرزیدنت اوبامایی که درباره مسوولیت های اخلاقی قدرت های بزرگ آنچنان تکان دهنده سخن می راند؟ کجاست پرزیدنت اوبامایی که گفته است حاضر نیست بپذیرد که خودکامگان سنگدل، بی ترس از قانون و مجازات بتوانند مردم خود را سلاخی کنند، در حالی که قدرتمندترین کشور در تاریخ جهان تماشاگر بماند و دست روی دست بگذارد؟ کجاست شناخت این گفته که "منطق منجمد گورستان های جمعی درست در آنجا، درست در برابر ما، در سوریه امروز است"؟

اوباما درباره این دیدگاه خود که آمریکا نمی تواند تمامی منازعات و درگیری ها را رفع کند، اما وظیفه اخلاقی دارد که از مردم دچار خشونت و سرکوبی حفاظت کند، در موارد متعدد سخن رانده است.

او در مورد سوریه، و در واکنش به بهره گیری از سلاح های شمیایی در آن کشور، سال گذشته تهدید کرد که نیروی نظامی امریکا را بکار گیرد، اما سرانجام راه حلی از طریق گفت و گو را در پیش گرفت که بر پایه آن، روند نابود کردن سلاح های هسته یی سوریه هم اکنون ادامه دارد.

اوباما در گفته هایی در موزه «هولوکاست» در واشینگتن در سال ۲۰۱۲ گفت که ایالات متحده نمی تواند در پاسخ به هر بی انصافی و بیعدالتی مداخله نظامی کند اما می تواند از ابزار دیپلماتیک، اقتصادی و دیگر ابزار ها برای نجات جان انسان ها بهره گیرد. پرزیدنت اوباما گفت:

"این حقیقت تلخی است که جهان، در جلوگیری از کشتار بی گناهان در حد انبوه، بارها و بارها ناکام بوده است. و همواره، شبح جان هایی که نجات ندادیم، و نیز شبح سنگدلی هایی بر ما سنگینی می کند که از آن ها جلوگیری نکردیم."

«جی کارنی» سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به پرسش «صدای آمریکا» درباره انتقادات سناتور مک کین از پرزیدنت اوباما؛ و این که آیا آقای اوباما احساس می کند که به تعهدات گذشته اش در قبال مسوولیت های اخلاقی برای یاری دادن به جلوگیری از قساوت ها، عمل کرده است یا نه، گفت:

"من چندان مطمئن نیستم که او [سناتور مک کین] مدافع چیست، اگر مدافع لشکرکشی آمریکا به سوریه است، نمی دانم. آیا از بمباران دفاع می کند؟ پرزیدنت اوباما درباره دیدگاه هایش در این زمینه ها بروشنی سخن رانده است؛ همچنان که دیروز روشن ساخت که به عنوان رئیس جمهوری، و به عنوان اصلی عام، تمامی گزینه ها را از روی میز بر نمی دارد. اما دیدگاه او بی گمان این است که مسیر اقداماتی که در مورد سوریه در پیش گرفته ایم، مسیر درستی است."

پرزیدنت اوباما، روز سه شنبه گذشته در کنفرانس خبری مشترکش با فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه، اوضاع سوریه را «دهشتناک» خواند اما گفت که آمریکا "راه حلی فی نفسه نظامی برای این مشکل" نمی بیند.

در پاسخ به این گفته که آیا زمان آن نرسیده که به شکست خوردن سیاست پرزیدنت اوباما در قبال سوریه اذعان کنیم؟ جی کارنی این گونه واکنش نشان داد:

"بحران در سوریه یک بحران است. اوضاع در محل وحشتناک است. برای همین است که ما باید طرفین را گرد هم آوریم تا بکوشیم به سازشی سیاسی وادارشان کنیم چون در آن جا [سوریه] راه حلی نظامی وجود ندارد. رژیم اسد به پیروزی نظامی دست نخواهد یافت. و مخالفان، مردم سوریه در برابر آینده یی که در آن اسد همچنان بر آن ها فرمان براند، سر فرو نخواهند آورد."

رویدادهای سوریه و سرریز تاثیرات جنگ داخلی آن، روز گذشته (چهارشنبه)، از موضوعات مورد گفت و گوی جو بایدن معاون رئیس جمهووری آمریکا با ملک عبدالله دوم پادشاه اردن در واشینگتن بود.

پرزیدنت اوباما قرار است روز جمعه آینده با پادشاه اردن در کالیفرنیا دیدار و گفت و گو کند.

در دیدار سوم ماه مارس آینده بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از کاخ سفید نیز مساله سوریه بی گمان از محورهای گفت و گوهای او با پرزیدنت اوباما خواهد بود.
XS
SM
MD
LG